La Gruta de las Maravillas: En av Huelvas vackra droppstensgrottor

La Gruta de las Maravillas: En av Huelvas vackra droppstensgrottor

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
grotter
Mellan Huelva och Sevilla ligger den lilla byn Aracena. En plats som bjuder på flera historiska turistskatter, bland annat La Gruta de las Maravillas (underverkens grottor), som upptäcktes 1890. Detta är en droppstensgrotta som gömmer på kristallklara sjöar och stalaktiter som hänger ned från taket som förstenade istappar. Och här ligger temperaturen alltid på 16-19 grader.

Aracena består av små kullerstensgator samt låga vita hus med färgglada krukblommor, och över byn vilar en ålderdomlig stämning, som om världens dåligheter ännu inte nått hit. Den underjordiska underverksgrottan passar perfekt in i byns charmiga stämning och det faktum att ingången till den underjordiska världen ligger mitt i byn gör det ännu mer speciellt.

Detta var Spaniens första underjordiska turistattraktion och den öppnades upp för allmänheten 1914. Grottans unika sceneri har också väkt uppmärksamhet utomlands då många scener till flera världskända filmer har spelats in här, bland annat Resan till Jordens Medelpunkt (1926) samt Tarzan och smugglarligan (1974).

För att komma in till grottans mitt, där det vilar en stor spegelblank sötvattensjö, leder vägen först genom snirkliga, fuktiga gångar, där man om man tittar närmare kan se pyttesmå vita silkesaktiga spindlar krypa på trådar av tunn spindelväv genom sprickor och små grottor. Stora krämfärgade stalaktiter hänger ned från taket som istappar och tystnaden bryts av ljudet av vattendroppar som faller på marken. La Gruta de las Maravillas består av en värld vindlande gångar och dess djup sträcker sig till 2 130 meter och luftfuktigheten ligger på mellan 90-98 procent.

Inifrån mitten av grottan leder en lång trappa upp mot ett övre plan och ett besök med tillhörande guide tar drygt 45 minuter. Grottan är en sällsam syn och besöket är verkligen värt sitt pris: 8,50 euro. Dessvärre är det inte tillåtet att fotografera inne i grottan, mest på grund av säkerhetsaspekten för besökare men även på grund av den biologiska mångfald som lever där.

Ingången till underverkens grotta är också värd att ta en närmare titt på. Den är ritad av den spanska arkitekten Aníbal González, som också har ritat den vackra Plaza de España i Sevilla.

La Gruta de las Maravillas är en underjordisk pärla, verkligen värd ett besök. Dessutom kan ett besök i Aracena rekommenderas. Denna by bjuder nämligen inte bara på en grotta utan även på slottsruiner på toppen av ett berg, en gammal arabisk bostad, ett skinkmuseum och många mysiga restauranger och caféer.

För mer information se: www.aracena.es/index.php/component/content/?view=featured&Itemid=105

 

Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco