Måla med ljus Dan Lindberg – ser världen genom kameralinsen

Måla med ljus Dan Lindberg – ser världen genom kameralinsen

dan lindberg
 

En Sueco har denna månad träffat en man vars talang är någonting alldeles speciellt. Han heter Dan Lindberg och är nämligen fotograf. Men Dan är inte vilken fotograf som helst. Här arbetas det inte med en vanlig Nikon eller Canon som snabbt dras upp ur väskan, är inställd på automatiskt och klickar av en bild. Nej, Dan arbetar med de finaste kamerorna som kan hittas på marknaden, nämligen med kamerasystemet från det Schweiziska märket ALPA, med tekniska optiker från Schneider och Rodenstock samt digitala bakstycket Mamiya Leaf Credo 60. Med denna fina teknologi skapar Dan riktig fotokonst. Det handlar alltså om tekniska kameror med bland annat perspektivkontroll, vilket ger mer frihet i fotograferande, dock är de mycket mer komplexa än de kameror som gemene man har och kräver stor teknisk kunskap.

4×4 ett viktigt redskap
Utanför butiken Art & Design House (som Dan driver tillsammans med sin fru Lotta) i Nueva Andalucía står hans vita Ford Ranger. I baksätet ligger två stora väskor med kamerautrustning samt ett stativ, Dans självklara arbetsvertyg. Men även pickup:en är ett viktigt redskap i hans arbete och han ska snart komma att visa varför. Men först blir det en vacker och lugn bilfärd upp förbi Istán mot Sierra de las Nieves. Ljuset är dåligt i dag. Det är nämligen förmiddag och solen står högt vilket ger ett landskap utan varken skuggor, nyanser eller kontraster, så det blir inga foton just nu.

Ju högre upp bilen kommer desto ojämnare blir vägen. Plötsligt stannar han och pekar mot bergsutsikten.
”Se där, det där skulle kunna vara intressant. Linjerna utmed bergen och träden går alla i samma riktning, och även om jag inte tar ett foto nu så kan jag memorera platsen och komma tillbaka”, säger han och kör vidare. Den starka solen gör att landskapet som Dan såg ser platt ut, allt har samma färg, det saknas skiftningar i ljuset och det blir inte intressant. Ljuset är den viktigaste komponenten i all fotografi förklarar Dan.

Den smala, ringlande vägen uppför berget börjar bli riktigt spännande för någon som är van vid stadstrafik. Dans Ford Ranger tar sig upp längs vägar som är otänkbara för vanliga personbilar och nu är det att förstå varför en 4×4 är oumbärlig i hans arbete. Och medan bilen jobbar sig fram på fyrans låga växel sveper Dans blick över landskapet, sökandes efter detaljer som kan förevigas på ett intressant sätt med hans kamera.

 

Kort info

Namn: Dan Lindberg
Född: i Malmö 1967
Familj: Frun Lotta och döttrarna Lisa och Sara
Bor: Nueva Andalucía
Gör: Fotograf samt butiksinnehavare
Övrigt: Han har en Double Major i Marketing & International Business.

 

Profession fotograf
Dan stannar bilen igen, backar några meter.
”Titta. Se elmasterna där. Tänk dig att få dem i rak linje”, säger han medan han sakta kör framåt för att se om det finns en bra vinkel. Elmasterna har en form som påminner om Eifeltornet och de följer berget ned i en dal och sedan upp på andra sidan. Dan fortsätter: ”Det är ett exempel på ytterligare ett intressant foto. Tyvärr står det där trädet i vägen.” Han kör vidare.

Såhär kan en helt vanlig arbetsdag se ut och efter runt åtta timmar ute i naturen är han glad om han kommer hem med en bild som han kan använda, han är mycket kritisk. Dan har rest och fotograferat i inte färre än 60 av landets naturparker. Någon kanske tycker att han bara kör runt men medan han sitter i bilen letar hans blick i själva verket hela tiden detaljer.
”Det är en fantastisk känsla att få komma ut i naturen så mycket. Ibland kan det ta sin lilla tid att få till rätt foto. Kanske får jag lov att vänta en halvtimme på att solen ska flytta sig så att skuggan av t ex ett träd blir precis som jag vill ha den”, berättar han och tillägger att han när han var ung brukade ha med sig sin gitarr och sitta och spela medan han väntade.

Dan har öga för detaljer, ser linjer, djup samt former och finner motiv i sådant som andra knappt anar innan han lyfter fram det med sin kamera. Med kameran kan han till och med göra en åker, sand eller en flaskbotten intressant för ögat som skådar det färdiga resultatet.

Tre discipliner
Dan arbetar med tre discipliner: landskapsfotografi, arkitekturfotografi (närbesläktat med landskapsfotografi) samt konceptuell fotografi. De två förstnämnda är lätta att förstå vad de handlar om och häri är han mycket noga med att alltid vara sanningen trogen. Den sista ger honom å andra sidan möjlighet för utsvävningar och han kan göra vad han vill. Inom den konceptuella disciplinen kan han välja motiv, framställa dem som någonting helt annat och också ändra färgskalan om han så önskar – kanske så att bilden blir en tavla som ska passa en speciell möbel i ett rum.

Född med kameran i handen
Med en pappa som hade en kamerabutik samt en mamma som var porträtt- och bröllopsfotograf växte Dan upp med kamera i hand och fick tidigt lära sig om bländare, slutartid och filmkänslighet.
”Jag blev per automatik klassens fotograf om någonting skulle fotas. Likadant var det i scouterna (jag var en dedikerad scout). Jag var den som hade kamera så det blev bara så. Jag har fotat så länge jag kan minnas och det var först när internet kom som jag började läsa om tekniker ibland, annars är jag helt självlärd”, berättar han.

Nu har han stannat bilen och burit ut väskorna som han ställer på bilens flak. Det är dags att sätta ihop kameran för Dans kamera fraktas isärplockad. Noggrant monterar han de olika delarna, sätter kameran på stativet, mäter ljuset, betraktar och beräknar motivet. Kontrollerar och ställer in kameran och så knäpper han av en bild. På kamerans skärm kan han se resultatet. Han är nöjd och plockar ihop allting igen. Allt som allt tar det mellan tre till tio minuter att ta ett foto när Dan arbetar och han är snål på avtryckaren och tar alltså bara ett fåtal bilder av samma motiv. Å andra sidan har han kunskapen och talangen så han behöver inte ta fler foton. Sedan är det dags att åka hem och fortsätta arbetet – se och eventuellt bearbeta bilden, innan han bestämmer sig för vilket material han vill få bilden tryckt på – kanvas, aluminium eller plexiglas. När allt är klart tar han ned den färdiga bilden till studion i butiken till försäljning så att den kan pryda en glad köpares vägg.

”Fotografering är min passion och jag är priviligerad att få arbeta med min passion. Det är någonting som jag verkligen uppskattar”, ler Dan.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.