Studier i Sverige har gett perspektiv på livet

Studier i Sverige har gett perspektiv på livet

De är uppvuxna i Marbella, med förmögna föräldrar och med all lyx som kan tänkas, och nu studerar de på internat i Sverige, där de har fått möta ett annat liv än de varit vana vid.

En Suecos reporter har träffat bröderna Alexander och Viktor Romanov, när de var hemma och hälsade på hos mamma Natasha Romanov i Marbella under det senaste skollovet.

På internat i Sverige

”Vi flyttade till Sverige för fyra år sedan, båda två. Då var jag 15 och Alexander, min bror, han var tolv år. Det var mormor som tipsade mamma och pappa om internatet på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk. Mormor och morfar bor i Sverige och tycker att allt med Sverige är jättebra, så när våra föräldrar letade efter internatskolor i England och i andra länder, först och främst till mig på den tiden, så övertalade mormor dem om att välja Sigtunaskolan. Och så blev det. Och så tyckte mamma och pappa att det även passade Alexander, så vi flyttade samtidigt båda två”, berättar Viktor, när vi slår oss ned vid matbordet i villan hemma hos deras mamma, i Marbella. Villan som förövrigt var det hus som Melanie Griffith och Antonio Banderas bodde i när de först flyttade till Costa del Sol.

Nytt perspektiv

Viktor fortsätter att berätta att flytten från Marbella förändrade hans perspektiv på livet: ”Vi är väldigt lyckligt lottade och har alltid haft ett lätt liv och aldrig saknat någonting, tack vare våra föräldrars hårda arbete. Mamma och pappa lämnade Moskva två år innan kommunismen föll och valde att slå sig ned i Sverige för landets säkra banksystem. I Sverige arbetade de först för Saab varefter de startade ett eget företag vars produkter såldes till oljebranschen i Ryssland, och det är så de har tjänat sina pengar. Jag föddes i Danderyd men snart därefter flyttade vi hit till Marbella.”
 
Viktor betonar hur tacksam han är för sin och broderns trygga och generösa uppväxt och fortsätter: ”Här har både min bror och jag lärt oss mycket, även om livet varit mycket lättare än för många andra – vilket jag förstått efter flytten till Sverige. Dagarna här i Marbella såg ut så att vi kördes till skolan och när skoldagen var slut hade vi alltid olika idrottsaktiviteter, men även privatlektioner, bland annat språk, till ganska sent om kvällarna.”
Alexander tittar på sin storebror och flikar in: ”Det är skillnad att bo i Marbella och att komma hit på semester. Nu har vi ett annat perspektiv, på både livet och vädret. Jag tycker ju mycket om sport och idrott, och här kan man ju vara utomhus året runt, i Sverige är det kallare.”
”Och så är folk så vänliga här när man möts, det tänkte jag aldrig på tidigare”, lägger Viktor till.

Flytten

Innan flytten till Sverige hade Viktor varit på sommarkurs i USA en gång, varför han å sin sida inte var nervös för att flytta till Sverige. Annat var det för Alexander, som ju var bara tolv år när flyttlasset gick. Han tyckte att det var nervöst, både att lämna hemmet i Marbella men också att flytta till ett nytt land, och att lära sig förstå de olika sätten som människor är på i Sverige jämfört med Marbella.
 
”Men det har helt klart varit rätt val av våra föräldrar. Både Viktor och jag har lärt oss så mycket när vi flyttat hemifrån. Sådant man behöver kunna när man inte har någon som fixar allt åt en hela tiden. Ta bara en sådan sak att vi aldrig åkt med kommunalt färdmedel eller liknande när vi bodde i Marbella”, berättar Alexander och Viktor fortsätter med ett stort leende: ”Nu kan vi ta oss från skolan där vi bor i Sigtuna med buss till Märsta, därifrån tåget till T-Centralen och så är vi mitt i Stockholm och kan bara gå runt. Det är häftigt. Här i Marbella tog jag taxi till Puerto Banús om jag skulle träffa kompisar och ingen kunde köra.”
 
