En av tidens mest kända författare och journalister, Lise Nørgård, fyllde 100 år den 14 juni 2017, och det är just denna dag som jag sitter och skriver detta, och vad kan vara mer aktuellt än att skriva om kvinnors liv.

 
Lise Nørgård, som blivit speciellt känd som författare till den i efterhand världskända tv-serien Matador, är en stark kvinna. En av de saker som hon personligen blivit känd för är hennes ståndpunkt att kvinnor själva bär ansvaret för jämlikhet. Och på detta är hon själv ett bra exempel då hon en gång i tiden kämpade i sin familj och vann rätten till att gå den utbildning som hon brann för – nämligen att bli journalist. Lise Nørgård har länge varit en förebild i mitt liv, för att arbeta med det som jag brinner för i stället för att gå en väg som förväntas av en.
 
Som bilden visar har jag nyligen sett en staty som enligt mig starkt uttrycker kvinnors styrka och kraft. Statyn står i Zona Hotelera i Cancun, i Mexiko. Det var min vän som visade mig den under mitt senaste besök där och samtidigt berättade han om kvinnors styrka genom en historia från hans barndom, en historia som handlade om hans farmor, som han delvis växte upp hos. Farmodern och inte färre än fem barn hade just flyttat in i ett bostadshus som var reserverat för soldaret och deras familjer. Farmoderns man hade just slutat som soldat och hade därmed förlorat rätten till en lägenhet i huset, varför farmodern nu skulle kastas ut och polisen infann sig med skarpladdade vapen och batonger för att få ut familjen. Farmodern, som var en respektingivande stor kvinna med förkläde, stod i dörren med hela barnaskaran bakom sig medan hon rev upp sin blus framför polisen samtidigt som hon skrek att de kunde skjuta henne framför alla barnen, men flytta på sig, det kom inte på frågan. Poliserna stod rådvilla men efter en stunds samtal lämnade de fredligt platsen och familjen kunde bo kvar.

Livet fortsätter

Det viktigaste för framtiden är att livet fortsätter, varför kvinnor har fått en enorm uthållighet och styrka. I dag speglar en kvinnas liv oerhört många sidor beroende på var på jordklotet hon lever samt under vilka villkor hon växer upp.
 
Själv är jag född mitt under kriget och livet som kvinna då skiljer sig mycket åt jämfört med hur det är i dag. Jag kommer från ett hem där jämställdhet var en självklarhet. Dessvärre är jämställdhet inte samma sak som medvetenhet om jämlikhet när det gäller lika arbetsvillkor och lika lön.
 
Att vara kvinna kräver fortfarande i dag mycket kraft. Under min uppväxt var kvinnans naturliga arbetsplats, när hon var gift, i hemmet. Jag var personligen inte direkt gjord för just den arbetsplatsen och hatade den av hela mitt hjärta. Men som tur är har det skett en stor utveckling under åren. Förutom att vara mamma och fru öppnade det sig dörrar som gav möjlighet till att studera, få olika utbildningar och komma ut på arbetsmarknaden inom det fält som intresserar en själv. Fortfarande inte på lika villkor, men det är på god väl. Och för att använda Lise Nørgårds ord: ”Sluta gnälla och arbeta i stället för att uppnå lika lön.”
 
När jag sitter och filosoferar över att vara kvinna i dag vill jag överhuvudtaget inte byta med hur det var för sjuttio år sedan. Men jag kan bli helt slut om jag börjar tänka på vad omvärlden, och också många kvinnor, förväntar sig av sig själva. Vi ska ha utbildning, vara aktiva på arbetsmarknaden och samtidigt föda barn (även om många arbetsgivare inte tycker om att arbetstagare blir gravida då det stör arbetet). Vi ska dessutom vara bra och engagerade föräldrar trots att vi bara har några få timmar tillsammans med barnen varje dag, medan barnen majoriteten av tiden påverkas utifrån. Vi ska vara med på olika föräldramöten, se till att ha fritidsintressen, hålla oss uppdaterade rent kunskapsmässigt, följa med i omvärldspolitiken, hålla kroppen i gång, vara smal och vältränad, vara uppfinningsrik samt en bra älskarinna för vår partner och dessutom sörja för att familjen äter hälsosamt och ekologiskt m.m.

Kosttillskott

Kvinnors liv är spännande och utmanande. För att leva livet och hänga med i vardagen på bästa sätt kan olika kosttillskott vara en stor hjälp, oavsett var på skalan över utmaningar, arbetsuppgifter och ålder man befinner sig. Vår mat innehåller, enligt mig, inte tillräckligt med vitaminer, mineraler, oljor m.m.

