Den 25-åriga anfallaren frös i Wales men värmen på Costa del Sol lyckades inte få tillbaka honom till toppen – han är symptomatisk för Málagas fiasko.

Vi möter en storleende Borja Baston på Málaga CF:s träningsläger när han tillträdde klubben på ett hyresavtal från Swansea City i Wales. Den 1,91 cm långa fotbollsspelaren, född 1992, ser fram emot att spela i Málaga. Han säger:
”Detta är en härlig stad med ett fantastiskt klimat. Och Málaga CF, detta är just den klubben vari jag kan få igång min karriär igen. Min sambo känner sig också hemma här. Det var kallt i Swansea.” Och det var det bokstavligt talat även på fotbollsplanen för Borja i England, där Swansea betalade hans födelseklubb Atlético Madrid inte mindre än 1,5 miljoner euro för honom år 2016 med ett fyraårskontrakt. Dock blev han offer för ett tränarbyte – Bob Bradley avlöste italienaren Francesco Guidolin – och Borja kom aldrig in i värmen hos Bradley. Den 1 maj 2017 kom han överens med managern Paul Clement och Swansea City:s styrelse om att han skulle bort och hitta en klubb i vilken han kunde bli lycklig och som ville köpa honom.

Sluttriumfen

Hyresvistelsen i Málaga CF under säsongen 2017-2018 skulle vara det skyltfönster som kunde göra Borja attraktiv på spelarmarknaden – 9:an med de tidigare så många målen i fötterna (läsa faktaboxen om Borja här intill). Men det resultatet är långt ifrån uppnått. Tränaren Michel, som såg honom i Swansea, har bara plockat in honom på planen ett fåtal gången och i stället bara använt honom som avbytare. Han har bara en enda uppmuntran och det var hans segermål för Málaga CF på Estadio la Rosaleda mot Deportivo La Coruña och straffsparksmål i San Sebastián mot Real Sociedad. Men i övrigt så missbrukade han en annan straffspark där.
 
Men hans bristande bistod Málaga CF sin anfallarstab med Diego Rolan från Uruguay, inhyrd från franska Bordeaux.
Borja är symptomatisk för Málaga CF:s fortsatta fiasko denna La Liga-säsong. Vilket han naturligtvis tycker är tråkigt.

De bortkastade miljonerna

Shejk Al-Thanis felköp, som kan kosta Málaga CF sin plats i La Liga:
 
Cecchine, argentinsk mittfältare, 21 år.
Köpt för 4 miljoner euro från Atlético Banfield – utan spelminuter i La Liga.
 
Rolon, argentinsk mittfältare, 21 år.
Köpt för 3,5 miljoner euro från Argentinos Juniors – med endast fyra matcher som avbytare.
 
Gönen, turkisk målvakt, 29 år.
Köpt för 200 000 euro från Besiktas – utan spelminuter i La Liga. Han varit skadad och utvisad på grund av disciplin.
Klubbägare shejk Al-Thani själv stod bakom de två första katastrofköpen. Alla tre genomförda av den nu avskedade idrottschefen Arnau.
 
Totalt 7,7 bortkastade miljoner.

Borjas fotbollsresa

Född: 25 augusti i Madrid 1992.
Ungdomskarriär:
1996 – 2009:
Atletico Madrid
Seniorkarriär:
2009 – 2001:
Atletico Madrid: 37 matcher – 17 mål.
2011 – 2012:
Murcia (utlånad): 20 matcher – 4 mål.
2012 – 2013:
Huesca (utlånad): 31 matcher – 9 mål.
2013 – 2014:
Deportivo La Coruña (utlånad): 34 matcher – 10 mål.
2014 – 2025:
Zaragoza (utlånad): 38 matcher – 22 mål.
2015 – 2016:
Eibar (utlånad): 36 matcher – 18 mål.
2016:
Swansea City: 18 matcher – 1 mål.
2017:
Málaga CF (utlånad): 10 matcher – 1 mål.
Landskamper för Spanien:
U16: 3 matcher – 6 mål.
U 17: 22 matcher – 12 mål.
U 19: 2 matcher – 0 mål.

