Coworking-kontor dyker upp på Costa del Sol – och överallt



Coworking-kontor dyker upp på Costa del Sol – och överallt



Unga entreprenörer och frilansare söker sig i allt större omfattning till coworking-kontor. Varför? Jo, för att det är billigt och så för att det finns möjligheter för att komma i kontakt med andra i samma bransch. Ytterligare en stor faktor är den sociala aspekten.
 
Coworking-kontor är vanligtvis öppna för medlemmarna dygnet runt. Det ger en stor flexibilitet och även en större kontroll för den enskilda. Man kan lätt arbeta hemifrån en dag om det passar ens privatliv bättre, men många föredrar faktiskt att arbeta nära andra, även om det inte är tillsammans med andra.
 
På Costa del Sol dyker det upp allt fler coworking-kontor. Graden av hur socialt det är på kontoren varierar. En Sueco har besökt ett av kontoren.
 

The Living Room Coworking, 
Málaga

Ägaren, österrikiska Ben Kolp, möter mig när jag kommer till kontoret, som ligger i en byggnad mitt i centrala Málaga, nära tågstationen. Innanför sitter människor i olika åldrar vid skrivborden placerade i lokalen. Vissa sitter med stora hörlurar medan andra pratar med varandra, och ytterligare en del sitter djupt koncentrerade med blicken på sina datorskärmar. Ben visar mig ut igenom te-köket ned till bottenvåningen, där kontorets absolut viktigaste element står – pingisbordet. Det är också på denna våning som det hålls föredrag om allt från kodning till flowyoga. Pingisbordet kan lätt fällas ihop och när sofforna ställs undan i ett hörn passar lokalen till vad än den ska användas till.
 
Från början var inte tanken att Ben skulle ha ett coworking-kontor, han förklarar:
”Jag hyrde först själv in mig hos ett dansk företag som heter Plytix, som ligger i Málaga, som sysslar med att hyra ut extra bord i deras kontorslandskap. Men när de för ett par år sedan fick en stor summa pengar från en investerare var de redo att utveckla verksamheten så jag tog över coworking-delen, vilken jag körde vidare med Stian Iversen, en av grundarna till Plytix. Stian är ekonomisk rådgivare medan jag är den som håller koll på kontoret.”
 

Växtverket på kontoret

Medan vi står och pratar öppnas hela tiden dörren när The Living Rooms-coworkare börjar deras arbetsdag, eller vad de nu än är i gång med.
”Tidigare hade alla medlemmar en egen nyckel, men det blev alltför besvärligt, alltid var det någon som hade tappat bort sin nyckel så att jag tvingades gå och låsa upp. Nu har vi installerat fingeravtrycksavläsare vid ingången, så nu finns det inga nycklar att tappa bort längre”, berättar Ben, som har en bra orsak till att vara glad. Det är nämligen så att han för ett år sedan fick lov till att slå ned väggen till grannlägenheten för att bygga ut kontoret och nu öppnar de ett nytt Living Room coworking space på Alameda Principal i Málaga, bara tre minuter från det befintliga kontoret.
 

Och det behövds också mer plats

”Med 70 medlemmar och 35 skrivbordsplatser har vi tvingats vara kreativa om alla ska ha fått plats. Många medlemmar hyr en fast plats hela månaden men är kanske bara här fysiskt hälften av tiden så vi skapade kontrakt som sa att även andra medlemmar får använda deras bord och datorskärmar, tangentbord m.m. när de inte är här, så längde all utrustning är i bra skick när de kommer tillbaka. Den lösningen har faktiskt ingen haft någonting emot”, berättar Ben, som också berättar att han dock mött förvånade blickar när han på cowork-mässor berättar om The Living Rooms lite annorlunda lösning.
”Vi har mött coworking-kontor från hela Europa men vi har inte mött ett enda som har en modell som liknar vår”, berättar Ben om systemet, som i hög grad bygger på tillit. Men det fungerar och i oktober månad nådde The Living Room rekord i omsättning, och han fortsätter: ”Det enda krav vi har på nya medlemmar är att de talar engelska, då kommunikationen här sker på engelska, och så vill vi gärna träffa dem. Utöver det ska man bara vara öppen i sinnet.”
 

Stadig växtvärk


Drömmen är att få lokaler så stora som 1 000-2 000 kvm, gärna på gatuplan, där stämningen är precis som när man kliver in på ett trevligt café.
”Och så ska det gärna finnas övernattningsmöjligheter till de coworkers som är tillresande. Utmaningen blir att bevara den familjära känslan i takt med att vi växer”, avslutar Ben.
 

Fakta 


25 olika nationaliteter är medlemmar hos The Living Room Coworking.
 De arbetar med webb-/app-utveckling, grafisk design, kommunikation, översättning, bokföring, e-handel m.m.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.