Jag har varit på utställnings- och inköpsmässa i Danmark där jag kände mig som fisken i vattnet. Jag älskar den här branschen, som bidragit till så många människors välbefinnande samt hjälp dem i deras önskan om att ta ansvar för sig själva.

Det var otroligt många messmontrar, som alla var fantasifullt och vackert dekorerade, så att de på bästa sätt fångade kundernas uppmärksamhet. Vid varje monter stod det kunniga människor som med tålamod och många leenden presenterade och förklarade sina produkter.
 

Nya trender

Det var ovanligt många besökare på mässan i år och det fanns många fantastiska ämnen. Jag skulle gärna vilja skriva om många fler än vad som får plats i denna artikel, men här kommer i alla fall ett litet urplock.
 

Baobab

Jag fick ett baobabträd – ett pyttelitet – som jag nu ska plantera hemma i trädgården, och se om det växer hemma hos mig.
Företaget som jag fick trädet av tillverkar ren jungfru-baobabolja, som används som ren olja till huden. Baobabserien har även ett magiskt balsam som består av 40 procent ren baobabolja samt andra oljor från omega 6 och 9. Den är speciellt bra för att lindra skadad och mycket torr hud, och den är särskilt bra mot torra läppar. Jag provade den själv och den gick mycket snabbt in i huden, utan att kännas fet. Övriga produkter i serien är olika hudkrämer och scrubs.
Alla produkter är oparfymerade.
 

Food state

Ett entusiastiskt företag introducerade några produkter som jag tror representerar framtiden. De kallar alla sina produkter för Food state vitaminer och mineraler. Food state betyder att produkterna är mat i sin naturliga form med ett naturligt högt innehåll av vitaminer, mineraler samt massa andra näringsämnen som t ex algkalcium, blåstång, averola C och vildlaxolja. Mineraler är också ren mat som t ex från bladen från en växt i broccolifamiljen. Alla örter är från europeiska företag och är standardiserade extrakt, så att produkterna alltid har samma innehåll. De säljs som kurboxar eller individuella produkter. Dessvärre är priset skyhögt, men blir med tiden förhoppningsvis bättre.
 

Blommorna och bina

Vid en annan monter ”lånade” jag i hemlighet deras stora glada gosedjurs-Bi. Jag ville bara ha ett foto tillsammans med gose-biet. När ägaren upptäckte mig log han vänlig och gav mig ett av de mindre ”bien” som nu pryder min stol i butiken i Los Boliches.
I dessa produkter är grundinnehållet ekologisk Gelé Royal, några rena och andra gjorda i olika derivat. T ex finns det en energiboost i rätt riktning till folk som kanske känner sig trötta och utmattade och vill ha mer energi. Förutom Gelé Royal består produkterna av Schisandra, Rosenrot och B6.

Kolesterol

För människor med dåliga kolesterolnivåer presenterades goda nyheter. Utöver det, som vi alla vet är bra för att hålla kolesterolet inom de normala värdena – att vi ska äta hälsosamt, hålla normalvikt och begränsa alkoholintaget, avstå från rökning och motionera – har det nu kommit nya produkter.
En av de nya och lovande produkterna för att bevara ett normalt kolesterolvärde och god hjärtfunktion består av jäst ris innehållande Monacolin K. Dessutom innehåller det oliv för att skydda fettämnena i blodet, kronärtskocka som bidrar till normalt fett i blodet och Tiamin B1 som bidrar till normal hjärtfunktion.
En annan spännande produkt mot kolesterol kom från det företag som belönades av Helsam som årets bästa leverantör. Denna produkt innehåller en mängd spännande ingredienser som rött jäst ris, lactobacillus fermentum, Q10, L-cystein, vitamin E, vitamin B6, vitamin B1, folsyra, vitamin B12.

 

Priset för årets kosttillskott

Detta pris gick till det företag som tillverkar den flytande, ekologiska produkten av rödklöverextrakt. Effekten av detta, på värmevallningar och skelettbesvär i samband med övergångsåldern, har bland annat dokumenteras från Århus Universitetssjukhus. Smaken är lite speciell, syrlig, men kan döljas med lite fruktsaft. Doseringen är 50 ml morgon och kväll. Det rekommenderas att man även tar tillskott med kalk, magnesium och D-vitaminer. Mer information om produkten går att hitta på YouTube, från tv-programmet 8.8 med läkare Peter Qvortrup.
 

