Av alla årets tolv månader är maj min favoritmånad och självklart har det faktum att jag fyller år just i maj också betydelse. I år fyller jag 75 år så det känns ganska självklart att månadens artikel handlar om åldrande.
Jag har gått in i kampen och jag trivs i mig själv. Inom de ramar, de begränsningar och de möjligheter som jag har gör jag mitt bästa för att hålla mig i form och vara ungdomlig.
 
En nära vän, som är healer, sa till mig för några dagar sedan: ”Ålderdomen är mångsidig och det är lätt att känna sig osäker. Många känner ångest och är man svag och sjuk kan det leda till depression. Får man dessutom kemisk medicin på köpet kan det snabbt gå utför.”
 
Ådrande är ganska rent ut sagt mångsidigt. Datumet på födelseattesten kan vi inte ändra men det är var och ens – ditt och mitt – beslut hur vi förhåller oss till vår ålder och våra livsvillkor.
 
Jag är stor beundrare av nyligen avlidne Stephen Hawking. Inte för att jag förstod så mycket av all hans vetenskap utan för att han, trots hans allvarliga sjukdom, outtröttligt delade med sig av sin kunskap och tro om universum. Dessutom har han skapat en massa citat om vilka det har skrivits böcker. Ett av hans citat, som jag tagit till mig i mitt hjärta, också för att jag själv alltid gått in för det, är: ”Arbete ger dig mening och syfte och livet är tomt utan det”. Det kan utan problem sägas att han själv levde efter detta citat fullt ut, då han var aktiv med att ge vidare sin kunskap och sina övertygelser ända in i det sista.
 
Jag älskar mitt jobb och jag planerar att fortsätta tills jag faller av pinn. När jag känner att bidrar till att göra skillnad blir jag både glad och lätt i hjärtat. Jag tvingas hålla mig i någorlunda god form, vilket mina två hundar ser som deras viktigaste jobb och de travar gärna iväg med mig på en 6-8 km promenad varje dag.
 
Det är viktigt att hålla sig kreativ. Detta gör jag genom att hålla mig uppdaterad med det fackliga liksom med att skriva. Jag älskar mitt fack. Det är både mitt arbete och min största hobby. Kunderna och medarbetarna håller mig också igång. Det förväntas också att kunskapen om kassasystem och lagerutrusning är rimlig, även om det ofta les lite snällt när jag inte hänger med helt och hållet, men jag gör mitt bästa! Är medarbetarna lite näsvisa gällande min bristande snabbhet inom IT-världen svarar jag kvickt tillbaka att jag är från den tiden när bara de rika hade telefon. Jag är övertygad om att alla åldrar mår bäst av att leva i mänskliga förhållanden där alla åldrar finns representerade.
 

Kosten

Det är viktigt att du tar väl hand om din kropp och att du är medveten om att äta och dricka hälsosamt. Kom ihåg att dricka vatten, det är en billig och effektiv utrensningsteknik. Många undersökningar visar att vår törst tycks minska med åldern. Vi får för lite vatten och blir uttorkade. Det kan leda till en mängd symptom som huvudvärk, förstoppning, trötthet och torr hud. Vi består av ¾-delar vatten. Så drick ett par lite om dagen. Kom ihåg att läsk, kaffe och te inte räknas!
 
Se till att din mat är färsk och allra helst ekologisk När du lagar mat se då till att laga den med kärlek till råvarorna. Ge dig tid till att förbättra din mat. När jag en gång för många år sedan var på en kinesiologiskola fick vi den härligaste frukosten. När köksan var på bra humör var maten full av glädje och livskraft men när hon var sur kändes allt bara platt och tråkigt. Vi skickar ut mycket mer med våra känslor än vad vi tänker över.
 
I vår del av världen dör vi som regel av de sjukdomar som kommer med åldrande och inte av ålder i sig. Genom att äta hälsosamt och rent kan vi troligtvis minska eller helt slippa sjukdomar som t ex cancer, hjärtsjukdomar, demens, sjukdom i leder och ett dåligt immunsystem.
 
Personligen anser jag att det är nästan lika viktigt hur du äter som vad du äter. Se till att ta ett ögonblick och titta på maten när den står framför dig. Tacka eventuellt för den – att du har möjlighet att äta så härligt god mat. Det får de viktiga matsmältningssekreten att starta deras produktion redan i munnen. Ät långsamt och tugga maten ordentligt innan du låter den sjunka. När du sedan känner dig mätt är det dags att sluta äta. Låt bli att söka tröst i mat när du är stressad eller nervös. Det blir lätt lite för mycket och för dålig mat, som dessutom får vikten att öka, och så är vi inne i en ond cirkel.
 
