Lisa Lindberg – den svenska tonåringen som bor i Marbella och är judoka med licens i England

Lisa Lindberg – den svenska tonåringen som bor i Marbella och är judoka med licens i England

Har ni hört talas om Lisa Lindberg? Inte? Nej, det kan nog stämma för hon gör inte mycket väsen av sig. Men det tycker En Sueco-redaktionen att vi ska ändra på, för Lisa Lindberg är ett namn som vi alla bör lägga på minnet, för den här tjejen är duktig judoka, hon plockar nämligen medalj efter medalj i de engelska judotävlingarna.

Mjuk-väg-person

Judointresset började när Lisa var nio år. Då hade hon bott i Sverige i tre år. Lisa har nämligen redan hunnit flytta fram och tillbaka mellan Sverige och Spanien några gånger – hon föddes i Sverige, bodde i Spanien från att hon var ett till fem år, bodde sedan i Sverige igen tills hon fyllde elva och nu bor hon återigen i Marbella. Men tillbaka till när hon var nio och judon kom in i hennes liv. Det var nämligen så att fröet till den talang hon är i dag såddes när det byggdes en ny sporthall i grannskapet där familjen Lindberg bodde i Skurup, och i denna sporthall öppnades en judoklubb. Med lite inspiration från omgivningen gick Lisa på en träning och på den vägen är det.
Judo är en japansk, modern kampsport utan varken sparkar eller slag. I stället oskadliggörs motståndaren och besegras med hjälp av fasthållning samt kast. Och det är just detta som Lisa fastnat för, att sporten inte är våldsam. Den som utövar judo kallas judoka (juudouka på japanska), vilket betyder: juu=mjuk, dou=väg, ka=person. Judo är dessutom den enda kampsport som upptagits som OS-gren.

Svårt att hitta klubb

”Judo var roligt på en gång och jag började träna en dag i veckan, sedan lite mer, och bara ett halvår senare var jag med i min första tävling. Och jag fortsatte, judo var verkligen rätt för mig! När jag var elva år och flyttade till Marbella igen var jag bestämd på att jag skulle fortsätta med judo”, minns Lisa. Men det skulle visa sig vara svårt att hitta en klubb i Spanien, Lisa fortsätter: ”Mina föräldrar kontaktade flera idrottshallar men ingen hade judo, bara antingen karate eller jujutsu. Efter mycket om och men hittade vi R.K. Judo Club i Estepona.”
R.K. Judo Club är klubben som har tagit Lisa till de hittills nådda höjderna. Då klubben är registrerad i England har hon engelsk licens att tävla, varför de större tävlingarna äger rum där medan träningen äger rum Estepona.

Judo, gemenskap och språk

När Lisa flyttade tillbaka till Spanien kom hon inte ihåg någon spanska alls, men nu, bara fyra år senare är hon flytande i både spanska och engelska. Spanskan har hon lärt sig i skolan och engelska på judoklubben.
”På klubben talar de bara engelska. Först förstod jag ingenting men de var tålmodiga och visade samtidigt som de förklarade, och så småningom började jag förstå. Och klubben har inte bara lärt mig engelska, där ingår jag också i en nära gemenskap med de andra. Klubben är som en andra familj. Och jag har också fått mycket bättre självförtroende tack vare den. Genom judon vet jag att jag kan och att jag är duktig”, berättar Lisa.

Tävlar internationellt

När vi talar om skola, vänner och andra vardagliga ting pratar Lisa tyst och lite tillbakadraget men när samtalet handlar om judo förändras karaktären. Omedvetet sträcker hon på sig och tycks växa i sig själv, liksom att den annars timida flickan förvandlas till en medveten, tävlingsinriktad tonåring. Och detta med all rätt. Med stöd från klubben, som inte bara tränar utan även hjälper till med att söka tävlingar, har dörrarna för Lisa öppnats till internationella tävlingar och hittills har hon tävlat i både Sverige, Spanien, England, Belgien, Holland och på Irland. I England har hon, den svenska tjejen från Spanien med grönt bälte med svart markering, vunnit två nationella guld (det går att jämföra med att vinna SM i sin ålder och viktklass i Sverige) samt ett silver och så har hon tagit hem guld från Dublin Open på Irland. Och det är bara ett urplock av medaljerna.

