Ö-utflykt I sydvästra Spanien

Ö-utflykt I sydvästra Spanien

I södra Spanien finns det flera små paradisliknande öar som för tankarna till Jamaika och tropiska trakter. Två av dessa öar ligger i Huelvaprovinsen, som har Spaniens vackraste natur- och golfområden. Öarna heter Isla Cristina och Isla Canela, och de kännetecknas av kilometerlånga sandstränder, där kitesurfare flyger fram över vågorna, och där traditionerna ännu inte suddats ut av modern livsstilen.

Isla Cristinas råa natur och autentiska livsstil

Bilen rullar långsamt fram genom hamnområdet, som hälsar välkommen till Isla Cristina, som är en liten traditionell fiskestad omgiven av fantastisk natur. I en liten fiskebåt ses två äldre fiskare som reder ut några nät, innan det är dags att hämta in förmiddagens fångst. Två måsar sitter slött på en boj och väntar på att få en fisk eller två. Hamnen på Isla Cristinas är en central plats i staden då är härifrån som det säljs näst mest tonfisk i hela Andalusien, det är bara i Cádiz som det säljs mer. Och så är det här som Andalusiens största fiskauktion hålls.
 
På Isla Cristina lever 70 procent av befolkningen av fiskeindustrin och de övriga 30 procenten lever av den turism som besöker ön under de varma sommarmånaderna. Under turistsäsongen fördubblas öns dryga 21 000 invånare och livet flyttas ut till de enorma stränderna. En lång badbrygga i ena änden av ön, vid stranden Playa de la Gaviota, leder till den vita sanden, där lokala musselplockare långsamt rör sig över de små lavavattensjöarna som bryggan leder över. Tusentals små krabbor kryper ut och in ur sina små sandgrottor och skapar ett virrvarr av liv i den fuktiga sanden. Den råa naturen och de kraftiga vindarna, som blåser in från Atlanten, skapar en autentisk Västerhavsstämning, med 35 graders värme. Musslor i alla former och färger smyckar strandkanten och promenadstigar leder besökarna runt bland sanddynerna, som ligger lite avsides från vattnet. Ön bjuder på många specialiteter och när det är dags att äta kan nyfångad fisk på öns bästa fiskrestaurang, La Gola, kan verkligen rekommenderas. Här serveras även de musslor som lokalborna plockat på förmiddagen, och de måste smakas. Dessa musslor steks i olivolja med färsk vitlök och serveras med nybakat bröd, och så äts de naturligtvis med fingrarna, och till detta passar ett glas kallt vitt vin utmärkt.

Huelvaprovinsens många naturskatter

Isla Cristina ligger ca 50 minuter från staden Huelva, som helt klart också är värt ett besök. I Huelva råder det en alldeles speciell stämning fylld med tradition och modernitet på en och samma gång. Och så finns där flera intressanta platser såsom de engelska kvarteren, där små murade hus med tillhörande trädgårdar, häckar och gatubelysning, för tankarna tillbaka till ett bortglömt förflutet. En gång i tiden utgjorde staden nämligen målet för många engelska handelsmän som reste dit för att exportera mineraler och metaller. Norrut är jorden nämligen orange och floderna röda, färgade av naturliga kopparmetaller som utvanns ur stora gruvor.
Nära staden Huelva ligger också det stora träskområdet Marisma de Odiel, som besöks av rosa flamingos, och även en mindre saltöken med isliknande sjöar. Det är också i denna provins som den berömda pilgrimsfärden Romería de El Rocío slutar, pilgrimsfärden som får människor från hela Spanien att vallfärda till staden El Rocío för att delta i festligheterna, som i år infaller den 4 och 5 juni. Staden El Rocío är dessutom känd för sin spanska tradition Saca de la Yeguas (indrivning av stona), då hundratals lokala ”cowboys”, varje år den 26 juni, driver in de vilda hästarna som lever i naturreservatet ”las Marismas de Doñana” till området som kallas yeguas marismeñas.
Huelvaprovinsen gränsar mot Portugal och är den mest solrika provinsen i hela Spanien. Det är också här som ön Isla Canela (Kanlelön) ligger. Den ligger i förlängningen av staden Ayamonte, och det är nästan så att det därifrån går att simma över till Portugal, om en simtur i havet skulle locka.

Kanel-ö, golf och palmer

Det infinner sig ett specielltlugn i bilen när vi passerar skylten mot Isla Canela. Det vilar nämligen en speciell avslappnad stämning över platsen och Bob Marley CD:n kryper nästan av sig själv ut ur handskfacket och in i bilens CD-spelare. Palmbladen vajar stilla i den ljumma brisen, som blåser över ön. Här på ön Sila Canela bor det bara 300 människor men under sommarmånaderna lockas otaliga turister hit av den breda och långa sandstranden och de välvårdade golfbanorna. Isla Canela har ingenting alls att göra med kanel, även om man skulle kunna tro det på grund av namnet, men i gengäld finns här all världens fisk, varför fiskindustrin är den primära sysselsättningen på ön. Och naturligtvis är det ett måste att beställa färska skaldjur och fisk under ett besök här.
 
En annan av Isla Canelas största attraktioner är öns många bra cykelstigar och en tur på järnhästen är det bästa sättet att uppleva ön på – om man inte skulle ha en riktig häst tillhands vill säga. Här finns även massa möjligheter att utöva alla möjliga frilufts- och idrottsaktiviteter, allt efter humör, såsom t ex ridning, dykning, vandring, en tur i kajak eller varför inte lite kite-surfing.
 
Isla Canela är en sann liten naturskön pärla och en perfekt destination för både barnfamiljer och golf- samt sportentusiaster. Tilläggas bör även att ett av golfhotellen, Hotel Isla Canela Golf, för inte så längesedan korades till ett av Europas bästa ”get aways” för par och personer som gillar golf. Stränderna på Isla Canelas är förövrigt ett paradis för dem som drömmer om natur, sand i håret och små, mysiga strandbarer smyckade med parasoller och vasstak.
 
Här når ö-utflykten sitt slut. Solen kastar ett rött skimrande sken över den vita sanden, som gräver sig in mellan tårna vid varje steg som tas mot bilen, som står parkerad i skuggan under en palm. Texten från ”No Woman No Cry” hörs genom den öppna bildörren. Nu är det dags att köra hem de 350 km som det är till Málaga, innan solen återigen står högt på den spanska sommarhimlen.
 
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.