Jag avråder från att äta eller dricka någonting som tillagats eller värmts upp i mikrovågsugn.
 

Kosttillskott

Jag tror att om du äter en sund och välbalanserad kost som du kombinerar med bra kvalitets-kosttillskott så har du goda utsikter för att bevara din vitalitet med åldern. Se till att få en bra kombination av en multivitamin/mineralprodukt. Vitaminer behövs för att bevara din hälsa. Enligt mig behöver vi större doser än vad diverse officiella hälsosystem rekommenderar för att vi ska hålla oss på topp.
  • B-vitaminer är viktiga. Många lider av B-vitaminbrist. En stor del beror på den industrimässiga bearbetningen av vår mat ihop med vår överförbrukning av stimulanser som socker, alkohol, kaffe och medicin. B-vitaminbrist kan visa sig som sömnlöshet, trötthet, dåligt immunförsvar, vätskeansamlingar, matsmältningsproblem och nervositet.
  • När du är äldre bör du vara noga på att ta B12-tillskot. Det sägs att B12 är det vitamin som påverkas mest av åldrande. En del undersökningar har visat att ca 20 procent av alla människor över 65 år lider av B12 brist. B12 är ett vitamin som ger lugn och balans, och så hjälper det till att bevara den mentala förmågan. Dock går det inte alltid att lita på ett vanligt blodprov för att kontrollera då ett vanligt blodprov inte visar cellernas innehåll av B12. B12 arbetar i nära relation med folsyra varför det kan vara en bra idé att ta dessa två samtidigt.
  • Q10 är en antioxidant som har visat sig förbättra hjärtmuskelns funktion, och det finns i alla kroppens celler samt ingår i cellerna energifabriker. Q10 kan bidra till att stärka hjärtat och många andra funktioner i kroppen. Får du statiner kan det bidra till att sänka biverkningarna av medicinen.
  • E-vitamin kallas ungdomsvitamin. Det gör blodet lättflytande och har stor betydelse för hjärta och kretskopp.
  • Många av oss äldre upplever ofta att vi blir lättirriterade samtidigt som vi lättare också blir stressade och känner panik, någonting som ofta även involverar sömnproblem. Det kan vara tecken på att vårt lyckohormon, serotonin, minskar, vilket det ofta gör med åldern. Har du inte tillräckligt med serotonin i kroppen kan det vara en bra idé att ta tillskott av tryptofan. Tryptofan hjälper till att normalisera serotonin.
  • Lecitin är ett fettämne som finns i alla levande celler. Lecitin har stor betydelse för vår hjärna och nervsystemet. Ett av ämnena i lecitin heter kolin, och det kan bidra till att säkra ett bra minne samt skydda mot senildemens.

Tips

  • Se till att få tillräckligt med fysisk träning – en träningsform som du tycker om och som gör dig glad samt flexibel, både fysiskt och psykiskt. Även om det ibland kan kännas motigt är det bra att du omger dig med människor som respekterar dig och ser dig som en människa och inte som ett väsen, att de inte fokuseras på din ålder – vilket kan vara svårt i vår kultur.
  • Bädda för glädje i din vardag. Det finns ingenting så livgivande och hälsosamt en ett gott skratt som kommer hela vägen nerifrån magen.
  • Se till att vara full med liv och glädje. Var uppmärksam på att bevara ditt ungdomliga sinne och låt kärleken ta stor plats i ditt hjärta.
  • Kanske ska vi lära oss att rycka lite mer på axlarna när det är någonting som inte går som vi förväntat oss.
  • Kom ihåg att leka och leva i nuet. Du kan vara med dina husdjur eller barnbarn, eller barnbarnsbarn. Ta eventuellt med dem till ett tivoli och njut av att se dem ha roligt, medan du själv sitter på en härlig bänk. Du åker inte rushbana – inte för att du är gammal utan för att du inte vill. Det är stor skillnad-
  • Var noga med att få goda upplevelser. Tycker du om att dansa så se till att låta det vara en rolig hobby. Det är bra för både kropp, själ och minne.
  • Vi kan inte vända vår kronologiska ålder men i stället för att klaga över ålderns besvärligheter kan vi göra en hel del för att behålla vår vitalitet och livsglädje och känna oss levande, så att vi har det så bra som möjligt både känslomässigt som fysiskt.
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.