Málaga CF hans stora chans – på dispens!

Den 21 december tvingades Málaga CF:s Juan Carlos att lägga sig på operationsbordet i Madrid. En allvarlig knäskada som han fick i den spanska huvudstaden mot Real Madrid på Estadio Bernabeu tvingade honom av planen under resten av säsongen. Detta är den andra gången som den 27-åriga vänsterkantsspelaren hamnade på operationsbordet under hans tre säsonger i Málaga CF. När även klubbens omedelbara ersättare till Juan Carlos plats, Ricca och Torres, var med på skadelista fick Málaga CF, innan transferfönstret öppnade inför årsskiftet, dispens för att värva en ny spelare. Valet föll på den 25-åriga Ignasi Miguel från den katalanska klubben FC Lugo, placerad i toppfältet i andra divisionen. Málaga CF blir hans stora chans för ett genombrott, vilket han aldrig fick med mer eller mindre spelade säsonger i de engelska klubbarna Arsenal, Leicester City och Norwich. Här blev det bara totalt sju divisionsmatcher. Det var först i de spanska andradivisionsklubbarna Ponferredina och Lugo som han fick speltid i alla matcher.
I de spanska U16, 19 och 21 visade Miquel sin stora talang i tolv matcher.

Två avskedade tränare i Alaves

Mycket ovanligt avskedade Alaves, som liksom Málaga CF “pryder” bottenplaceringarna i La Liga, två tränare under bara tre månader. Först Luis Zubeldia till fördel för italienaren Gianni De Biasi, före detta albansk landslagstränare och 1 december 2017 tog Abelardo över, han är född i Gijon med 54 landskamper för Spanien i backfickan. Han fick upp Sporting Gijon i La Liga, men eftersom det efter förra säsongen blev en flytt nedåt för Gijon åkte han ut. Alaves hör hemma i den baskiska staden Vitoria.

Málaga CF:s dåliga La Liga-start

Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atlético Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruña 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Årets sista match, Alaves – Málaga CF, spelades efter redaktionsstopp för detta magasin. Innan dess låg Málaga CF på plats 19 i La Liga.

Och de snygga publiksiffrorna på La Rosaleda

Málaga CF – Eibar 24 838
Málaga CF – Las Palmas 22 697
Málaga CF – Athletic Bilbao 23 425
Málaga CF – Leganes 23 951
Málaga CF – Celta Vigo 19 541
Málaga CF – Deportivo La Coruña 24 563
Málaga CF – Levante 17 886
Málaga CF – Betis 22 488
De två sista matcherna spelades på ovanliga publiktider, fredag och måndag kväll.
På Estadio La Rosaleda i Málaga får det plats 30 000 på publikläktarna. 25 000 platser har sålts till säsongskort.

Professor i spetsen för de unga

Antonio Tapia, 66 år, är den nya mannen som står i spetsen för Málaga Club de Futbols akademi – den stora ungdomsavdelningen som skapar unga talanger till klubbens La Liga-lag. Många av de senare stora namnen plockas därifrån. Tapia, som tillträder efter Casanova, som avled under hösten efter en längre tids sjukdom, är redan bekant med Málaga CF och så har en nära relation till klubbarna på Costa del Sol. Till yrket är han skollärare och så bor han i Fuengirola.
Som tränare uppnådde Tapia att stå i spetsen för inte färre än nio klubbar:
CD Mijas, Fuengirola, Los Boliches, Poli Ejido, Málaga B, Málaga CF La Liga, Granada i andra divisionen, Betis La Liga och Tenerife i andra divisionen.
En fotbolls-professor i spetsen för de unga.

Tribunplatser finns hos La Peña 

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen samt buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
 
Kontaktpersoner:
Sekreterare Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 300 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
 
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.