Tigermyggan invaderar Andalusien
Stickprov från den senaste undersökningen i Málagaprovinsen, som gjordes i slutet av sommaren 2016, när myggen var som mest aktiva, visar att den randiga tigermyggan nu finns i tolv kommuner. Den irriterande lilla insekten är inflyttad och kommer ursprungligen från Asien, men kom till Spanien 2004. Man vet att det var en lastbil som transporterade däck som gav den objudna gästen lift från Italien till Katalonien och det är troligtvis även via lastbilstransporter som den har kommit till Europa från början. Efter det har dess avkommor följt handelsvägarna till Cádiz och därefter till Málagaprovinsen, var den nu alltså är massivt representerad i tolv kommuner. Kommunerna det handlar om är Alhaurín de la Torre, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Málaga, Marbella, Mijas, Nerja, Rincón de la Victoria och Torremolinos, som faktiskt hade problem med myggan redan året innan. Insektens senast erövrade områden är Veléz-Málaga och Manilva, som inte testades positivt i förra årets stickprov, men som nu alltså också kämpar mot den objudna gästen.

Ett bett av en tigermygga är värre än ett bett från en vanlig mygga

Tigermyggan har ett karakteristiskt utseende och har fått sitt namn på grund av de små vita ränderna som den har på underkroppen och benen. Det är som med alla mygg bara honmyggan som sticker. Honmyggan sticker under dagen och är ofta mycket aggressiv och envis. Hon kan gott och väl sticka en person flera gånger tills hon har sugit tillräckligt med blod för sin äggproduktion, varför tigermyggans stick är mer irriterande och kliar mer än ett stick från en vanlig mygga.
 
Problemet med tigermyggan, vars latinska namn är Aedes Albopictus, är, utöver det obehagligt kliande sticket, att den bär på tropiska sjukdomar som chikungunyafeber och denguevirus samt hjärtmask, som drabbar djur. Dessa sjukdomar är virus som ger symptom i form av muskel- och ledsmärtor, och som i värsta fall kan leda till att man måste läggas in på sjukhus. I Spanien är risken för smitta dock fortfarande mycket låg.
 
Myggan lägger sina ägg i stillastående vatten. Äggen kläcks inom loppet av 10-14 dagar, därefter blir de larver, som kan vältra sig i det stillastående vattnet tills de är stora nog att flyga iväg. Den vuxna myggan kan bli mellan 2-10 mm lång, beroende på förhållandena när den är i yngelstadiet samt tillgänglig föda. Föda får den från svampar, bakterier och andra små organismer som den suger i sig genom en liten snabel. Det att myggan kan lägga ägg var som helst bara det finns lite vatten gör att den är en stark överlevare. Och även utan människoskapta vattenreservoaren hade myggan fortfarande haft ett hav av yngelplatser att välja mellan. Dock håller myggan sig för det mesta i närheten av yngelplatsen, varför det kan löna sig att göra sig besväret att ta bort krukor, hinkar m.m. vari det samlas vatten där myggan kan lägga sina ägg. Du bör alltså tömma byttor, hinkar, spadar, lådor och liknande regelbundet om du vill göra området runtomkring dig mindre attraktivt för myggan.
 
Även gamla bildäck är perfekta yngelplatser för myggan då däckens hålrum nästan alltid är mörka och ofta gömmer på en skvätt vatten – perfekt för en mygga att känna sig hemma i.

Den globala handeln sprider mygg

Den asiatiska myggan finns nu i delar av världen där den inte hör hemma över huvudtaget, detta på grund av den globala handeln. Epidemiologen vid DTU Veterinärinstitutet, Rene Bødker, berättar att transporter med exotiska växter som t ex den spiralformade bambustången, känd som ”lucky banboo”, som kan köpas hos var och varannan florist och matbutiker, bär skuld i att tigermyggan har hitta vägen till Sydeuropa. Myggan lägger sina ägg i vattnet som växterna står i – en perfekt fuktig och lugn miljö, och så kläcks äggen längs vägen eller vid ankomst och kan etablera sig i det sydeuropeiska klimatet eller i växthus.
 
Tigermyggan kommer att föröka sig så länge det finns tillgång till stillastående vatten samt en blodkälla – oss. Vi kan förebygga båda delarna genom att ta bort vattenkällorna samt smörja in oss med myggmedel.
 
På grund av den globala uppvärmningen råder det även risk för att tigermyggan kommer att kunna överleva i områden där den annars inte kunnat övervintra tidigare. Tigermyggan har setts så långt norrut som sydtyska rastplatser, och det är inte omöjligt att den en dag kommer att etablera sig i det skandinaviska klimatet.
 
Experter menar att den globala handeln just nu är så extrem att det inte går att säga vila myggor vi har i världen om 15 år.
 

Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.