Min allmänna rekommendation:

• Multivitamin/mineral av bra kvalitet. Är du vegetarian bör du se till att få ett tillskott som är anpassat för vegetarianer/veganer.
• D-vitamin. Hela världen tycks ha D-vitaminbrist, och detta vitamin är mycket viktigt för vårt skelett, immunförsvaret m.m. Själv tar jag 100mcg per dag. Kom ihåg att köpa D-vitamin i oljeform då detta vitamin kräver olja för att upptas i kroppen.
• Eventuellt extra B-vitamintillskott. Många i västvärlden har B-vitaminbrist. Dessa vitaminer är livsviktiga för oss och hjälper bland annat till med att hantera vår vardagsstress. Ingenjör Okholm skrev en gång, i en av sina böcker, att till och med en råtta kan bli alkoholist om den har B-vitaminbrist. B-vitaminer är svåra att överdosera då de är vattenlösliga.
• Omega-3-oljor. Min personliga favorit är Krillolja som kommer från ljusräkor, och som samtidigt innehåller lite Astaxanthin, som är en stark antioxidant som har bra effekt på immunsystemet. Och så finns det en relativt ny omega 3 på marknaden som kommer från alger. Detta tycker jag är en spännande nyhet och jag har själv tagit den i några månader och känt att den har haft en bra effekt. Är du vegetarian eller vegan kan dessa nya kapslar vara ett bra val.
• Extra tillskott av kalk och magnesium av hög kvalitet kan vara en bra idé.
• Vill du stärka ditt immunförsvar vill jag rekommendera ett tillskott med Astragalus från växtsläktet vedlar. Detta stärker immunförsvaret, hjälper njurar och kretslopp samt hjälper mot trötthet. En del experter menar att den även kan verka livsförlängande. Jag har själv tagit detta under en period och mitt immunförsvar, ihop med resten av kroppen, mår bra av det. Se till att få en godkänd produkt som är rimligt stark.

Kosten

Planera din kost så att den blir så hälsosam som möjligt med mängder med grönsaker och frukt. Kom ihåg att det ska finnas plats för att skämma bort sig med lite onyttigheter. Hos dem som blir helt fanatiska vid hälsosam kost ses ofta att de senare svullar snabbmat m.m. under kanske en längre tid. Tanken på att kosten ska utgöras av 80 procent nyttigheter och 20 procent lite onyttigt tycker jag om, även med hänsyn till barnen. Är barnen vana vid att bara få nyttig mat hemma finns det risk för att de äter allt som är onyttigt så fort de kan. Min egen dotter är ett bra exempel på det. Hon älskad allt sött, men på ett pedagogiskt sätt, så som jag var som sjuksköterska, gav jag henne ett äpple i stället för det godis som hon pekade på. Hon tackade snällt för äpplet och gick därefter till grannens barn och bytte äpplet mot en påse vingummi av värsta kvalitet!
 
Har du en familj att ta hand om kan det vara en bra idé att planera en veckomeny åt gången och också hålla dig till att veckohandla. Grönsakerna kan förberedas och sedan förvaras i kylskåpet.
 
Köp så mycket ekologiskt som möjligt. Om det inte går ska du inte få panik. Det finns fortfarande massa näring i de vanliga grönsakerna och frukterna. Många barn och män tycker inte om sallad eller grönsaker. Är det du som planerar maten kan i stället olika smoothies med hälsosamma saker locka familjemedlemmarna.
 
Om eftermiddagen får många kvinnor ett oemotståndligt sötsug. Se då till att dämpa det med lite mandlar, nötter, frukt eller lite mörk choklad innan du hejdlöst börjar äta lakrits eller annat godis.

Att acceptera oss själva

Under fler år har jag, mer eller mindre, varit svag för magasinens och mediernas åsikter och publicering av kvinnoideal. Som tur är har detta reviderats kraftigt under min senaste semester till Cancun, när min vän kom in i rummet där jag gick utan kläder efter mitt bad och lufttorkade i den milda brisen från balkongen. Full av beundran och med stjärnor i blicken sa han att jag var vacker som en bild av Rembrandt. Eftersom jag inte är så bekant med Rembrandts konst fick jag lov att googla konstnärens kvinnoideal för att få reda på att det låg långt ifrån de officiella, med rynkiga armar, små bröst och lite hängmage. Så vitt jag vet var modellen för hans konst oftast hans egen fru. Men kvinnan på bilderna såg ut att vara nöjd med sig själv och utstrålade ett charmigt självförtroende.
 
Det jag just skrivit har gett mitt eget självförtroende en knuff i rätt riktning så att jag nu under sommaren faktiskt visar mig i kortärmat trots rynkorna på mormorsarmarna – och jag har, tro det eller ej, till och med letat fram bikinin.
 
Men, självklart förespråkar jag naturligtvis fortfarande att vi ska stärka vår hälsa, se till att få en god portion motion och ta hand om oss själva på ett sätt som vi tycker är bäst för just oss och som var och en har möjlighet till.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dit tips och goda råd kring bra kosttillskott.
Av Anni Dahms, sjuk- & hälsosköterska, biopat och näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.