Världen runt på fyra dagar – version XXIV

Världen runt på fyra dagar – version XXIV

Ge dig ut på en smak- och upplevelseresa världen runt på bara fyra dagar (det sägs sedan länge fyra dagar då invigningsparaden hålls om lördagen)! Det är vad Fuengirola erbjuder invånare och turister varje år kring månadsskiftet april-maj. Det handlar naturligtvis om Feria Internacional de los Pueblos, som i år firas för 24 gången, mellan den 27 april – 1 maj!
 
Denna feria har kommit att bli en oerhört populär och välbesökt fest i Fuengirola och är en av de i sin stil viktigaste på Costa del Sol.
 

Förena stadens invånare

”Feria Internacional de los Pueblos i Fuengirola är en feria som lockar besökare från både när och fjärran. Faktiskt har den internationella ferian här i Fuengirola vuxit till den största av sitt slag i Spanien!” Det är Rodrigo Romero Morales, Fuengirola kommuns rådgivare för kultur, utländska invånare samt turism och evenemang, som stolt berättar om den stundande ferian i Fuengirola när han får besök av En Suecos journalist på turistkontoret. Han fortsätter: ”Detta är en feria för att hedra kommunens alla utländska invånare. Vi i Fuengirola är nämligen mycket glada, stolta och tacksamma över alla som bor här i staden.”
 
Det han säger är verkligen det som upplevs under den internationella ferian, där människor från alla möjliga hörn i världen träffas och har trevligt tillsammans samt lär sig mer om varandras kulturer och traditioner. Det är också det som var syftet när idén kring en internationell feria började gro för många år sedan.
 

Uppleva sin egen och grannens tradition

Det var Esperanza Oña som kom på idén och ville skapa en feria ägnad stadens utländska invånare. Visst hade Fuengirola redan en mycket fin feria på hösten, i stadens mycket traditionella Feria del Rosario, med färglada flamencoklänningar, stiliga hästar och eldig dans, men Esperanza Oña ska ha känt att det behövdes en fest för att hylla även stadens internationella sida.
 
Den internationella festen ville hon hålla på stadens feriaplats med olika länder representerade i de många små casetorna. Detta skulle göra det möjligt för deltagarländerna att skapa sitt eget lands stämning, ha typiska aktiviteter för det egna landet så som workshops, föreställningar, hantverk m.m. samt ha servering av mat och dryck. Och besökarna skulle ha möjlighet att ”besöka” sitt land, känna sig ”hemma”, och samtidigt kunna gå till ”grannen” och uppleva en helt annan kultur med musik, dans, gastronomi, hantverk och allt annat som innefattas i orden kultur och tradition. Och så blev det. 1994 invigdes den första internationella ferian i Fuengirola med åtta deltagare, bland andra: Argentina och Tyskland samt även spanska regioner som Baskien och Asturien.
 
”Första åren gick det trögt. Arrangörerna fick uppsöka möjliga deltagare och be dem att ställa upp och på samma sätt be organisationerna bakom casetorna att ställa upp med att låna ut lokalerna under ferian. Med åren intresserade sig dock allt fler och med Esperanza Oña som borgmästare utvecklades ferian betydligt. Nu för tiden har dessa festdagar till och med stora sponsorer som San Miguel och Coca-Cola”, berättar Rodrigo Romero Morales och han fortsätter att berätta om utvecklingen: ”Från att ha varit en feria med bara fåtalet deltagare är den i dag så populär att det inte finns plats för alla som vill delta. Därför har det utvecklats ett system att intresserade får presentera sina idéer och koncept för en kommitté. Denna poängsätter de olika förslagen och de med flest poäng får vara med. Och kommittén har minst sagt bråda dagar inför ferian. Det handlar nämligen inte bara om vilka som ska få representera sina länder på ferian utan även vilken caseta som ska tilldelas vilket land med hänsyn till behov. ’Argentina’ t ex har en stor grill och behöver alltså ett stort terrassområde medan ’Indien’ serverar mat som besökarna sätter sig ned och äter, varför de behöver många sittplatser, tillskillnad från ’Tyskland’ som alltid är populärt för sina varmkorvar – som man kan äta i farten.”
 

Ambitiösa projekt

Det är en fröjd att gå mellan de olika ländernas bidrag under Fuengirolas internationella feria och faktum är att denna festlighet verkligen blivit någonting stort.
”Deltagarna som representerar Tyskland har genom åren tagit fram ett speciellt feria-korv-recept. Så varje år tillverkas tusentals specialkorvar i Tyskland, som sedan fraktas hit!” berättar Rodrigo Romero Morales. Ett annat exempel som han nämner på ambitiösa deltagare är t ex ”Indien”, som har dansföreställningar med tillresta professionella Bollywood-dansare på programmet.
 

Besökarnöjdhet viktigare än antal

Trots ferians popularitet är Rodrigo Romero Morales försiktig att tala om besökarantal och säger att kommunstyrelsen och sittande borgmästare Ana Mula hellre tar fokus på hur nöjda folk är med ferian. Med lite påtryckningar ger han sig dock och berättar att lokalpolisens uppskattning är att besökarantalet förra året var 100 000 personer per dag.
 

En feria för alla

Ferian förväntas inte bli mindre populär i år, speciellt inte efter att det förra året presenterades ett nytt initiativ från kommunen, nämligen att deltagarländerna gärna ska erbjuda en smakportion av en för sitt land typisk rätt för bara 2,50 euro. Förslaget föll i fjol i så god jord att nästan alla casetorna har antagit det!
 
”Feria Internacional de los Pueblos ska ha någonting för alla. Alla ska ha råd att smaka någonting från olika länder – det ska inte handla om pengar utan om upplevelser och gemenskap. Det ska också finnas aktiviteter för alla, även sådant som passar barnfamiljer. Det kan t ex vara workshops med handarbete för barn och dansföreställningar som man själv kan medverka i dagtid och konserter kvällstid”, förklarar Rodrigo Romero Morales.
 
Innan En Suecos journalist tackar för mötet berättar Rodrigo Romero Morales om sina bästa tips: ”Paraden som inviger ferian är alltid populär. I år äger den rum lördagen den 28 april och startar kl. 11.00 på Plaza de España, därifrån den går längs de centrala gatorna tills den kommer till Palacio de la Paz vid ca kl. 13.30, och det förväntas att drygt 1 000 personer delta! Casetorna har öppet från kl. 13 till sent, de får stänga tidigast kl. 01 och senast kl. 04. Nya länder för i år är Puerto Rico, Sydafrika och Ukraina – det ska bli spännande! Bland de populäraste casetorna hittas bland annat Cuba och Brasilien, som är kända att vara dansvänliga, och en tredje är Indien, som börjar bli oerhört populär för sina dansföreställningar. Alla länder har sina specialiteter och värda ett besök. Feria internacional de los Pueblos erbjuder alla besökare en färgglad fest, fylld med tradition och kultur!
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.