Hotel The Rock – Det vita hotellet som tronar på klippan
Som boende på Costa del Sol är det inte ovanligt att ett besök på Gibraltar lockar, och kanske blir det också flera resor dit genom åren, speciellt då besökande familj och vänner säkert är nyfikna på det brittiska territoriet vid Spaniens sydkust. Många väljer att besöka klippan under en dag, som spenderas med att titta på aporna, grottorna, äta en typisk lunch för att sedan avrundas med lite shopping varefter stegen styrs tillbaka över gränsen och Costa del Sol när butikerna stänger. Men ett besök på Gibraltar behöver inte avslutas där. Gibraltars många sevärdheter fyller lätt en hel helg och att bara strosa runt och titta på omgivningarna och husfasaderna är också charmigt, liksom en pubafton i bästa Gibraltar-stil. Därför tar En Sueco denna månad med er till klippans mest legendariska hotell – Hotel The Rock.
 

Engelskt med hint av Medelhav

Det är en skön blandning av spansk avslappnad stil och engelsk korrekthet som möter en vid receptionen på Hotel The Rock. Tjejerna bakom disken pratar och småskrattar med varandra när min familj kommer upp för den långa entrétrappan, som är det första som möter en innanför glasdörrarna till det behagligt svala hotellet. Det är inte förrän bagaget släpps på golvet med en duns och handväskan ställs på disken som receptionisterna uppmärksammar och vänligt välkomnar oss. Jag vet sedan tidigare besök här att servicen är oklanderlig samtidigt som den har en hint av den avslappnade attityden som ju ofta råder kring Medelhavet.
 

Rent och bibel

Trots att vi är tidiga är vårt rum färdigt. Till bilen fås ett parkeringstillstånd som gäller på hotellets parkeringsplatser utanför hotellet samt de tvärs över gatan, där även hotellpoolen, som förövrigt är största poolen på Gibraltar, och den botaniska trädgården ligger.
Genom breda korridorer kommer vi till rummet. Där finns allt och lite till. Sängen är en king size och det har ställts in en extrasäng till vår dotter, och trots extrasängen finns det gott om plats för oss själva och packningen. Två glasdörrar leder ut till en balkong med bord och stolar, med fin utsikt över havet, sundet och Spaniens kust. Som alltid granskar jag säng, garderober, golv samt inte minst badrum och jag hittar ingenting alls att anmärka på. Medan jag undersöker rummet konstaterar jag att här finns allt som ett Jag kan konstatera att här finns allt ett hotellrum bör ha: extra kuddar, tvättpåse, säkerhetsskåp, vatten i kylen, en vattenkokare, te och tekoppar, penna, anteckningsblock, brevpapper och kuvert samt en bibel i skrivbordslådan. Naturligtvis gäller det även badrummet: flera handdukar i olika storlekar, morgonrockar, tvål, duschgelé och schampo av märket Gilchris & Soames, tandborstar och hårtork m.m.

1930-tal och kolonialt arv

Det vilar ett bekvämt lugn i rummet. Väggarna går i ljus latte medan snickerierna är vita, liksom sänghimlen, och möblerna bryter av i mörkt trä. Och denna atmosfär går igenom i hela hotellet och hotellets ursprung i 1930-talets återges i just de behagliga färgerna och i inredningen ses även Gibraltars koloniala arv liksom väl valda moderna detaljer.
 

Här har legenderna övernattat

Detta fyrstjärniga hotell har varit ett landmärke på Gibraltar sedan 1932, då hotellet byggdes av markisen av Bute. Sedan 1959 ägs hotellet av The Bland Group, ett Gibraltarbaserat privat företag som arbetar inom bland annat turism och transport.
Detta vita hotell, halvvägs upp på klippan, har liksom andra kända hotell i världen lockat inte bara semesterfirare utan flera berömdheter som Sir Winston Churchill, Errol Flynn, Alec Guiness samt Sean Connery, och ingen har väl gått miste om att John Lennon och Yoko Ono gifte sig i ett av hotellets privata rum. Men det finns fler kända ansikten som besökt hotellet genom åren och dessa går att hitta på hotellets ”Hall of Fame”-vägg, precis vid hissarna.
Men visst övernattar fler än kändisar här. The Rock Hotel välkomnar ofta affärsmän som besöker Gibraltar i arbetet och många väljer detta hotell för att fira bröllop och så turister så klart, som liksom vi väljer att övernatta för att möta morgonen på klippan.
 

