Bo Wennertorp – Möt privatpersonen bakom kustens framgångsrika revisionsbyrå

Bo Wennertorp - Möt privatpersonen bakom kustens framgångsrika revisionsbyrå

Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i Marbella. Sedan dess har revisor Bo Wennertorp, med företaget Global Accounting, hjälpt otaliga svenskar att främst starta företag i Spanien eller etablera svenskstartat företag i Spanien, men även i andra frågor och uppgifter som faller på revisorns bord. Då var han själv, i dag har han tio anställda, och för inte allt för länge sedan flyttat Global Accounting från apelsintorget i gamla stan i Marbella till den mycket lättillgängliga adressen på stadens huvudgata; Avenida Ricardo Soriano 22, till fina, stora och moderna lokaler.
 
Och det är få som inte känner till revisorn och hans företag, som har mycket bra rykte. Bo Wennertorp har genom åren flitigt och vänligt delat med sig av tips och information kring skatter, avgifter m.m. som i t ex En Suecos guider till att köpa bostad på Costa del Sol. Men aldrig förr har han delat med sig av sitt privata jag i tryckt press. Följ med och möt privatpersonen bakom revisorn!
 
Hur kommer det sig att du i dag driver en av de mest framgångsrika svenskägda spanska revisionsbyråerna på Costa del Sol? 
Jag visste tidigt vad jag ville göra och redan på gymnasiet bestämde jag mig för att bli auktoriserad revisor. Senare var det ena dotterns hälsa som förde familjen till Spanien.
 
Så du hade alltså siktet inställt på karriären och var flitig redan som ung?
O ja! Efter gymnasiet, när jag läste på Uppsala Universitet åren mellan 1966-1972, verkligen njöt jag av att studera och jag tyckte att det var så kul att jag läste till fil.kand. i både juridik och civilekonomi samtidigt. Dessutom hann jag med en massa idrott också.
 
Jasså, så det finns ett idrottsintresse?
En av mina stora passioner i livet har varit orientering och skidåkning. Jag höll själv på mycket med orientering och har åkt massa Vasalopp samt sprungit maraton. Idrott har alltid fascinerat mig.
 
Det låter som det är uthållighet och långdistans som har gällt för dig?
Det stämmer. Jag är uthållig och bestämd, och jag har aldrig gett upp i någonting som jag påbörjat i idrottssammanhang. Ett bra exempel på min bestämdhet att slutföra är när jag en gång vallade fel inför ett Vasalopp, så skidorna gled överhuvudtaget inte framåt som jag ville, men jag tog mig i mål. Det har hänt fler motiga saker också men jag har alltid genomfört alla lopp.
 
Så är idrott någonting som du fortsätter med fortfarande i dag?
Idrotten ser jag i dag på tv men jag är annars fortfarande mycket aktiv. Så fort vi får chans åker hela familjen till Sierra Nevada för att åka skidor.
 
Är ni annars också en familj som spenderar mycket tid tillsammans?
Ja! Jag försöker umgås med barnen så mycket jag bara kan, ett exempel är när det är dags att gå ut med hunden, då går vi alltid tillsammans och pratar. Nu har ju döttrarna flyttat hemifrån men sonen och jag går där och pratar om allt mellan himmel och jord. Under våra promenader pratas det mycket om affärsverksamhet – han har många bra idéer och tankar, det handlar ofta om affärsverksamhet och lösningar samt affärsidéer.
Men helt klart är att lediga dagar spenderar vi i familjen allra helst tillsammans och vi går gärna på skogspromenad i naturparken El Juanar eller åker skidor i Sierra Nevada.
Det är kul att barnen fortfarande vill göra saker tillsammans hela familjen.
 
Berätta mer om familjen…
Jag träffade Laila, min hustru, i Marbella när jag var här på semester, hon kommer från Marocko men är uppvuxen här i Spanien, samt i England. Så när vi träffades flyttade hon till Sverige med mig. Men när vi sedan fick barn och upptäckte att ena dotterns allergi och astma blev bättre när vi vistades i Spanien så fattade vi beslutet om att flytta till Marbella lagom tills att äldsta dottern skulle börja skolan. Det var 20 år sedan. I dag är barnen stora; döttrarna är 26 respektive 23 år och bor i Sverige, och sonen är 17 år, och han bor fortfarande hemma med oss.
 
Spanien, Sverige, Marocko, England – vad talar ni för språk kring middagsbordet?
Jag pratar svenska med barnen och Laila talar marockanska. Och så talar vi ju spanska också, barnen har ju gått spansk skola, och engelska naturligtvis.
 
