Alla vet om det men trots det görs det ingenting åt problemet. Södra Spanien är narkotikans port till den europeiska marknaden. Närheten till Afrika och de stora obevakade kustområdena gör området lockande för smugglare. Men i gränsstaden mot Gibraltar, La Línea, har narkotikasmugglingen och kriminaliteten under det senaste året nått hittills oanade och skrämmande höjder.
Solen har för längesedan gått ned och natten har sänkt sitt mörker över Gibraltarsund. Det är nu som sju poliser gör sig redo för en mindre operation mot en speedbåt som är på väg mot stranden nära La Línea. Poliser ser snabbt att båten är packad med hasch. Vad de dock inte ser är ett frontalangrepp från nästan 50 kurirer som befinner sig i närheten av platsen på stranden, redo att transportera haschet vidare. De sju poliserna klarar sig med livet i behåll men tre av dem läggs in på sjukhus med allvarliga skador.
Denna händelse inträffade för exakt ett år sedan. Sedan dessa har smugglarna av cigaretter, hasch och andra droger nästan haft fri lejd i området. De kriminella har slagit ned sig i staden medan polisen förgäves ropar efter förstärkning.
Ingen respekt
Det har skrivits lite här och där men det enda rikstäckande mediet som har gått på djupet med problematiken i La Línea är tv-stationen La Sextra. De har flera gången varit i La Línea för att följa polisens arbete, söka upp de fruktade smugglarna samt för att tala med stadens rädda politiker och invånare. ”Våra mannar gör det bra men våra resurser är begränsade. Vi arbetar mot välorganiserade och starka kriminella ligor som under det senaste året vuxit snabbt och nästan förlorat respekten för offentlig auktoritet”, berättar José Cobo, talesman för Guardia Civils tjänstemän. Guardia Civil och nationalpolisen har tillsammans ca 4 000 tjänstemän i Cádizprovinsen, varav ca hälften är utstationerade i och runtomkring Gibraltar och La Línea. Det är en stor styrka men enligt José Cobo skulle det behövas en förstärkning på 25 procent för att klara av att hantera den massiva narkotikasmugglingen och kriminaliteten. ”Som situationen ser ut i dag har stadens advokater, domare och ämbetsmän behov av skydd. Detta är en för oss ny situation och det framgår tydligt att de privata vaktbolagen inte längre klarar av deras arbetsuppgifter”, berättar talesmannen från Guardia Civil till La Sexta, med en tydlig referens till en händelse som inträffade förra månaden då en stor grupp kriminella, i syfte att befria deras inlagda ligamedlem, överrumplade både privata vakter på stadens sjukhus liksom de poliser som vaktade den gripna mannen. Ännu en gång tvingades polisen kasta in handduken.
Polisen övervakas
Värre blir det också för myndigheterna när det uppstår problem mellan de många maffiagängen i området. Enligt polisen finns det mellan 30 – 35 verksamma smugglarligor i trakten och de flesta av dessa har tillgång till tunga vapen. ”Vi måste tänka oss för ordentligt innan vi agerar för det kan snabbt ske att de är fler än oss. Å ena sidan är rivaliteten mellan ligorna stor men å andra sidan kan de snabbt bli överens om att förena sig och kämpa mot oss tillsammans”, berättar José Cobo och kommer in på den rädsla som de flesta poliser i La Línea känner: ”De stora narkotikakartellerna har folk överallt i området. Det är bara att titta runt så ser man snart hur många unga det är som går runt med hörsnäcka, mobiltelefoner och motorcyklar. Det är informatörer som noterar och meddelar ligorna om var vi poliser befinner oss, och så följer de efter oss. De stora ligorna vet exakt var vi är och vad vi gör. De vet även var vi bor och naturligtvis också var våra barn går i skolan. Situationen är skrämmande.”
La Línea har 63 000 invånare och med en arbetslöshet på 35 procent är det relativt lätt för ligorna att hitta informatörer och andra medlemmar. En anonym smugglare som är med i ett av tv-stationens program är mycket tydlig i det han säger: ”De olika jobben i organisationerna är enkla och betalar sig bra. Att sitta bakom ratten i en bil eller båt med varor ombord ger 30 000 euro i månaden. Att lasta eller lossa varor betalas med 2 000-3 000 euro och sist får informatörerna 1 000-2 000 euro i månaden för deras insats. Det sistnämnda är knappt ens olagligt och ett lätt jobb för de många arbetslösa.”
Och allting visar på att övervakningen av polisen i La Línea blir allt mer omfattande. Under en husrannsakan i början av året hittade polisen på en takterrass avancerad övervakningsutrustning som använts till att lokalisera polisens enheter i luften liksom ute på havet. Utrustningen var manipulerad så att den såg ut att vara ett solenergisystem.
Borgmästaren ropar efter hjälp
Spansk polis uppskattar att det under det senaste året smugglats cigaretter, hasch och tunga droger för ett värde av 325 miljoner euro i området omkring La Línea. De uppskattar även att mängden kommer att öka 2018. Stadens borgmästare, Juan Franco, har länge ropat efter hjälp. ”Andra städer har fina strandpromenader, vi å vår sida har en obevakad kustlinje där det sköljs upp både speedbåtar, vattenskotrar och stora, bruna paket. Jag har kontaktat både Junta de Andalucía och inrikesdepartementet för att få hjälp med att få bukt med problemet men under det senaste året har fokus och extra resurser i stället skickats till Katalonien”, berättar han uppgivet. Detta trots att inrikesminister Juan Ignacio Zoido garanterar att La Línea inte kommer att stå ensamt och att hans departement är i full gång med att utarbeta en plan som ska bekämpa den massiva narkotikasmugglingen. Men det blir en hård kamp. Sito Miñanco har nyligen setts i grannstaden Algeciras. Han är en av den spanska historiens största och mest fruktade narkotikasmugglare, och det var han som under 1980-1990-talen fick kokainet att skölja in över de galiciska kusterna. Efter 20 år i fängelse är han nu återigen på fri fot och det fruktas att han håller på att bygga upp ett nytt smuggelnätverk – denna gång i södra Spanien.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.