Nyhet till idrottare

En ny dansk eldsjäl står bakom några mycket spännande produkter, som finns i både pulverform till idrottare samt som kosttillskott i kapselform som passar alla. De baseras på naturliga ingredienser från växter och örter, som alla är ekologiskt odlade. Ägaren berättade att hans största kundkrets var finländare, varför alla hans produkter även har etiketter på finska.
Av produkter i pulverform ska nämnas: Pre-workout (intas före träning) som är en 100 procent blandning av risprotein, maca, rå kakao, hampaprotein, frystorkad rödbeta, matcha grönt te, brännässla, grönkål och ingefärsrot. Den är utan både gluten, soja och jäst.
Hydration (intas under träning) består av bland annat frystorkat kokosvatten, vattenmelonjuice, frystorkad acerola samt frystorkad rödbetsjuice.
Och så finns det naturligtvis även en post-workout. Det härliga med dessa produkter är att de är mycket lätta att använda: 1-3 tsk pulver som blandas med lite vatten eller juice.
Alla företagets produkter baseras på naturliga källor och består bland annat av kapslar till män, detox-komplex, B-komplex och multivitaminer.

 

Naturliga ingredienser

Det genomgående temat vid montrarna var utan tvekan att allt fler företag, både nya och mer kända, använder naturens egna produkter i olika former för att främja upptagligheten.
 
Ett känt företag hade ett genialt ekologiskt pulvertillskott med vitaminer och mineraler från gräs, kål, tång och alger med bland annat fermenterad gräsblandning med lactobacillus plantarum och saccharomyces boulardii. Medlet är så spännande att det förtjänar att några av ingredienserna lyfts fram lite extra, såsom grönkål, byggräs, havregräs, vetegräs, råggräs, ingefära, chlorella, lakritsrot, linfrö, solrosfrö, spirulina, kanel och sesamfrö.
Jag har bestämt att detta ska vara en fast del av mitt dagliga kosttillskott, så att jag inte behöver känna dåligt samvete när tiden inte räcker till stora grönsak-kulinariska förberedelser, även om jag gott och väl vet att kosten fortfarande är viktigast.
 

Hälsobranschen – mörka moln i horisonten?

Många som ställde ut under mässan är eldsjälar och företagare som brinner för sina produkter och väljer att hålla ut trots allt strängare myndighetskrav på tillverkare, parti- och detaljhandel.
Jag mötte nya och gamla bekanta. Det pratades ivrigt och byttes många erfarenheter samt glädjeämnen men, långt in lurar en rädsla för framtiden och för alla stora mastodonter som hotar i horisonten. Redan nu har det börjat skaka lite kring den alternativa hälsobranschen, som jag är en del av. Detaljhandeln, tillverkare och leverantörer blir uppköpta och samlas i allt större bolag. Detta gör det allt svårare för individualitet i vår spännande men också otraditionella bransch.
Den enskilda personen kan säga att det är det väl inget fel med och att det är en naturlig utveckling. Det kan man väl tycka. Själv skulle jag dock sätta stort värde på att ha ett stort utbud av kvalitetsprodukter att välja mellan, med tillhörande vägledning.
En sak kan vara farligt och det är att de stora mastodonterna, som bestämmer i framtiden, även kommer att bestämma vilka produkter som ska finnas på marknaden, vilka produkter som ska göras om samt vilka som ska fasas ut. Vilka makthavarna är bakom dessa mastodonter vet vi ofta inte. Vi vet inte om de är intresserade i att vidareutveckla den alternativa branschen, som vi eldsjälar kämpar så hårt för, eller om de kommer att försvaga och rikta branschen till fördel för den allopatiska medicinen.

 

Avslutning på dagen

Ovanstående var bara en droppe i havet och menat att ge dig som läsare en liten inblick i några av de nya hälsotrender av hög kvalitet, som hittar vägen fram till konsumenterna. Som alla dagar led även denna dag mot sitt slut och trots att både utställare och besökare var trötta var de flesta redo för årets galamiddag, under vilken många hundra gäster kom fint uppklädda. Utöver att orkestern spelade musten ur oss som dansade serverades det utsökt mat och dryck till alla – köttätare, vegetarianer och veganer.
Underchefen för Helsam höll ett fint och rörande tal under vilket både hon och många av oss andra hade nära till tårar för att bara några minuter senare le stort över hennes roliga presentation av kvällen.
Det dansades, pratades, skrattades och sjöngs. Senare, vid tolvslaget, serverades det vickning, innan det släcktes och stängdes. Vi skulle alla vara pigga och redo inför morgondagens mässbesök.
 
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.