De båda bröderna är glada över enkelheten att röra sig med kommunaltrafiken i Stockholmsområdet.
”Jag tycker om att åka till Mall of Scandinavia, i Solna, med mina vänner. Där kan vi gå runt, fika, och bara vara. I övrigt, även om vädret i Marbella är varmare och därför ’vänligare’ för idrott, tycker jag att Sverige värderar idrott högre. Så jag är fortfarande mycket aktiv. Jag är ute och springer samt går på gym, och så ingår det mycket idrott i skolans kultur. Bland annat arrangerades nyligen en rugbyresa till Rom, där mitt lag, förutom att själva spela även såg andra idrottsevenemang”, berättar Alexander.
 
”Och jag, jag tycker mycket om konst och Stockholm har ju så mycket att erbjuda med museum m.m. så jag trivs verkligen. Moderna Museet är min favorit. Och så tycker jag om att åka in till centrala Stockholm bara för att promenera. Dessutom är det ju gratis inträde för dem under 18 år på många museer, så det var ju perfekt för mig fram till förra året. Och konstutbudet är ju så stort! Det har också bidragit till att jag hittat flera vänner med samma intresse. Det var svårare i Marbella”, berättar Viktor.

Socialt internatliv

Om det är någonting som de två bröderna saknar från Spanien är det maten, närmare bestämt den typiska Medelhavsmaten samt skaldjur, kött och inte att förglömma den spanska skinkan. Annars har de i internatskolan utanför Stockholm förvånats över att så många känner till Marbella.
”Jag trodde att Marbella var relativt okänt men det visar sig att jättemånga känner till Marbella. Många har varit här på semester och en del har till och med semesterbostad här”, säger Viktor.
 
Annars vittnar båda om att internatlivet är riktigt trevligt. De har många vänner och det finns alltid någonting att göra, och de känner att dagarna aldrig är långtråkiga. Alexander gissar att dagarna nog skulle blivit det om de hade bott kvar och studerat på någon skola i Marbella. Han föreställer sig att alla nog åker hem till var och en för att studera istället för att sitta tillsammans och studera samt umgås, vilket internatlivet bjuder på.

Konst och film samt en ingenjör

Och så kommer frågan, vart bär det av efter internatlivet på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk? Ja, för Viktor så hägrar studenten om bara några månader, Alexander däremot får vänta några år till, men båda har de redan planer för vad de vill göra:
”Jag tycker om så mycket; fotografi, film, skulptera, sång m.m. Mitt mål är att flytta till Los Angeles och studera vidare. Jag vill inte bara ha en karriär, jag vill göra allt som jag tycker om. Fotografering tycker jag till exempel om för att jag fascineras av naturen – tänk att ett litet frö blir till ett stort träd. Jag tycker om att lyfta fram det vackra runtomkring oss, för alla. Jag är så tacksam för allt jag har. Men studiemässigt är det filmvärlden som jag siktar in mig på”, berättar Viktor om sina planer.
 
”När jag är färdig här vill jag också fortsätta studera, i England eller något annat europeiskt land, Sverige är för kallt. Och jag vill studera teknik och bli ingenjör. Jag vill gå i mina föräldrars fotspår och jobba tillsammans med pappa och utveckla produkter till oljeindustrin. Idrott har ju alltid funnits i mitt liv men nu är det för sent att satsa på en idrottskarriär. Dock förblir idrott alltid mitt stora intresse”, berättar Alexander om sina planer. Och så tillägger Viktor: ”Alexander har alltid varit bäst av alla i all idrott som han sysslat med, oavsett vad det har varit, han har jättemånga medaljer som han kan visa.”

Kan ta hand om sig själva nu

Bröderna Romanov har allt som de kan be om. Deras föräldrar har byggt upp ett mångmiljonföretag i Sverige som gett bröderna en trygg uppväxt i Marbella med de bästa skolorna, de bästa privatlärarna och de bästa förutsättningarna för framtiden. Viktor Romanov började fotografera när han var bara 6 år gammal och han hade sin första fotoutställning när han var 13 år, och lillebror Alexander Romanov kan stoltsera med bland annat de oräkneliga medaljer från alla tävlingar han vunnit, som hans storebror nämnde. Alexanders idrottsintresse är brett och spänner från t ex segling till snowboardåkning.
Sista frågan till bröderna Romanov innan En Sueco tackar och lämnar lyxvillan i Marbella är om två killar som dessa kan städa, laga mat och tvätta? Och svaret är, ja, det kan de!
 
api2
Det är skönt att spendera lediga stunder hos sin mamma, Natasha Romanov, i Marbella.
 
Av Sara Laine Foto: Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.