En natt på det förtjusande hotellet Castillo de Monda

En natt på det förtjusande hotellet Castillo de Monda

Dela

”Det sägs att det går en underjordisk tunnel ned till kyrkan men ingen av oss har lyckats hitta den”, berättar Maryn entusiastiskt. Han är manager och holländare, och driver borgen tillsammans med två andra holländare. Kyrkan som han talar om är den som ligger mitt i Monda, och den ligger precis där som det för flera hundra år sedan stod en moské.

Monda har varit en viktig punkt för kommunikation och handel, och romarna byggde en stenbelagd väg som gick från kusten, nära San Pedro, genom Istán, Monda, Cártama och vidare till Málaga.

 
Den ursprungliga konstruktionen av Castillo de Monda är ända från 800-talet. Borgen har både varit i moriska och kristna händer. Sista angreppet skedde 1570 under ett kort arabiskt uppbrott och detta totalförstörde borgen. Därefter stod borgen som en ruin under de kommande nästan 400 åren, tills några tyska aristokrater köpte de sorgliga resterna. Efter ett misslyckat återuppbyggnadsprojekt såldes det som fortfarande var ruiner vidare till en grupp engelska entreprenörer som slutförde arbetet och öppnade ett lyxhotell. Därefter såldes det till en amerikansk grupp som ville göra det hela till timeshare. År 2016 slutade det hela i holländska händer.
 
Spökar det på borgen? ”Naturligtvis!”, svarar Maryn än mer entusiastiskt och hänvisar till en lokal historia som handlar om ”prinsessan” på Castillo de Monda och ”prinsen” från en närliggande borg, samt naturligtvis en massa mystik. Historien finns berättad på en tavla utanför borgen. Maryn erkänner dock att varken han eller hans kollegor upplevt någon form av mystik äga rum på borgen.
 
När man promenerar runt inne i den stora borgen, som har både invändiga och utvändiga passager, små halvprivata terrasser i olika höjder samt åtskilliga torn, är det omöjligt att säga hur många rum det egentligen finns. Det känns lätt som om det kan röra sig om ett hundratal men det exakta antalet är 27. ”Det gör det relativt lätt för oss att stänga borgen för t ex privata evenemang som bröllop, vilket är mycket populärt att fira här”, berättar Maryn.
 

Rummen

Det råder en morisk stämning i alla borgens trevligt inredda rum. Det rum som En Suecos utsända övernattade i hade himmelsäng i mörkt trä medan andra rum har en vackert dekorerad kakelugn som huvudgavel. Alla rum har fin utsikt och från sovrummet med himmelsängen vetter utsikten direkt ut till ett av borgens torn samt hela östsidan av Monda. Det finns även rum med två sovrum och även lägenheter.
 
Det råder en sann medeltidsstämning när man går över de autentiska golven samt de hanvävda mattorna. Som ett plus i kanten fungerar Wi-Fi helt utmärkt på rummen – och överallt i borgen.
 

Restaurangen


På näst översta våningen ligger hotellets restaurang. Dess meny är visserligen mycket liten men innehållet går inte av för hackor. Vi presenteras för dagens meny och väljer denna samt en a la carte, och vi blir inte besvikna. Maten är i toppklass och dessutom vackert presenterad. Mitt i rummet står en öppen spis vari det brinner en eld och personalen är mycket uppmärksam på våra önskemål. Det är svårt att säga om de andra gästerna i restaurangen bor på hotellet eller om de bara kommit hit för att njuta av den goda maten och ett gott glas vi.
 

Café och pool


I lokalen bredvid restaurangen ligger hotellets café/bar och bakom baren står en bartender som kan göra vilken som helst cocktail som du kan tänka dig. Själva caféområdet är inrett i morisk stil med färgrika klinkerplattor, moriska valv och mönster på väggarna. De lätta rottingmöblerna är enormt fascinerande där de står mellan pelare och murar, och för in rummet i det 21-århundradet.
 
Gemensamt för alla de stora lokalerna är att borgens ursprungliga tegelstenar nästan tränger sig på när de skymtas mellan de finputsade och vackert målade väggarna. De är en konstant påminnelse om borgens historia och det är enormt charmigt.
 

Byn

Från borgen tar det bara några minuter att komma in till byn Monda. Där kan man se den gamla romerska vägen, besöka olivkvarnen eller bara få sig en tapas och en öl. Monda har inte speciellt många restaurangen men kyrktorget är mysigt och charmigt.
 
För mer information samt foton och filmklipp av hotellet se: www.castillodemonda.com
+34 952 45 98 36, info@castillodemonda.com
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.