Kan man utfodra sin hund med råa ben och kött?

Kan man utfodra sin hund med råa ben och kött?

Dela

Naturligtvis ska Ludde ha mer än ben och morötter i matskålen för att tillgodose alla hans näringsmässiga behov, men följer du dessa enkla riktlinjer är det faktiskt mycket lätt att komma igång med raw-foder till familjens fyrbenta vän, för de grundläggande ingredienserna är de samma.

 
En vuxen hund ska ha 2-3 procent av sin kroppsvikt i mat varje dag, beroende på hur aktiv den är. Så om Ludde väger 15 kg ska han ha 300 g mat varje dag – fördelat på 3/4-delar kött och ben samt 1/4-grönsaker.
Benen ska vara köttben och ha lika mycket kött som ben (1:1 förhållande).

Kött

Kyckling – hals, lår, vingar och även fötter. Detsamma med kalkon och anka – gärna hela skrovet. Lamm, nöt, kanin, vilt och hela fiskar. Organ som lever, njure m.m. är bra men mycket näringsrika, så använd dem med måtta och inte mer än två gånger i veckan. De får inte utgöra mer än 10 procent av djurets foder.

Frukt och grönt

Morötter, blomkål, brysselkål, ärtor, pumpa, squash, selleri, sötpotatis, bananer, päron och jordgubbar.
Du ska dock vara uppmärksam på att hundens matsmältningssystem inte kan bryta ned frukt och grönt om det inte är finhackat, gärna mixat i en mixer, eller ännu bättre – i en juicemaskin. Du kan med fördel använda fruktköttet från din morgonjuice till din hunds raw-foder.

Variera med tiden

Precis som att din egen tallrik inte är helt balanserad med samma mängd kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler varenda måltid behöver inte heller din hunds foder vara det varje gång. Om du matar din hund med en blandning av ben, kött, organ och grönsaker jämnar det ut sig med tiden. Men som tumregel ska proportionerna vara veckovisa.

Myter om köttben

Många människor drar sig från att ge råa köttben till sina hundar om benen kommer från t ex gris och kyckling, då man ofta hör att det kan lossna flisor från benet. Men det bara kokta ben som riskerar att släppa benflisor – varför man alltså gott och väl kan ge råa ben till sin fyrbenta vän. Dock ska man alltid hålla ett öga på sin hund när den äter, och är den inte van vid att tugga råa ben ska man vara extra uppmärksam. Men hundar lär sig snabbt att låta tänderna göra arbetet och tugga samt gnaga sig fram till den goda benmärgen. Fiskben är faktiskt också någonting som Ludde gott och väl kan sätta tänderna i.
 
Medan det går bra att utfodra din hund med allt kött bör benen begränsas till de djur som en hund realistiskt sett skulle kunna fånga i naturen. Det kan visserligen vara så att din Ludde inte kan fånga ens en liten gråsparv, men man får lov att tänka i dessa banor när det handlar om t ex ett lårben från nötkreatur skulle vara för stort för de flesta vovvar och kan skada tänderna. Därför bör man låta bli att mata sin hund med de bärande benen från stora djur som kor och hästar.
 
När du ger raw-foder till din hund kommer mängden avföring att minska. Detta beror på att traditionellt torrfoder består av upp till 70 procent säd, som hunden inte kan smälta och därför bara släpper ut via avföringen igen. Råa ben är levande väv och celler, och innehåller en komplex källa av biologiskt balanserade mineraler, speciellt kalcium men även koppar, jod, järn, magnesium, zink och mangan, och så mår hundens tänder bra av att tugga och gnaga på ben – det stimulerar dess aktivitet, och det är roligt för hunden att leva ut sitt inre rovdjur på detta sätt.

Bearbetad mat

Trots att raw-foder-metoden har mött en del kritik är det värt att komma ihåg att vi när vi människor vill förbättra vår hälsa tar en titt på maten som vi äter och försöker att rensa ut bearbetade livsmedel ut dieten – det är samma princip som man utgår ifrån när man ger raw-foder till sin hund, dvs ger hunden färska råvaror som inte är bearbetade.
”Det finns inte en näringsexpert i hela världen som påstår att bearbetad mat är nyttigare än färska livsmedel, så varför skulle det inte också vara det bästa för din hund?” Den frågan ställer sig Rachel Goutorbe, ägare till Posh Pets, som jobbat med uppfödning och alla former av pälsvård för hundar i hela sitt liv, och hon säljer färdigblandad, djupfryst raw-foder.
”Egentligen är raw-foder ganska enkelt. Tänk dig en hel kanin eller fågel, innan den styckas och packas in. Ge så din hund samma mängd ben, kött och organ, som det naturligt skulle finnas i djuret – ungefär så”, säger Rachel, som med sig mångåriga erfarenhet med hunduppfödning kan se skillnad i pälsen på hundar som får raw-foder.
 
En del människor är rädda för att hunden ska smittas med salmonella när de ska börja med raw-foder, men man ska komma ihåg att PH-värdet i en hunds mage naturligt är mycket lågt, ca 1-2, vilket gör att hunden kan smälta och bryta ned till och med dåligt kött utan problem. Människans PH-värde i magen ligger på mellan 3-5, så vi har inte en chans att smälta det som en hund kan, och därför kan vi inte heller använda oss själva som jämförelse.
Källa: www.halen.dk

Kom igång

När man har fått koll på dessa riktlinjer är det ganska lätt att komma igång med att ge sin hund raw-foder. En stor skillnad från vanligt torrfoder är att raw-foder har kort hållbarhet. På grund av detta rekommenderas man förbereda en stor mängd och dela upp den i en- eller tvådagarsportioner i påsar som man stoppar i frysen, som man sedan kan ta upp och tina allt efter behov. Det som sedan inte äts upp direkt ska genast in i kylskåpet där det håller i ca ett dygn.
 
Att göra raw-foder till sin hund behöver inte vara dyrt. Bli god vän med din lokala slaktare, så är det möjligt att det sparas lite rester till dig – och ofta kostar det inte någonting. Om du tycker att det låter besvärligt kan du också köpa dig till det, för samma pris som kilopriset för ett kvalitetstorrfoder kostar, och så är det alltid färdigfruset raw-foder till Ludde i frysen.
Källa: www.rawmeatybones.com
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.