Dockhus utställning i Benalmádena
På mahognybordet är det fint uppdukat med silverbestick och handmålat porslin samtidigt som de fint klädda stolarna flankerar borddukningen. Gardinerna gör sitt för att skärma av det fina högklassiga boendet från nyfikna blickar utifrån, men det är en svår uppgift i en dockhusutställning, under vilken man kan trycka näsan upp mot glasrutorna som vetter in mot rummen eller som helt och hållet saknar yttervägg för att ge insyn till alla rummen i herrskapets hus.

 
Egentligen är det inte rätt och inte heller rättvist att kalla dessa hus för dockhus. Det var nämligen inte det som var syftet med dessa miniatyr-modellhus, som byggts i riktigt god kvalitet av riktigt duktiga snickare. Och så är ordet ”miniatyr” relativt i detta sammanhang då de största mäter inte mindre än 160 cm i höjd.
 

Avancerade planritningar


I början av 1900-talet var det vanligt att rika familjer byggde en miniatyr av det hus som de önskade bygga. Denna modell användes sedan när arbetet skulle läggas ut på ett byggföretag. Det var också vanligt att skapa miniatyrmodeller av sina möbler och andra ägodelar så att man kunde se hur det skulle se ut i det nya huset.
 
”I dag gör man 3D-planritningar med hjälp av datorer och kan på så sätt lätt visa hur ett hus kommer att se ut när det är färdigbyggt och möblerat. Men sådana metoder fanns naturligtvis inte för hundra år sedan”, berättar Voria Harras, vars privata samling av modellhus är ganska så omfattande och utgör utställningen.
 
Hur kom så många antika modellhus i din ägo?
”För snart 40 år sedan såg jag ett ’dockhus’ i en antikhandel. Men detta dockhus var inte alls som andra dockhus som jag själv lekt med som barn. Detta var någonting helt annat och det var tydligt att det inte byggts för något barns hårdhänta lek. Några år senare fick jag tag på ytterligare ett hus. Det var i ett förskräckligt skick men fångade ändå mitt intresse. Jag har nämligen gått på konstakademin i Málaga och vunnit första pris i både målning och skulptering, och när jag stod där framför det fallfärdiga modellhuset tänkte jag bara: ’Det är ju detta som jag förberett mig inför’”, berättar Voria, som strax därefter började med restaureringarna av det andra huset, och därefter många fler.

 

Hundraårig historia


De tre våningarna i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones” visar med utställningen över hundra års historia. Det äldsta huset är en modell från 1850 från Mallorca och det nyaste huset är från 1970-talet. Det finns modellhus från Granada, Córdoba och Jaén samt från andra, mer fjärran trakter som Valencia och Asturien. Byggstilarna varierar en hel del mellan husen och är man intresserad av arkitektur kan man spendera en hel del tid på denna utställning. Den visar nämligen takkonstruktioner, stora hallar, hissar med handväxlar och mycket mer in i minsta detalj.
 
De första modellhusen, som är från början av 1900-talet, präglas av att bottenplanet användes till att ta emot besök medan det i övriga huset finns bland annat kapell och skollokal för hemundervisning av barn. Voria berättar att flera av de verkliga husen, som dessa miniatyrer stått modell för, faktiskt finns fortfarande i dag, och så nämner hon hotellet Las Vegas i centrala Málaga, där byggnaden mitt emot faktiskt är näst intill identisk med en modell som står här i samlingen.

 

Moderna genombrott

När man går igenom utställningen, som börjar med det äldsta huset, dyker det allt eftersom upp nya uppfinningar i rummen samt moderna bekvämligheter. Man lägger också märke till ny teknik som får plats i hemmen som radio och snurrtelefoner på de små, handgjorda byråerna.
 
Det är också värt att nämna att det endast var mycket rika familjer som hade råd att bygga en modell av sina hus.
”Folk tror att miniatyrmodeller är billiga att bygga då de är små, men det är fel. Det var tvärtom ganska dyrt då det var riktiga snickare specialiserade på att göra miniatyrer som byggde husen och möblerna”, förklarar Voria, när hon visar en exakt kopia av en familjs matrum i Bauhaus-stil.
 
Fram till för två år sedan hade Voria sitt eget dockhusmuseum i centrala Málaga.
”Att hålla museet öppet kostade mig drygt 2 000 euro i hyra, el m.m. Men då det inte finns något stöd från staten tvingades jag till slut stänga museet. Dock ville jag inte att husen bara skulle stå på ett lager varför jag kom överens med kommunen i Benalmádenas om att ställa ut dem här, så att andra också får glädje av dem”, avslutar Voria.
Vill du se miniatyrhusen kan utställningen i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones besökas gratis”. Men passa på, för utställningen pågår bara fram till 14 december i år. Därefter lägger Voria Harras ut samlingen till försäljning.
 
Besök utställningen:
Utställningen sträcker sig över tre våningar i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”, som ligger 100 m. från turistkontoret. 
Från Fuengirola går det att ta buss 120 dit och från Málaga går buss 110 och 112.
Inträdet till utställningen är gratis och öppettiderna är: måndag – lördag kl. 10.00 -13.30 och 17.00-19.30, samt söndagar och helgdagar kl. 11.00-13.30.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.