“Ät dina grönsaker”, sa mamma till mig och det gör jag med glädje. Undersökningar visar att grönt sänker blodtrycket och förebygger en del cancervarianter. Från grönsaker får du naturlig energi i en hektisk vardag.

Klorofyll – växternas blod

I de gröna växterna finns det kloroplaster, klorofyll, som med hjälp av solens strålar och luftens koldioxid (det som vi utandas) skapar energi och syre. Denna process heter fotosyntes och den är inte bara den viktigaste biokemiska processen som finns utan även en av de äldsta. Större komplexa livsformer i havet uppstod när den första klorofyllmolekylen skapades. Från de gröna algerna skapades nya former av liv. Fotosyntesen är energiunderlaget för nästan alla ekosystem då den ligger till grund för energi och byggmaterial. Vi lever i en verkligt livsgivande symbios med gröna växter och träd. Vi utandas koldioxid som växter och träd ombildar till energi och syre, vilket är livsviktigt för att vi ska överleva. Inga växter och träd – ingen klorofyll – inget syre – inga människor.
Klorofyll går nästan att jämföra med hemoglobin i människans blod. Hemoglobin transporterar syret till cellerna och vävnader samt innehåller järn. Klorofyll har samma struktur och här är det magnesium. Alltså kan klorofyll liknas vid växternas blod. Klorofyll rensar kroppen genom att bland annat binda tungmetaller. Klorofyll fungerar som antioxidanter, stärker immunförsvaret samt hjälper mot dålig andedräkt genom att rensa mage och tarm. Klorofyll underlättar sårläkning, skyddar mot cancer och bidrar till att neutralisera syreöverskottet i kroppen. Det är en riktig vitamin- och mineralbooster som innehåller vitamin K, C, B12, folsyra, kalcium, kalium och proteiner.

Så får du klorofyll

Ät spenat, broccoli, gurka, grön paprika, stjälkselleri, bönor, sallad, ärtor, kål, sparris, mangold – allt grönt som du kan få tag på. Brännässlor, kirskål, maskrosor är också fyllda med klorofyll. Gröna kryddörter som persilja, gräslök, basilika och gröna groddar av bönor, linser, solrosfrön, ärtor, alfaalfa m.m. innehåller massvis med klorofyll.

Vetegräsjuice är solsken

Vetegräs är en inte bara fylld med klorofyll utan innehåller även rikligt med viktiga vitaminer, mineraler, aminosyror, oljor och enzymer såsom Vitamin A, E, B5, B12, kalcium, selen, magnesium och järn.
Vetegräs är den unga växten från vetefrö, som kan odlas både inom hus, t ex i fönstret och på en solig terrass. Vetegräs odlas bäst i krukor med lite jord i botten. När gräset skördas är det viktigt att använda en slowjuicer för att pressa ut saften ur gräset. En vanlig juicer kan också användas men då måste gräset ”packas in” i äpplen. Vetegräsjuice har en sötaktig smak och tas som små gröna shots – ren solskensenergi.

Vetegräsjuice – jämfört med broccoli

Tolv gånger så mycket E-vitamin.
Tre gånger så mycket A-vitamin.
Sju gånger så mycket klorofyll.
Utöver detta är B12-vitamin innehållet 16 gånger det rekommenderade. dagliga intaget, det är lika mycket som finns i skaldjur.
17 gånger så mycket vitamin B5 som i bananer.

Dr. Otto Warburg fick Nobelpris år 1931 för att han visade att cancerceller inte kan överleva i en syrerik miljö. Därför gäller det att få i sig sina gröna grönsaker, som är speciellt klorofyllrika. Här kommer vetegräs in i bilden – som både förebyggande och som en boost i bland annat behandling av gikt, diabetes, hudåkommor, stress och cancer.
 

Skål i det gröna!

 

Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es

Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.