Middag på terrassen

När vi kommit till rätta i rummet beger vi oss ned till stan. Lunch, traditionell fish & chips och bangers & mash, äter vi på puben All’s Well, på Grand Casemates Square, varefter vi beger oss ut bland myllret av butiker, kyrkor, museer m.m. som Gibraltar erbjuder.
Tillbaka på hotellet efter ett antal timmar och värkande fötter har det redan blivit middagstid. Vår stadsvandring har pågått så länge att hotellets populära Afternoon Tea får planeras till nästa besök. Denna gång klär vi i stället om för middag och går till hotellrestaurangen. Menyn, som skiftar efter säsong, har mycket gott men den är kanske inte så barnvänlig, så vi väljer i stället lounge bar-menyn, som också den har mycket gott. Så där sitter vi på terrassen och äter. Mitt val föll på en grillad smörgås med chevré och membrillo serverad med en frisk sallad, min sambo väljer The Rock Hotel club sandwich med pommes frites and vår dotter äter en gambas pil-pil (som vi ber få mild), allting verkligen utsökt.
 

Tre bröllopspar och en lord

Atmosfären på hotellterrassen är mycket trevligt. Tre nygifta par (det är populärt att gifta sig på Gibraltar) sitter vid varsitt bord och ser kärleksfullt på varandra. En stor familj vid ett annat bord bidrar med liv och rörelse, utan att störa, och inne i själva restaurangen är nästan fullsatt. Det märks att restaurangen är omtyckt.
Där vi sitter har vi första parkett i solnedgången och i takt med att mörkret faller på töms terrassen och snart är det bara vi och en herre kvar. Vi bjuder honom att sätta sig med oss och det visar sig att han är en ädel engelsk lord som bor på hotellet en vecka – det är nio år sedan han besökte Gibraltar senast och han har saknat klippan. Han berättar sina livshistorier så att även dottern lyssnar intresserat och det är verkligen trivsamt. När natten faller på tackar vi för sällskapet och drar oss tillbaka till vårt.
 

På återseende

Nästa morgon vaknar vi väl utsövda. Till frukostbuffén, som bjuder på många sorters bröd, kaffebröd, flera sorters pålägg, varma alternativ i bästa engelsk frukost-stil samt frukter (önskas annat går det bra att beställa det från köket, liksom när det gäller specialkost) möter vi den engelska lorden. Det är så trevligt att vi överväger att stanna ytterligare en natt. Men vardagslivet på Costa del Sol kallar. Vi byter kontaktuppgifter med lorden varefter vi till fots ger oss upp ut i naturen, upp på klippan, för att om eftermiddagen återvända hem. Dock vet vi att det aldrig dröjer länge innan vi är tillbaka på Gibraltar, med fler övernattningar på The Rock Hotel.
 
the rock2
 
the rock3
 

The Rock Hotel ****

Byggår: 1932
Antal rum: 94
Typ av rum: tvillingrum, dubbelrum, juniorsuite och suite
Priser: beroende på säsong, det finns även olika paketerbjudanden
Alla rum har Wifi, A/C, havsutsikt och kabel-tv
Incheckning kl. 14.00 / utcheckning kl. 11.00
Restaurang: frukostbuffé, söndagslunch, afternoon tea, lounge bar-meny, à la carte
Adress: 3 Europa Rd, Gibraltar GX11 1AA, Gibraltar
Tel. +350 2007 3000
E-mail: reservations@rockhotel.gi
Webbplats: www.rockhotelgibraltar.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Sara Laine & Allan Dover Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.