Málaga mot nya mål
turisme

När Spaniens många turismstuderande intar skolbänken är det Málaga som universitetslärarna talar om. Staden har inte bara blivit det mest användbara exemplet på de spanska läraranstalterna utan även i flera länder utomlands. Málaga har gått från att vara nästan ingenting till att i dag finnas på allas läppar. Men för själva Málaga har äventyren bara börjat.
 
Innan året är slut kommer fyra miljoner turister att ha besökt Málaga. Av dessa kommer 1,4 miljoner ha övernattat på något av provinshuvudstadens hotell. Det är en ökning på åtta procent på bara ett år, och allt går bättre än någonsin tidigare.
”Vi växer – och det är på kvalitet. Och så ska det fortsätta”, orden kommer från Francisco Pastor i Málagas Turistråd, som förklarar hur: ”Staden måste växa om inte dess centrum ska kollapsa. Det som vi i dag betecknar som ytterområden kommer inom de närmaste fyra till fem åren bli en naturlig del av staden. Ett område som Huelin i väster kommer att få gågator, museer och mycket mer attraktiva shoppingmöjligheter än vad där finns i dag. Och det finns liknande planer för Pedragalejo och El Palo i öster, där vi också kommer att bygga vidare på strandpromenaden. När det sker kommer också hotellen.”
Francisco Pastor menar att Málagas popularitet på europakartan som attraktiv kultur- och kongresstad nu ökat så mycket och blivit så stabil att staden har överskott till att öppna nya dörrar, och på nästa dörr står det: Idrott.

Europeisk idrottsstad 2020

Det väckte glädje och hopp när Málaga i början på året tilldelades värdskapet som europeisk idrottsstad år 2020. Man skulle kunna tro att värdskapet ”bara” ger staden olika idrottsevenemang under bara ett år, men riktigt så är det inte. För turistrådet innebär det att arbetet att marknadsföra Málaga som idrottsstad redan har börjat.
”Vi har ett klimat och en del faciliteter som gör staden perfekt för idrott. I framtiden kommer det rent generellt att vara större fokus på idrott och hälsa. Både för stadens invånare samt för turister”, säger Francisco Pastor, som även vill använda utnämnandet som idrottsstad till att locka större idrottsevenemang till staden. Och det sker redan nästa år.
”Vi kommer att stå värd för OS för idrottare som har fått nya organ genom transplantation. Det kommer att föra hit idrottsmänniskor från hela världen och också det kommer att ge oss en hel del uppmärksamhet”, förklarar han.
Precis som Málaga har lyckats med sin satsning på kultur- och företagsturism satsar staden nu alltså även stort på idrottsturism.

Den andalusiska själen

Besöket hos Málagas turistråd ger en härlig känsla av dynamik och entreprenörsanda. Och det är just denna anda som är en milstolpe i det nya marknadsföringsprojektet Andalusian Soul, som startades med mycket små medel.
Kortfattat går Málaga, Sevilla, Granada och Córdoba nu ihop i ett nytt projekt som ska marknadsföra de fyra städerna i fjärran länder som USA, Japan, Kina, Indien och övriga länder i Fjärran Östern. Projektet går under namnet ”Andalusian Soul” och de fyra städerna har redan deltagit på de första turist- och resemässorna i Japan.
”Än så länge har vi sörjt för vår egen individuella marknadsföring men resurserna till större aktiviteter i så fjärran områden har varit begränsade. Vi har alla fyra till och med erfarit att det är svårt att få publiken från fjärran länder att resa så långt för att besöka bara en stad i Andalusien. Dessa är de två huvudargumenten bakom det nya samarbetet”, förklarar Francisco Pastor, som är extra glad över att Málaga och Sevilla har kunna lägga tidigare rivalisering och politiska stridigheter bakom sig.
I det nya projektet har Málaga skapat logon och profilen, Granada har gjort reklamfilmen, Córdoba hemsidan och Sevilla har designat och gjort montrarna till de första mässorna. Varje kommun har investerat 18 000 euro och Junta de Andalucía bidrar med 72 000 euro för att få igång projektet.
”Gör vi detta ordentligt och får bra resultat kommer vi också få mer pengar. Tillsamman kan vi nå långt, det är det som är tanken. Med fyra intressanta städer kan vi verkligen presentera några bra och långsiktiga resor för en stor och köpstark marknad, som vi i dag inte når ut till så bra”, är turistrådets realistiska värdering.
Sett till responsen från de första mässorna har konceptet goda chanser att lyckas riktigt bra, och så kan samarbetet visa sig vara bara början på en hel del andra projekt inom export, utbildnings- och jobbprojekt.
”Den tiden den glädjen”, ler Francisco Pastor, som naturligtvis måste fokusera på turismen, som ligger på hans bord. Inom denna sektor finns det också mycket att göra då 2017 blir ett händelserikt år.

De tre höjdpunkterna

Bland de många initiativen finns det speciellt tre som turistrådet ser fram emot. Efter flera års förberedelser kommer dörrarna till ett nytt museum öppnas i början av året. Det handlar om Bellas Artes y Arqueológico, som kommer att ligga mitt i staden, i den historiska Aduana-byggnaden.
”Det kommer att bli ett av de viktigaste museerna i Spanien när det handlar om målningar från 1800-talet. Många kommer säkert att beteckna det som kronan på verket bland stadens många museer, och jag säger inte emot”, säger Francisco Pastor.
I början av året kommer även hotellet Gran Hotel Miramar att invigas. Denna stora palatsliknande byggnad vid havet och tjurfäktningsarenan har förr använts som både sjukhus, fängelse och domstol, och nu kommer den att inhysa ett hotell.
”Det är Málagas genom tiderna största hotellprojekt. Med sin historia, läget och kapaciteten ger detta ytterligare ett lyft åt rätt håll”, säger turistrådets talesman, som ser invigningen av hotellet som den andra av nästa års stora höjdpunkter.
Första spadtaget till hotellet togs redan innan finanskrisen började 2008. Men det hör till det förflutna. Om bara några få månader checkar de första gästerna in.
Som kommande årets tredje stora händelse riktar Francisco Pastor blicken mot kongresscentret, som kommer att husera den spansk-japanska kongressen
Foro España – Japón. Denna mässa hålls vartannat år i Spanien och Japan, och vanligtvis är det Madrid som får äran att stå värd när det är Spaniens tur. Men nästa år blir det alltså Málaga.
”Denna mässa är en milstolpe för all handel och utbyte mellan Spanien och Japan, och den besöks varje gång av flera tusentals affärsmän, politiker och ämbetsmän. Självaste kungen kommer”, avslutar Francisco Pastor samtalet om Málaga, som kan liknas vid en omöjlig pojke som håller på att växa sig stor och stark likt en kung.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.