Lisa Lovbrand – Jazzsångerska med livet på två kontinenter
I oktober och december svängde det på golfklubben Los Naranjos. Då var nämligen jazzsångerskan Lisa Lovbrand på plats och gav två spelningar samtidigt som hon också sammanstrålade med Magnus Lindgren för att skriva musik. Lisa har gjort sig ett namn inom jazzen för sin känsla och stämma – som Jörgen Elofsson beskriver som ”klar som en fjällbäck”. De som har hängt med inom jazzmusiken i Sverige känner till henne sedan tidigare då hon uppträtt på Sveriges scener, men tro inte att hon hållit sig till bara Sverige. Nej, Lisa har haft stor framgång i Asien och spelat på scener världen över jämte artister som Eros Ramazzotti och Andrea Bocelli samt arbetat med stora namn som David Foster, Chris Botti och Buchanan, bara för att nämna några och dessutom har hon setts på filmduken mot bland andra stjärnor som Wesley Snipes och Steven Seagal.
 

Med resväska i handen

När jag träffar Lisa första gången (i oktober) har hon kvällen innan haft sin fösta spelning i Marbella. Dock inte första i Spanien, för hon har tidigare spelar i både Madrid och i Palma. Just denna dag har hon ett pressat schema och efter fotograferingen på redaktionen står hon redo med pass, flygbiljett och resväska i handen, så för att hinna med en pratstund klämmer vi in en intervju medan jag kör henne till Málagas flygplats. Lisa är på väg till Los Angeles, där hon har en provfilmning inbokad, det återkommer vi till.
 

Inspiration från OS-stjärna

Tjejen som sitter i passagerarsätet är lätt att tala med. Hon sprudlar av energi, pratar fort och har samtidigt ett lugn som på sitt sätt säger att hon har koll på allt hon gör – skådespelerska, sångerska, fru, tvåbarnsmamma med livet fördelat mellan två kontinenter. Lisa sprudlar av energi samtidigt som hon är bestämd i sin lättsamhet, och det är ingen slump att hon är där hon är.
”Jag visste tidigt vad jag ville bli. Det bestämde jag mig för när jag såg Carl Lewis tävla i OS. Jag var fem år och ville bli som han – både sjunga och springa. Så jag sjöng och sprang, och tog tid med väckarklockan på hur snabb jag var”, skrattar Lisa när vi kör ut från Mijasvägen mot flygplatsen.
 
Lisa har alltså alltid varit klar med sig själv över att bli artist. Visserligen sökte hon till Handelshögskolan efter gymnasiet men då hon även sökte till Balettakademins musikalprogram i Stockholm och kom in var valet solklart. Dock blev dansdrömmen kortlivad, men sångrösten och skådespelarförmågan fanns kvar. ”Jag skadade både ledbanden och meniskerna. Men när en dörr stängs så öppnas en annan. Av en händelse pratade jag i den vevan med en kompis i London, som visade sig hålla på med ansökningar till en av de två bästa teaterskolorna i där och snabbt tänkte jag att jag måste dit! Jag åkte, blev ’shortlisted’, men kom, trots positiva ord från omgivningen om att det alltid blir en plats ledig i sista sekund, inte in”, berättar Lisa.
 

Jobba för jobb

Vid det här laget hade många gett upp, men inte Lisa. Hon var 19 år och styrde i stället stegen still New York, på vinst eller förlust. Där skulle hon knacka dörr och gå på auditions tills hon fick jobb, om hon inte kom in på teaterkonservatoriet. ”Och jag kom in! Så där studerade jag. Men jag lärde mig mer än bara teater, när en av lärarna sa: ’Du kan få ett A här, men ett riktigt A är ett jobb.’ Därefter fortsatte jag vidare till Los Angeles”, berättar Lisa
 
”Nu började jag söka jobb – jag jobbade för att få jobb. Det är det som tiden går ut på innan man lyckas få någonting. Jag provfilmade och höll på med olika projekt, allt för att få jobb.”, förklarar Lisa om första tiden i Los Angeles.
 
Nu har vi kört förbi Torremolinos och jag har förstått att tjejen bredvid mig i bilen inte ger upp i första taget.
 

”I DID IT!”

”Det är så det är och varje provspelning vet man att det kan vara hur många andra sökanden som helst”, säger Lisa och fortsätter: ”Men tillslut! Efter några biroller lyckades jag få den kvinnliga huvudrollen mot Steven Seagal i actionfilmen Attack Force. I DID IT – en huvudroll! Jag hade nått mitt skådespelarmål”, ler hon. Sedan fortsätter hon: ”Jag borde kanske ha fortsatt söka fler roller, men nu ville jag ge ut min första platta. Jag ville gå in i mig själv och göra musik.”
 

Gör det själv

Både film- och musikbranschen är områden som många drömmer om och att lyckas inom bägge är få förunnat. Men nu vet vi att tjejen från Dorotea, Lappland, har gjort just det, och hon gör det själv.
”Jag producerar min musik själv, med hjälp av några av världens främsta låtskrivare samt tekniker inom jazz- och popmusik. Jag insåg tidigt att det var så jag ville ha det – det var när en skivbolagsdirektör kom in i studion där jag höll på att mixa min första platta och sa att han ville släppa min musik. Det var ju jättestort, tyckte jag, så vi började förhandla. Men när korten låg på bordet insåg jag att jag skulle göra allt jobb, jag skulle betala produktion och så skulle jag dessutom betala honom för att släppa min musik! Det var jag inte intresserad av. Så jag bestämde mig för att göra det själv och mitt bolag blev medlem i skivbolagsförbundet i Sverige.”
 
