Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorna i pension

Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorna i pension

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”. Här bor fler än 100 åsnor och mulor, som alla räddats från ett hårt öde.

El Refugio del Burrito är en välgörenhetsorganisation som arbetar för att förbättra förhållandena för åsnor och mulor i Spanien. Man undersöker och integrerar i fall vari djuren på något sätt far illa – utan stöd från Junta de Andalucía, varför organisationen är helt beroende av donationer.
Rosa Chaparro är evenemangskoordinator och är ovanligt uppfinningsrik när det handlar om att samla in bidrag till åsnorna. Tillsammans med lokalsamhället arrangerar hon evenemang med fördel till gården, och det är också hon som håller i yogasessioner för besökare.
”Det är någonting som åsnorna tycker är väldigt roligt och de lägger sig ned bland yogamattorna och insuper ’chill out’-stämningen”, berättar Rosa.
”Hej Jorge, din lilla bandit” och ”Kom här Pepe så ska jag klia dig bakom örat” – Rosa känner personligheten hos var och en av de över 100 åsnorna och mulorna.
”Då mitt arbete är mest hänvisat till kontoret älskar jag att gå ut bland åsnorna och gosa med dem. Det är så avslappnande”, berättar hon, vilket man gott och väl kan förstå när man iakttar de många djuren.

Räddad från avlivning

Många av åsnorna och mulorna som bor på gården har stora synliga ärr och andra märken på kroppen efter att de tidigare i sina liv, innan de kom till El Refugio del Burrito, misshandlats och vanskötts. En del av åsnorna är pensionerade taxi-åsnor från Mijas Pueblo, antingen för att ägaren fått en polisanmälan mot sig eller för att åsnan blivit för gammal och svag till att dra turister i byn, och i stället för avlivning erbjuder El Refugio del Burrito sig att ta hand dem. Rosa och hennes kollegor håller ett vakande öga på situationen i Mijas. De hoppas att det ska komma ett förbud mot åsnetaxe och de arbetar hårt med att försöka påverka kommunen för att gå vidare för att fatta detta beslut. De är också väl medvetna om att man måste nå ut till den unga generationen om man ska lyckas ändra folks attityd mot djuren. Med hänsyn till detta bjuder de in skolklasser till åsnedagar under vilka skolbarn är välkomna till gården, och så får de information om djurens natur och hur man tar hand om dem. Barnen får också klappa och gosa med åsnorna medan de får lära sig mer om och få förståelse för att åsnor är mer än bara bruksdjur.
 
I en inhägnad på gården går åsnan Jasmin, som kom till El Refugio del Burrito för bara några månader sedan, efter att ha gått för sig själv i flera år. Efter att hon hade gått runt i lera nära ett vattendrag utan att få någon som helst vård under lång, lång tid hade hennes hovar vuxit sig till att bli över 20 cm långa. Med tiden hade hovarna dessutom börjat böjas uppåt av vikten och tillslut hade de börjat skruva sig som skohorn ut från benet och uppåt, vilket gjorde det svårt att gå för djuret. Det måste utan tvekan ha varit en stor lättnad för Jasmin när hennes hovar fick vård när hon kom till El Refugio del Burrito. Glad och from står hon nu och mumsar på en höbal och verkar vara ganska nöjd med sin återvunna rörlighet och tillvaro.

Bästa vänner bland åsnorna

Jag lyckas inte ta ett enda foto utan att det inom bara ett par sekunder dyker upp ett par långa öron och nyfikna bruna ögon i kamerans synfält. Och trots att jag kan se tydliga ärr på flera av djuren kommer de tillitsfullt fram och låter sig bli kliade bakom öronen, som de nyfikna och sociala djur som de ju är. Deras mentalitet påminner nästan mer om hundar än om hästar – de har ”bästa vänner” och trivs bäst tillsammans med andra åsnor och mulor.
I en hage går en blind åsnehane vars bästa vän är en åsnehona som inte har något problem med synen och som guidar honom runt genom att kalla på honom så att han vet vart han ska gå.
”Man kan gott och väl adoptera en åsna härifrån om man gärna vill ta hand om en åsna hemma, men de adopteras bara bort i par då vi inte vill skilja mellan vänner”, berättar Rosa, vilket man gott och väl kan förstå.

Besök åsnorna

Man är välkommen att besöka El Refugio del Burrito, vintertid de har dörrarna öppna torsdag-söndag mellan kl. 10.00-16.30 medan de sommartid har öppet torsdag-söndag kl. 10.00-15.00. Ett besök kostar en donation på 2 euro och det finns även en butik med supersöta åsne-gosedjur.
I samma veva som man besöker El Refugio del Burrito kan även ett besök i naturparken Laguna de Fuente de Piedra rekommenderas. Här finns det en sjö som är speciellt känd för att vara en favoritplats för flamingos. Denna sjö kan man se lite av när man kör till El Refugio del Burrito, och när En Suecos journalist var ute var sjön helt ljusröd av de skära fåglarna.

Fun fact

Det finns mulor och så finns det även mulåsnor. Skillnaden ska ligga i föräldrarnas könssammansättning: Åsnehingst och häststo ger mulor medan åsnesto och hästhingst ger mulåsnor.
Mulor har hästens styrka och åsnans envisa sinne varför den också är den mest avlade till arbete.
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.