Glamping – naturen serverad på silverfat

Glamping – naturen serverad på silverfat

Fem klockformade tält står uppställda mellan olivträden i lä av bergssidan. Bakom ett litet staket går höns och pickar i lugn och ro, och några har tagit sig ut och sprätter runt, mellan borden och stolarna som står uppställda, samtidigt som de kacklar nöjt. Vi befinner oss på Hidden Valley Glamping. Här uppe ovanför Álora, en plats fylld med personlighet, hälsar ägarna Red och Jayne oss välkomna. Hidden Valley är ett perfekt exempel på vad glamping är: all komfort som ett hotell bjuder – mitt ute i naturen.

Glamping är ett nytt och växande koncept

Ordet ”glamping” är en blandning av orden glamour och camping, och konceptet är perfekt för dem som vill uppleva campingens natur utan att ge avkall på bekvämlighet. Nyligen har det dykt upp allt fler webbportaler där man lätt kan registrera sig om man på sin gård har t ex har en renoverad tågvagn som skulle passa till att erbjuda ett visst antal övernattande gäster en häftig och lyxig naturupplevelse. Man behöver alltså inte ha plats för fler än ett par personer för att kunna driva en glampingplats, även om många kan erbjuda plats för fler. På de olika plattformarna kan man t ex lätt hitta tipier, lerhyddor eller träkojor som ligger på mer eller mindre avsides platser och så kan man boka in sig mitt i naturen från sitt egna vardagsrum.
 
Vi har tilldelats tältet ”Tawney” i Hidden Valley, som liksom de andra fyra tälten har en ostörd utsikt över hela Áloradalen. Det klockformade tältet är stilfullt inrett och mäter fem meter i diameter, med gott om plats för en dubbelsäng, ett par stolar och några mindre möbler. Det är alltså inte tal om att vakna upp med en daggvåt tältduk klistrad mot ansiktet när man vaknar.
 
Red visar oss de andra tälten, som var och en av dem inretts med sin egen stil – ett av dem har helrosa interiör och ett annat är helt blått. Alla möbler, förutom sängar och madrasser, är begagnade, varför de flesta är dekorerade med decoupage.
”På så sätt är vi säkra på att få någonting som passar just vår livsstil, som är precis det som gästerna tycker om med detta ställe”, berättar Red.
 
I uteköket som finns på området kan man tillaga sin egen mat eller så kan man beställa mat hos kocken Red, som tidigare har lagat mat till den engelska armén, och han har vid flera tillfällen också lagat mat till den engelska drottningen. Red har dock inga tankar på att förvandla Hidden Valley till ett tältläger:
”Vi vill gärna ha bara ett till tält, så att vi har plats för totalt 20 personer, men därefter ska vi inte växa mer. Det ska aldrig bli för kommersiellt”, säger Red, som har arbetat på några av de mest besökta restaurangerna på Costa del Sol och som nu njuter av att driva ett företag med högt till tak – bokstavligt talat.

Glamping före traditionell camping

Med glamping skapas en 5-stjärning hotellupplevelse i kombination med naturens vilda liv. Lektor Bodil Stilling Blichfeldt, på Aalborgs Universitet, som har forskat i camping, förklarar varför glamping har blivit så populärt: ”Glamping är viktigt för att det slår hål på några av de fördomar som folk har kring camping. Dessa platser försöker komma ifrån det att vara allt för alla, för om man är det är det inte riktigt någon av gästerna som blir speciellt nöjd. Traditionell camping ger alla lite men ingen speciellt mycket”, hon tänker ett tag och sedan fortsätter hon: ”En del tycker att det är riktigt mysigt att stå och diska i ett gemensamt kök där man kan prata med de andra, men så finns det dem som inte alls trivs med det. Det är bland annat till de sistnämnda som glamping riktar sig. Det är framförallt det lite mer bekväma och beresta hotellsegmentet som lockas av glamping.”
Glampingställen ska alltså erbjuda en campingupplevelse utan att på något sätt glömma bort att gästerna ska ha maximal komfort.

Vem glampar?

Både i och utanför campingkretsar har glamping fått ett rykte om att vara någonting snobbigt som inte har någonting gemensamt med ”riktigt” campande. Det påståendet kan diskuteras. Naturen blir ju inte vackrare bara för att man njuter av den från ett kallt och hårt liggunderlag. Utsikten är den samma att vakna upp till och inte heller blir natthimlen mindre fascinerande att titta ut på genom tältöppningen bara för att man ligger i en dubbelsäng.
 
Publiken är ganska bred och utgörs av allt från pensionärer till barnfamiljen och passar alla som gärna vill uppleva naturens skönhet på nära håll, utan att det ska bökas med stormkök eller uppackning som gör en utflykt mer komplicerad. Red berättar att de på ”Hidden Valley” redan har haft besök av flera skandinaver, men de annars så naturälskande spanjorerna har ännu inte riktigt förstått konceptet.
 
I trädgården framför ”restaurangen”, som består av ett kök samt en fint dekorerad uteplats, har det ställts upp bord och stolar i pastellfärger, och i utkanten av området kan man se två grisar som går runt och bökar. När mörkret infaller växer färgstrålande grenar fram överallt omkring oss. Träden är invirade i nät av färgade lampor som skapar en magisk stämning på gården. Vi sätter oss till bords och serveras två rätter vars kvalitet är långt över de 15 euro per person som måltiden kostar. På hyllan över bordet står utvalda viner som kostar mellan 6-20 euro, och det går att välja mellan flera olika lokala producenter. Vi väljer en chilensk druva och då vi inte dricker upp hela flaskan under middagen tar vi med det som är kvar till tältet. Nu ska det tittat på stjärnor från tältöppningen, där på den beckmörka bergssluttningen.
 
Vill du testa glampingkonceptet på Hidden Valley, då kan du boka ett av tälten på:
www.hiddenvalleyandalucia.co.uk eller per tel. 634 358 206/630 982 413
 
För att se andra glampingställen i Spanien, klicka in här: http://www.glamping.com/destinations/europe/spain
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.