Och så kom Lisa att släppa sin första skiva, som hon själv sålde in hos bland annat Åhlens och NK, samt andra privata skivbutiker.
”Jag låg på topplistan på NK:s musikavdelning i 51 veckor!”, berättar hon.
 
Därefter tog Lisas musikkarriär fart med spelningar i Sverige och Europa men speciellt i Asien. I Japan fick hon till och med äran att tolka artisten Keisuke Kuwata (Japans största rockstjärna) inför hans 30-årsjubileum. Lisa berättar också att hon samma år blev inbjuden av Michael Bublé för att höra hans version av Best of Me.
”Visst är det en ära att Michael frågar om han får kopiera min version på sin nästa platta”, säger Lisa och skrattar: ”Men den verkliga äran blir när Michael och jag gör en duett tillsammans, då är det ett A!”
 

Ny skiva

”Därefter har musiken tagit över allt mer och nu sitter jag och arbetar med nästa platta. Den första låten kommer att släppas den 14 februari. Att jag valt Alla Hjärtans Dag är för att jag älskar kärleken. Jag är en total romantiker, som bara vill att människor ska smälta sin hårdhet och omfamna varandra (därav min första platta Embraceable). Därefter kommer jag att släppa någonting nytt varje månad, så att man kan följa musiken till den nya skivan; pärla efter förhoppningsvis pärla”, säger Lisa leende, och tittar ned lite blygt.
 
Det nya albumet, som gått under båda arbetsnamnen Two och Valentine, kommer att släppas i sin helhet under hösten. Lisa gör allt arbete med den själv men distributionen kommer att skötas av Sony.
 

Bästa tiden är nu

Nu är det dags att släppa av Lisa vid terminalen och jag har en sista fråga, men hon avbryter mig. ”Ända sedan jag var 21 år har jag haft siffrorna 40, 41 42 i huvudet och att jag någonstans i 40-årsålder kommer göra som bäst i min karriär, så jag hoppas att det stämmer, jag är ju där snart!
 

Återbesök i Marbella

När jag återigen får en pratstund med Lisa, bland annat för att följa upp hur det gick på provspelningen i oktober, befinner hon sig i Marbella igen. ”Provfilmningen gick bra. Jag fick rollen. Men det visade sig att inspelningen skulle ta längre tid än jag hade räknat med, så jag var tvungen att tacka nej. Just nu sker allting samtidigt. Men film är oerhört roligt och det ska blir mer av det!”, säger Lisa med ett stort leende. Och det är inte det enda som Lisa berättar med ett leende, hon berättar nämligen också att hon och familjen nu kommer att vara en hel del i Marbella då hon har spelningar och sessioner med andra låtskrivare inbokade i Europa. Men så kommer hon också att resa till Los Angeles under våren för vidare inspelning och provfilmningar, samt besöka i Sverige; där hon och regissören Ted Kjellsson är i färd med att inhämta kapital till en thriller i Norrländsk miljö.
”Min man och jag tänker att det är en fin upplevelse för hela familjen att spendera tid i Marbella, nära mina föräldrar, innan barnen börjar skolan till hösten. Vi har ju möjligheten nu och livet är här och nu”, säger hon.
 

Svensk Hollywoodfru?

Där vi sitter och pratar funderar jag på hur planerna är för framtiden. ”Sedan 19 år tillbaka är Los Angeles mitt hem, men en del av mitt hjärta slår i Lappland. Det blir många flygpoäng! Och framtiden? När barnen börjar skolan så blir det i Los Angeles, så vi blir där, men hälsar ju på i Sverige för jobb och lov”, förklarar Lisa.
Och tillslut kan jag inte låta bli att fråga hur livet i Los Angeles är samt om vi kommer att få se henne i tv-program som Svenska Hollywoodfruar, hon skrattar till: ”I LA finns alla världens länder representerade och LA är mångfald – allt från glamour, filmpremiärer och flotta restauranger till skitiga, härliga downtown eller naturupplevelser i Malibu. Det är en fantastisk kontrast till Dorotea med den fantastiska lappländska naturen och lugnet som också ligger mig och familjen så nära. Och gällande din sista fråga så har jag redan fått förfrågan om att vara med i Svenska Hollywoodfruar, men jag tackade nej”, berättar Lisa, som förutom att släppa sin nya singel även lanserar sin nya webbplats (lisalovbrand.com) på Alla Hjärtans Dag!
 

Kort fakta:

Namn: Lisa Lovbrand. Född: 1978 i Stockholm men uppvuxen i Dorotea till hon var 16 år. Familj: Man och två barn – en 5-årig dotter och en 3-årig son.
Bor: Tillfälligt i Marbella, annars i Los Angeles och Lappland.
Gör: Skådespelerska, sångerska, låtskrivare, producent samt aktuell med intervjushowen Chris´s Juicebar som hon producerar med maken.
 
Discografi:
2007: Embraceable
2009: Darling (Lisa sings Keisuke Kuwata)
2009: Fly Away (Best of Me) David Foster
2011: Let Me Love You
2018: Two eller Valentine (arbetsnamn i skrivande stund).
 
Filmografi:
2003: Stuck on you 2005: Lava Lounge 2005: 7 Seconds 2006: After Midnight: Life Behind Bars
2006: Attack Force
2007 och framåt: diverse kortfilmer.
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Mugge Fischer och Simon Goltermann. Tack till florist: Anais Floristas, Fuengirola

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.