VoxPop – Sex på arbetstid!?

VoxPop - Sex på arbetstid!?

 
När de svenska dagstidningarna började läsas den 21 februari satt en del säkert kaffet i vrångstrupen, liksom att andra säkert bröt ut i ett asgarv. En rubrik i Västerbottens-Kuriren, som genast spreds som en löpeld till de flesta dagstidningar i landet, löd:

”Förslag: Låt personal ha sex på arbetstid”.

Vidare stod det:

”’Erbjud personalen möjlighet till sex på arbetstid.’ Så rubriceras en motion till Övertorneå kommun, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Det är fullmäktigeledamoten Per-Erik Muskos (S) som står bakom förslaget.”

Och inte helt oväntat fick utländsk media, även spansk, fatt i nyheten, och samma dag uppmärksammades den ibland annat i den spanska nyhetstidningen ABC.
 
Nyheten i korthet var som sagt att det ska ges utrymme till att åka hem och ha sex med sin partner under betald arbetstid. Detta då Per-Erik Muskos upplever att Övertorneå kommun lider av födelseunderskott. Per-Erik Muskos citerades:
”Detta gör att barnafödande bör uppmuntras. Då sex dessutom är en ypperlig motionsform med dokumenterade positiva effekter för välbefinnande bör kommunen slå två flugor i en smäll och uppmuntra personalen till att nyttja sin friskvårdstimme, som de har sedan flera år tillbaka, till att gå hem och ha sex med sin partner.” Fortsatt förklarade han att han tror att sex ofta är en bristvara i en stressig vardag, och att det skulle vara ypperligt att låta vuxna få tid till en intim stund när barnen är i skolan samt att inget förhållande mår bra utan sex.
 
Så, om en sådan här motion möts av skratt och stora ögon bland svenskar, vad har då spanjorerna att säga om förslaget?
Detta har En Sueco tagit reda på när vi en solig förmiddag gav oss ut i Fuengirola och Los Boliches för att tala med spanjorer som vi mötte.
 
vox4
Patricia Millan Moreno och Idelfonso Leon Gonzalez
P: Wow! Madre mía! Vilket förslag!
I: Hmmm… Men varför inte. Om det kan få människor att må bättre är det väl okej. Men…
P: Om det kan hjälpa till att öka barnafödande, om det är det människor behöver så är det väl helt okej. Liksom om det får folk att må bättre. Men vad ska man säga till sin arbetsgivare? Jag tycker att sex är en privatsak som inte politikerna ska lägga sig i.”
I: Och inte heller behöver det göras på arbetstid. ’Jag ska gå hem nu och ha sex, jag är tillbaka snart’? Nej. Intima relationer hör till det privata och sex kan då också vänta tills man är innanför hemmets fyra väggar.”
 
vox2
Covadonga Garcia
Aha. Visst (med hänsyn till att öka barnafödandet. Red.anm). Om det finns hjälp tycker jag inte att det låter dåligt. Men om inte så nej. För det är ju dyrt att ha barn. Dock är sex bra för hälsan också. Men detta behöver politikerna inte lägga sig i. Om någonting liknande skulle införas i Spanien krävs det att det även tas fram något slags bidrag, för här finns ingen hjälp för dem som har barn och gällande jobb är läget dåligt.
 
vox3
Pablo Castro
Jag tycker att det låter vettigt. Man måste ju få tid på något sätt och om detta ses som ett bra alternativ, så visst. Och det är ju motion också. Och om politikerna måste lägga sig i, om de måste så. I vårt samhälle söks alltid det som är politiskt korrekt och detta ämne är någonting som det inte talas mycket om, det talas mer om andra saker i samhället. Och visst kan vi behöva ett liknande förslag i Spanien. Det är väl alltid bra.
 
vox
Manuel Murcia López
För det första tycker inte jag att arbetstid är tid för att slappna av. Men om det är för att öka barnafödandet är det väl okej. Men lite underligt är det nog allt. Det är nog som här i Spanien med partiet Podemos, som vill förbjuda Semana Santa, kyrkomässa m.m. – saker som är larviga men som skapar uppmärksamhet. Jag tror att det handlar om samma sak när det gäller denna svenska politiker. Han vill ha uppmärksamhet. Om det skulle vara allvar så krävs det ett system som underlättar att ha fler barn, bidrag, föräldraledighet, möjlighet till halvtidsjobb utan att det påverkar ekonomin för mycken. Men… jag tror att det är för att få uppmärksamhet.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.