Vad gjorde du för tio år sedan? Kanske befann du dig i Sverige och traskade fram i slask mellan butiker en mörk eftermiddag i jakt på julklappar medan du drömde om ett liv i solen? Kanske satt du på en solig uteservering och blickade ut över en av Costa del Sols vidsträckta stränder och gladdes över att det äntligen utkommit ett svenskt kvalitetsmagasin för svenskar i Spanien?
Ja, för så är det, i december 2006 utkom nämligen historiens första En Sueco – Spanien för svenskar, och detta firar vi naturligtvis på olika sätt – håll utkik i detta nummer av En Sueco för bland annat inbjudan till vårt firande på redaktionen den 9 december. Och här på denna sida gör vi en liten återblick – vad skrev vi om för tio år sedan?

Vätskeförbud på flyg

Den största snackisen 2006 var nog vätskeförbudet på flyg, som infördes efter att brittiska myndigheter i augusti samma år avslöjat att terrorister planerat spränga flygplan i luften med hjälp av flytande sprängämnen, med syfte att skapa större skada än 9/11. Naturligtvis skrev En Sueco en informativ artikel om de nya reglerna för vätska i handbagage, samt om de andra reglerna som tillkom i samma veva – som att större elektronisk utrustning ska scannas separat och att ytterkläder också ska läggas på bandet m.m.
Det har alltså gått tio år sedan förbudet infördes, ett förbud som skulle vara temporärt och som europeiska kommissionen önskade lägga till historien i januari i år. Men trots laserteknik som kan analysera flytande innehåll utan att öppna behållare råder vätskeförbudet fortfarande. Och trots att regeln funnits i tio år ses varje dag förvånade miner vid säkerhetskontroller på flygplatser när människor tvingas kasta allt från vatten till dyra krämer och parfymer, som om förbudet infördes i går.
Det är verkligen svårt att lära en gammal hund att sitta 😉

När öppnar IKEA Málaga?

Det var en av frågorna som ställdes i första numret av En Sueco, när vi också uppmärksammade att möbeljätten toppade förtroendebarometern med 80 procent när Mediakademin i Göteborg samma år presenterade sin årliga undersökning. Därefter har förtroendet åkt bergochdalbana. 2011 var förtroende nere på 62 procent till att hamna på 70 procent i början av nuvarande år.
Så när öppnade IKEA Málaga? Som frågan löd tio år sedan. Jo, nästan ett år efter att En Sueco såg dagens ljus första gången, närmare bestämt 30 oktober 2007. Öppnandet av IKEA Málaga blev en jättenyhet och nyfikna kunder vallfärdade till butiken, och orsakade naturligtvis lite trafikkaos i området under öppningsdagen och de närmast nästkommande dagarna.
Inför öppnandet ansökte 20 000 personer om jobb hos IKEA Málaga och 580 personer valdes ut.
I dag, tio år senare uppgår arbetsstyrkan till 470 anställda fler än 22 miljoner personer har besökt den svenska möbeljätten i Málaga.

2006 blå tomater – 2016 blått vin

År 2006 utvecklade Institutet för växters molekyl- och cellbiologi (IBMCP) i Valencia genmodifierade blå supertomater. Forskarna strävade efter att de blå tomaterna skulle producera proteiner som normalt inte finns i tomater, och som när den åts skulle förhindra ett antal sjukdomar. Dessutom skulle den blå färgen innehålla fler antioxidanter än andra tomater. Hur det gick? Ja, En Sueco har ännu inte hittat några blå supertomater i butikshyllorna.
Vad som däremot presenterats 2016, och som finns i välsorterade butiker, är blått vin! Det är det spanska vinet Gik som hoppas göra succé i vinvärlden, och vinna mark hos dem som är trötta på vitt, rött och rosévin. Det blå vinet är resultatet av ett samarbete mellan entreprenörerna bakom Gik, Universitetet i Baskien och Azti Tecnecalia (en matforskningsgrupp).
Gik, som ska representera rörlighet, innovation och oändlighet, är ett vin med en blandning av röda och vita druvor från olika spanska vingårdar och den blå färgen kommer från en kombination av Antocyanin (som finns i druvskal) och indigofärg.
Smaken? Den är som bekant olika… Det söta blå vinet har inte lyckats bli en favorit på En Sueco-redaktionen.

en sueco2006 full”Hacerse el sueco”

Som inledning i En Suecos premiärnummer skrev magasinets chefsredaktör Helle Espensen några rader om uttrycket ”Hacerse el sueco”, som bekant ju sägs om någon som gör någonting dumt. Helle Espensen frågade sig vad spanjorerna kan grunda ett sådant uttryck och på samt vem från Sverige som betett sig så dåligt under ett besök i Spanien att ett talesätt myntats? Samtidigt ifrågasatte hon också om inte uttrycket ”la sueca”, med den dolda innebörden att det handlar om en lättfärdig flicka, är förlegat och tillhör det förflutna.
Och vad kan vi säga om detta i dag? Jo, uttrycken lever fortfarande kvar, och frågan är om de någonsin försvinner – de kommer väl hänga kvar som våra egna Norgehistorier och -skämt.
En Sueco-redaktionen har hur som helst tagit tillbaka uttrycket la sueca i samband med att redaktionen egen La Sueca har äran att hälsa alla läsare välkomna till varje nytt nummer av tidningen, med tankar och funderingar kring allt från poltik och ekonomi till upplevelser av spanska traditioner och egna tankar.

Spaniens genom tiderna största korruptionsskandal

2006 var inte bara året som En Sueco såg dagens ljus, det var även året när Malayaskandalen minst sagt exploderade när tingsrätten i Marbella beordrade ett stort tillslag mot flera kommunkontor samt kommunchefers privata bostäder. Detta uppmärksammade naturligtvis En Sueco som i sitt första nummer skrev om alla de tjänstemän och andra inblandade (uppåt 70 personer stod misstänkta för inblandning i härvan) som nu skulle komma att betala för sina synder.
Under magasinets första tio år har vi följt skandalen som, likt en vacker kristallskål som faller i golvet, totalkrackelerade i början av 2000-talet. Härvan kom att visa sig bli Spaniens genom tiderna största korruptionsskandal med förskingring av uppåt 670 miljoner euro. Situationen bedömdes vara så katastrofal att den Spanska staten till och med klev in och tog över all administration i kommunen. Efter flera års undersökningar och en rättegång som pågick i två år (som i sin tur var landets genom tidernas största rättegång) slutade med domar som fyllde drygt 5 000 sidor.
I dag sitter Juan Antonio Roca och Julián Muñoz, två av de tre huvudmännen i härvan, fortfarande bakom lås och bom, den tredje huvudmannen Jesús Gil avled 2004 av en hjärnblödning. Frågan nu är om de Roca och Muñoz någonsin kommer ut som fria män.
 
 
 

Vi på redaktionen vill passa på att tacka alla läsare och annonsörer – det är ni som gör det möjligt för En Sueco att fira 10 år!

norrbom marketing gruppe
  Videoproduktion och video marknadsföring
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.