Levante, Poniente och Terral – sommarens ljumma vindar, eller?

Levante, Poniente och Terral – sommarens ljumma vindar, eller?

Det finns en hel del vindar som kan nämnas när det talas om vindar i Spanien. För oss som befinner oss på Costa del Sol är det främst tre som sveper in och rufsar om håren och som spanjorerna talar om. Naturligtvis kan vindarna blåsa oavsett årstid men mest uppmärksammas de under den vi nu går till mötes – sommaren.
De tre vindarna är Levante, Poniente och Terral.
 

Levante

Levante har fått sitt namn av att den blåser från den punkt där solen går upp, man kan ju också tänka på verbet levantar som ju betyder att stiga upp eller lyfta upp. Det handlar alltså om vinden som blåser in över Costa del Sol från öster, typiskt mellan maj till oktober.
 
Står man i kvartersbutiken och talar om Levante kan få höra att denna vind omges av några spännande fenomen. Ett av dessa är att håret skulle få mer volym när Levanten blåser och ett annat är att Levanten gör brödet mindre krispigt. Ligger det sanning i detta, ja det är upp till en att avgöra. Faktum är dock att Levanten är en ostlig, ofta väldigt kraftig vind med en vindstyrka som ofta kan nå kuling och uppåt. Den är ofta också ihållande och blåser under sju till tio dagar. Det finns tre typiska sätt för Levanten att uppstå: när det är högtryck över västra Europa och lågtryck i trakten kring Gibraltar och södra Marocko, när det är högtryck över Balearerna samt när det kommer in en kallfront från väster. Typiska karaktäristiska för Levanten är att när den sveper in öster om Andalusien så kan vinden bli mycket varm och luftfuktigheten ökar (gör alltså brödet mindre krispigt!), och när den varma, fuktiga luften möter den svalare luften i väster uppstår det ibland låga moln, dimma, dis och lätta skurar.
 
Har du någon gång sett Gibraltar med ett tjockt moln över sig, som ser ut att bildas vid klippans topp och liksom hänger över klippans västra del, är det ett Levantemoln, som även kallas Levantens skägg.
 

Poniente

Poniente kallas ibland för Levantens snällare bror. Denna vind är mildare än Levanten och inte lika stark. Namnet kommer, tvärtemot Levante, från att den blåser från den punkt där solen går ned. Och här kan man tänka på verbet poner, som ju betyder att man ställer ned någonting. Ponienten kommer alltså från väster och är en kall vind med hög luftfuktighet när den sveper in över den iberiska halvön, men ju länge österut den når desto varmare och torrare blir den. Alltså håller den temperaturerna vid atlantkusten behagligt låga medan den pressar upp temperaturerna ju längre österut den når. När den når Costa del Sol har den ännu inte nått de höga temperaturer och den låga luftfuktighet som den typiskt har när den når landets östkust. Typiskt för Poniente är att sikten ökar och det brukar sägas att när Ponienten blåser är sikten från Costa del Sol över till Marockos kust glasklar och vädret är för det mesta torrt.
 
Gemensamt för både Levante och Poniente är att de kan nå mycket höga vindstyrkor vid Gibraltarsund, där vindarna liksom pressas igenom sundet, varför trakterna kring Spaniens sydspets, såsom Tarifa, är så populära bland våg-, vind- och kitesurfare. Dock kan de kraftiga vindarna göra det både svårt och farligt för båtar att navigera i området under riktigt blåsiga dagar.
 

Terral

Terral är en vind som sveper in över Costa del Sol från norr och under sommaren kan den pressa upp temperaturerna ordenligt under mycket kort tid. Detta är en vind typisk för Costa del Sol. Namnet Terral kommer från ordet tierra som betyder just land. Denna vind uppstår när solen går ned och marken i inlandet svalnar medan havets yta, som värmts upp under dagen bevarar värmen längre än inlandsmarken. Det går till så att den varmare havsluften stiger och in under den sveper den lite svalare (men för oss fortfarande varma) inlandsluften. På Costa del Sol innebär detta att vi får en varm och mycket torr vind från inlandet och dessa två faktorer i kombination med varandra ökar risken för bränder betydligt. Dock upplever många att Terralen är behagligare än Levanten, just för att Terralen är torrare än Levanten.
Dock blåser Terralen ut havets varma ytskikt bort från kusten, så denna vind innebär också att vattentemperaturerna vid kusten sjunker.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.