Malagueños = Boquerones: Ansjovisfolket från Málaga

Malagueños = Boquerones: Ansjovisfolket från Málaga

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
boquerones
 
Boqueronesfesten Día del Boquerón Victoriano i Rincón de la Victoria firas i år 23-25 september.
För mer information besök hemsidan för Turistinformationen i Rincón de la Victoria: www.rincondelavictoria.es/turismo, alternativt ring tel. +34 952 407 768.
 

Malagueños = Boquerones: Ansjovisfolket från Málaga
Längs Málagaprovinsens kustlinje ligger den ena chiringuiton efter den andra och från alla dessa små strandbarer doftar det av grillad och friterad fisk – varav det är speciellt en sort som utmärker sig; nämligen de så kallade boquerones (ansjovis). Denna lilla fisk är nämligen mer än bara en lokal delikatess. Den är nämligen även en stor del av kustfolkets identitet och personlighet, och personer från Málagaprovinsen kallas därför i folkmun också för just boquerones.

En mängd plasttallrikar med inlagda boquerones (en vinagre) eller friterade med en citronklyfta till står uppradade på avlånga bord bakom disken. Folk står i kön, som slingrar sig fram, för att lämna fram kuponger på en euro som ger en rätt till en öl och ett tillhörande smakprov av helgens huvudperson – ansjovisen. Festen, Día de Boquerones, firas i Rincón de la Victoria varje år i september. Runtomkring de uppställda tunnorna och höga borden står folk och trängs medan de skålar med kalla cañas, äter boquerones och låter skratten ljuda högt.

”Vi är boquerones! Vi är boquerones!”, ropar festens konferencier i mikrofonen. Publiken stämmer upp medan stadens ledande ”boqueron” intar scen.
”Boquerón är en demokratisk fisk – den äts av alla, både rika och fattiga, unga som gamla. Den skapar gemenskap”, säger han och fortsätter: ”I våra pass bör det stå boquerones som nationalitet, och när vi får frågan varifrån vi kommer så är svaret enkelt: Vi är från ’boquerón’”, säger han.

Boquerónfestens deltagare tycks hålla med och de 950 kg ansjovis som har beställts till festen går åt som smör i solsken.

En liten men viktig fisk
En boquerón på Málaga-slang är en person som har en speciell lokal karaktär. Det är ett folk från havet, och blir man kallad boquerón ska det bäras med stolthet. Los malagueños identifierar sig med denna lilla fisk just för att den utgör en central del av deras kultur och kulinariska historia, och den har blivit en symbol för det rika fiskköket som trakten är känd för. Detta är till exempel också orsaken bakom varför även Málagas fotbollslag kallas för boquerones – det är stadens lokala pojkar.

En boquerón kan tillagas på mer än 200 olika sätt varav de vanligaste är inlagd ansjovis eller den friterade varianten med bröd och citron som tillbehör. Vanligtvis äter man hela fisken med allt vad det innebär och den ackompanjeras gärna med en kall öl samt utsikten över Medelhavet.

Boquerones kan köpas billigt i alla matbutiker med fiskdisk, och om man frågar rensar de gärna denna lilla fisk åt en. Denna fisk är lätt att tillaga och en stor portion friterade boquerones med citron, alioli med hackad färsk persilja och nybakat bröd kommer utan tvekan att få det att vattnas i munnen nästa gång vänner och familj kommer på besök.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco