Porlande bäck – eller surt mosshål
En man kom till kliniken med tunga och trötta ben med eksem. Han frågade efter ett piller eller en salva för att få bort det ”onda”. I en handvändning skulle han kunna ha fått ett recept på en kräm med hormoner och svampdödande medel, som skulle ta bort det synliga. Bort från ytan men vad händer då med orsaken?

 
Han hade åderknutar på benen och ett brunaktigt, missfärgat område omkring eksemet, vilket ses vid dålig blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt fem liter blod i kraftiga, elastiska pulsådror, som pressar blodet genom artärerna ända ut i små blodkärl i organ, hud, muskler och skelett. Härifrån flyter blodet, som nu har levererat syre och näring, tillbaka till lungorna och hjärta genom vener med slaggämnen från cellerna. Blodet flyter som en flod igenom kroppens landskap. Ju bättre cirkulation i ådrorna desto mer syre och näring till cellerna. Det är som en porlande bäck: det är luft, ljus och cirkulation, och den rensar sig själv. Tittar vi på det illaluktande, stillastående vattnet i mossen, där alger och andra mikrober växer, är där mörkt, lite rörelse och algerna växer fritt – mossen jäser och komposterar. Vi lever bäst med blodet flytande i ådrorna som vattnet i den porlande bäcken.

Problem i artärerna

Dålig cirkulation kan bero på minskad cirkulation i artärerna, som vid åderförkalkning. Stela, igenkalkade blodkärl kan inte försörja vävnaden med tillräckligt med syre och näringsämnen. Detta kan leda till smärta, stickande känsla, oro i benen, vit-blåaktig hud, kramp och smärta i vader, speciellt vid rörelse – känt som ”fönstertittarsyndrom” på grund av de vilopauser man tvingas till medan blodet återigen förser musklerna med syre som räcker till de nästa hundra metrarna.
Promenadsmärtor i benen kan även bero på tobak och kallas ”rökarben”. Nikotinet har en sammandragande effekt på blodkärlen varför genomströmningen minskas.
För att motverka ökat motstånd i artärerna förhöjs ofta blodtrycket. Är trycket i artärsystemet förhöjt under flera år sprider det sig till kapillärkärlen och venerna, som skadas av detta då de inte är skapade till att motstå högt tryck.

Problem i venerna

Kan inte blodet flyta fritt till hjärtat i tillräcklig utsträckning är det vanligt att det samlas i benen. Orsaken bakom detta är helt enkelt tyngdkraften. Varje gång vi rör benen och musklerna drar ihop sig ”pressas” och ”pumpas” blodet tillbaka till hjärtat. Denna funktion kallas venpumpen. Ett system av venklaffar och ventiler ser till att blodet inte rinner tillbaka, men om klaffarna är slitna blir blodet stående som ”mossvatten” i ådrorna, och det jäser och bryts ned, som i ett stillastående mosshål. Detta skapar utmärkt miljö för bakterier, svamp och andra mikroorganismer. Det kan ge svullna, tunga och krampande ben, åderknutar, inflammation, missfärgningar av huden, tunn hud, sår (som kan vara stora och variga på grund av bristen på dränage), eksem, muskelspänningar, kalla fötter samt risk för att det skapas beläggningar av stelnat blod på och omkring venklaffarna. Om dessa beläggningar blir tjocka finns det risk för blodproppar i vensystemet, oftast i benen. En bit koagulerat blod eller en förkalkning kan falla loss och flyta med blodet och sätta sig som en blodpropp i t ex lungorna.

Fart i blodomloppet

Första steget i behandlingen för mannen var en kontroll av kretsloppet, detta för att få reda på om problemet satt i artärerna och/eller i venerna. Resultatet visade ett normalt blodtryck i armarna men förhöjt sådant i benen, där det var minskat tillbakaflöde i vensystemet. Blodprov visade att det fanns ansamlingar av slaggämnen samt inflammation.
 
Patienten fick antiinflammatorisk kost med starka antioxidanter och hästkastanj för att stärka venerna. Akupunktur och fototerapiplåster stimulerade bildandet av kroppens egna antioxidanter samt fick fart på blodomloppet.
En snabb promenad varje morgon samt rikligt med vätska var det viktigaste. Mannen doppade gärna benen i havet, som både stimulerar blodcirkulationen och rensar. På kliniken fick han magnetfältbehandling, som är designad för kretsloppsproblem och gör så att blodet flyter snabbare då blodkropparna rör sig i en spiralrörelse genom ådrorna. I och med detta rensas blodådrorna och slaggämnen rensas bort. Ett kosttillskott med råmjölk och L-arginin hjälper till att minska inflammationen samt öka genomblödningen i vävnaden.
 
Eksemet försvann långsamt och åderknutarna drog sig långsamt tillbaka i takt med att ”mossvattnet” pumpades bort.
 
 
Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.