Hur är du som person?
Demokratisk. På kontoret vill jag alltid höra personalens åsikter – vad de tycker och tänker kring saker innan nya beslut tas. Det var faktiskt personalen som fick styra när Global Accounting skulle byta lokaler. Så företaget styr jag i svensk företagsanda – det tycker personalen om.
En del kanske tror att en företagsledare styr med hela handen men auktoritär är det sista jag är. I stället är jag omtänksam och försöker alltid se det positiva, även om någon betett sig illa. Det är nog min bästa sida. Och för att möta det är min sämsta sida nog att jag är för snäll – enkel och snäll.
Annars är jag lugn i allmänhet och stöttande som pappa.
 
Och som make?
… jag är bortskämd. Hustrun är hemmafru och jag blir bland annat utkörd ur köket.
 
Du sa att du är demokratisk som person, det klingar politiskt. Är du intresserad av politik?
Att lyssna på politiska debatter tycker jag är mycket intressant och speciellt svensk politik är jätteintressant. Den spanska politiken följer jag någorlunda med i, men på morgonen är det svenska nyheter på tv för min del. Sonen å sin sida följer med i spansk politik och spanska nyheter, så där sitter vi sedan tillsammans och resonerar kring vad vi hört.
 
Du säger också att du är enkel, förklara det…
Jo men, jag lever enkelt. Jag vägrar köra flotta bilar och i stället har vi en Toyota och en Nissan.
 
Och restaurangbesök eller liknande, blir det någonting av det?
Visst går vi ut och äter ganska ofta. Då är vår favoritrestaurang Los Olivos här i Marbella, och The Boardwalk, som ligger bredvid restaurangen Garum på paseon. Garum är också trevligt. Sedan finns det även en trevlig restaurang precis vid uppfarten mot El Juanar. Men som sagt, jag tycker om ett enkelt liv, inga vita dukar. Det allra bästa är att packa ryggsäcken med ostmackor och en kaffetermos och ge sig ut i skogen.
 
När de gäller maten då, var är favoriträtten i Spanien respektive Sverige?
Jag säger såhär; i Spanien blir det lätt paella. Annars blir det mer marockansk mat, som jag tycker är jättegott. När det gäller svensk mat tycker jag om husman såsom en vanlig köttgryta.
 
Det är ingen hemlighet att du alltid har och fortfarande jobbar hårt. Vad är det första du gör när du kommer hem från kontoret?
Då är det poolen som gäller direkt. Radhusområdet där vi bor i centrala Marbella har en lyxigt stor pool som svalkar härligt. Senare på kvällen är jag ganska osocial. Jag är en riktig morgonmänniska. Jobbdagar vaknar jag kl. 6 på morgonen och så jobbar jag 1,5-2 timmar hemma innan jag går till kontoret.
 
Du har precis fyllt 70 (grattis i efterskott!), ska du trappa ned på arbetet?
Nej, det har jag inga planer på. Mitt jobb är min hobby! Jag tycker att det är så kul att hjälpa svenskar att starta företag. Att starta företag är lite som att vara nykär – man har så mycket drömmar, idéer, känslor. Det är härligt att kunna hjälpa andra att förverkliga sina drömmar. I morgon har jag t ex möte med tre olika personer och jag ska hjälpa alla tre att starta sina företag.
Tanken på att sluta jobba har aldrig slagit mig, och ingen har sagt det heller.
 
Och nu efter 20 år i Spanien, har du anpassat dig?
Ja det får jag lov att säga att jag har gjort, förutom de sena kvällarna. Barnen har alltid haft en mängd spanska kompisar och de har lärt sig den spanska kulturen. Men de, liksom jag, vi känner oss svenska. Och så håller vi på de svenska traditionerna som julen som firas på svenskt vis liksom påsk och midsommar.
 
Rent yrkesmässigt var det spanska revisionssystemet svårt men jag lärde mig det – jag startade ju företaget här. Du får tänka på att när jag kom hit fanns ingenting av det som underlättar arbetet i dag. Då var allt arbete manuellt – alla momsblanketter, deklarationer m.m. gjordes manuellt. Nu är allt datoriserat och mycket effektivt. Jag tycker nog, sett på skatteverket, att Spanien gått om Sverige.

Kort info:

Namn: Bo Wennertorp
Född: Uppsala 1947
Bor: Marbella
Familj: Hustru och tre barn
Gör: Äger revisionsfirman Global Accounting
Hobby: Sitt jobb och spendera tid med familjen. Går gärna promenader i skogen.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.