Siktar på OS

”Min dröm är att tävla i Japan och om bara yttre faktorer gör det möjligt ser jag för min del att det skulle vara möjligt inom snar framtid. Men det handlar också om tid och pengar. Som andra 15-åringar går jag i skolan med alla studier och prov som det innebär, även om jag ibland får ledigt för större tävlingar. Och tävlingarna kostar pengar, vilket vi, mamma och pappa, själva betalar”, berättar Lisa. Så brister hon ut i ett leende: ”Vi på klubben har nyligen fått spanska licenser också vilket gör att vi nu kan börja tävla samt bli rankade i Spanien, men då R.K. Judo är en engelsk klubb har vi behövt kontakt att tävla för en spansk klubb, vilket vi nyligen fått, och det är ett steg framåt – att kunna börja tävla här. Men som sagt, Japan är min dröm.”
Samtidigt med drömmen är OS Lisas mål och för det råder det andra förutsättningar. Vägen dit är att hon måste blir uttagen till det svenska judolandslaget, för som svensk får hon bara tävla för Sverige i OS, så först på listan är att de ska upptäcka henne.

Toppbetyg i skolan

Det går inte att sticka under stol med att det råder en tidskonflikt mellan skola och judon i Lisas liv medan vänner och andra fritidssysselsättningar kommer i andra hand. Skolan är krävande men även där är hon en fighter och når de bästa resultaten. Tränar gör hon sena kvällar och när det inte är judo så hittas hon tränandes gymnastik för smidigheten. Ofta kommer hon inte i säng förrän vid elva-tolv-tiden på natten. Lisa nämner dock att det finns en balans i det hela med förståelse från skolans håll och att ansvariga på judoklubben, förutom att ge stöd, hela tiden påminner om vikten av skolan och att judon måste anpassas efter skolan. Under tävlingsresor ses därför Lisa med näsan i skolböckerna så snart hon har tillfälle.

Förödande regn skapade osäker framtid

Den senaste tiden har dock varit mörk för Lisa och hennes judoklubb. Ni minns regnet som föll slutet av november förra året, ja, det drabbade även R.K. Judo. Så illa faktiskt att vattnet nådde helt upp till taket och hela lokalen samt all utrustning totalförstördes. Alla klubbens tränare, medlemmar och föräldrar jobbade hårt men ingenting i lokalen gick att rädda. Och efter regnet stod de så utan träningslokal och utrustning, vilket orsakade månader av oro för kommande träningar – hur skulle de gå inför inbokade tävlingar – hur bra skulle Lisa och hennes klubbkamrater kunna prestera utan träning? Andra viktiga frågor var: Skulle klubben försöka återställa lokalen när det finns risk för framtida översvämningar? Skulle de lyckas hitta en ny passande lokal och skulle de lyckas samla ihop tillräckligt med pengar till flytt samt till att köpa all ny utrustning?
 
Men Lisa har inge gett upp, hon har en vinnares inställning – den vinnare som hon är. Och i mitten av januari kom goda nyheter – klubben sa upp sin gamla lokal och har fått hyreskontrakt för en ny lokal, i samma komplex men på andra våningen, så nu finns det inte risk för fler översvämningar. Dessutom har nya judomattor beställt, så Lisa och hennes klubbkamrater kan fortsätta sin träning, och sikta mot nya vinster.
 
Kom ihåg hennes namn – Lisa Lindberg – vem vet, det är inte omöjligt att vi snart får se henne på OS-arenan!
 

Kort info:

Namn: Lisa Lindberg
Född: Malmö 2002
Bor: Nueva Andalucía
Familj: Mamma Lotta, pappa Dan samt syster Sara
Gör: Studerar och är judoka
Övrigt: När hon snart ska göra ämnesval i skolan faller valet på matematik, NO (naturorienterande ämnen) och teknik, Lisa är nämligen intresserad av att på sikt studera till att bli arkitekt. Och redan nu skissar hon på arkitektoniska ritningar, som hon en dag önskar se växa fram på riktigt.
 
Tack till R.K. Judo Club (www.rkjudoclub.com) för att låta En Sueco komma in och fota under träning.
Av Sara Laine. Video: Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.