Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och skrev under de första stadgarna. Och i dag skulle de nog inte tro sina ögon om de såg att föreningen har fått avdelningar i Marbella, Torremolinos, Nerja och Almuñécar samt att AHN i Fuengirola har passerat inte färre än 1 500 medlemmar.
 
AHN i Fuengirola/Mijas fyller 50 år och är utan tvekan kustens äldsta nordiska förening – och det är dynamiken och lusten att finna nya vägar som präglar klubben. AHN sätter fokus på social gemenskap, ekonomi och, som någonting nytt, har AHN nu även tagit del i kommunens sociala hjälparbete.
 

Föreningen som ville fram

Det är fullt med människor och livliga aktiviteter i AHN:s lokal ”Casitan” i Las Rampas, i centrala Fuengirola. Föreningen har ett brett aktivitetsprogram och det märks att AHN, på bara sex år, gått från ca 400 medlemmar till att nå sitt ambitiösa mål på att ha 1 500 medlemmar. För att nå målet har klubben varit allt annat än rädd för att gå nya vägar.
 
För flera år sedan insåg styrelsen att det inte var nog med att driva föreningen enbart baserad på social gemenskap – det skulle även vara ekonomiskt attraktivt. Med detta i sikte tillsatte AHN en grupp som skulle arbeta på att anskaffa rabatter och andra medlemsförmåner. Det kom att visa sig vara en bra idé för många företag kunde också se fördelen i att ge de många medlemmarna bra erbjudanden, speciellt golfbanorna.
”Vi har nu så bra rabatter på många av kustens golfbanor att man nästan bara behöver spela en enda runda golf för att tjäna in hela medlemskapet”, säger Eckhardt Metzner, som är styrelsemedlem och ansvarig för AHN-Golf.
 
Eckhardt Metzner är stolt över att klubben i dag kan erbjuda green fees hela året runt på Alhaurín Golf för 30 euro inklusive byggy. Och detta erbjudande gäller även under högsäsongen, då priset annars är 73 euro. På Mijas Golf betalar AHN:s medlemmar bara 47 euro för en golfrunda medan normalpris är 83 euro.
 
”Det är ett språk som alla förstår, och det är ingen hemlighet; golfen har gett oss många medlemmar”, berättar Eckhardt Metzner, som även vill betona att AHN är mycket mer än bara golf. Det är även reser, utflykter, kurser, fysisk aktivitet, god mat och massor av trevligt sällskap.
”Nu under vårt jubileumsår kommer vi att presentera flera nya aktiviteter såsom bland annat flera resor och evenemang med levande musik”, berättar AHN:s Lars ”Tjalle” Mild.
 
Sanningen är den att det strömmar nya medlemmar till AHN – och med dem kommer även sponsorerna. Därför har föreningen nu så stark ekonomi att föreningslokalerna är avbetalade och den ekonomiska basen för framtiden är skapad.
 

Sociala – hela vägen

Tack vare den starka ekonomin kan AHN även hjälpa till i närområdet. Detta gör de genom att stötta den lokala föreningen för familjer till Alzheimer-patienter (AFA) samt Fuensocial, vilket är Fuengirolas dagcenter för personer med fysiska och psykiska funktionshinder. Förra året donerade AHN 15 000 euro till de båda organisationerna.
”Vi är en liten del av Fuengirola, en stad som alltid varit vänlig mot oss. Därför vill vi gärna ge tillbaka någonting”, berättar Eckhardt Metzner och fortsätter: ”Fuensocial är en bra och lokal organisation där vi direkt kan se hur vårt stöd kommer till nytta, och det är därför som vi vill hjälpa till där.”
Fuensocial hjälper bland annat till med utbildning, arbete och transport för barn och unga med funktionshinder. Men även föräldrarna får hjälp med rådgivning, vägledning och barnpassning.
 
Det var en enig styrelse som tog beslutet förra året att stötta AFA och Fuensocial.
”Vi har senaste året sponsrat mer än någonsin och genererar ett bra årligt överskott på våra golfaktiviteter. Därför är det bara mer än rätt att vi ger vidare lite. Faktiskt är det bara roligt att kunna glädja andra”, är Eckhardt Metzner näst sista kommentar.
 

Vill du vara med?

Och även du kan glädja andra. AHN söker folk i alla led och funktioner till föreningen.
”Vi har mycket att göra och behöver aktiva medlemmar som kan bidra med en hjälpande hand. Så om du vill bli en del av vår trevliga gemenskap, se då till att kontakta oss!”, avslutar Eckhardt Metzner.
 
Hos AHN är alla nordiska nationaliteter välkomna. Majoriteten i föreningen är fortfarande svenskar men nästan hälften av medlemmarna är i dag finländare, norrmän, danskar och islänningar.
 
AHN firar sitt 50-årsjubileum men föreningen är fortfarande ung och har massa energi.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto: Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.