Magga Nancy: Kreativt lugn, glädje och trygghet i färger
Vi sitter på en patio till ett litet vitt hus mitt i Fuengirola. Trots att det med svenska mått mätt är höst skiner solen, vars strålar värmer gott, och fågelkvittret får en att glömma bruset av trafiken utanför. På pation står ett bord med penslar, skrapor och andra verktyg som används i skapandet av konsten som pryder väggarna inne i huset. På ett staffli i ett hörn står en stor duk, som ur betraktarens ögon är ett färdigt konstverk, men för Magga Nancy, som bor här, är konstverket en ständig process, till dess att signaturen är skriven.

 
Hon är född i Köpenhamn, med dansk pappa och isländsk mamma, men hon är uppvuxen och har bott samt arbetat nästan hela hennes liv i Sverige, närmare bestämt i Trelleborg, dit familjen flyttade från Köpenhamn när hon var 10 år. Det var även i Trelleborg som hon var yrkesverksam och där hon bildade familj. Men det är inte i Trelleborg som Magga njuter av livet i dag.
 
 

 

Helt rätt i Fuengirola

”Jag har alltid sagt att jag ska bo i ett varmt land när jag blir pensionär. Först tänkte jag på platser som Paris och Provence, där jag tillbringat mycket tid, men jag ville till en plats som är varmare. Så reste jag till Portugal, men energin där kändes inte rätt. Sedan reste jag till Málaga, för jag tänkte att det är ju en stor och härlig stad, men inte heller det kändes rätt. Inte heller Marbella passade mig då jag inte har bil. Så en dag tog jag tåget till Fuengirola, där jag satt mig på kyrkotorget i centrum, och det kändes helt rätt! Sedan att jag här i staden också blir mer rörlig tack vare tåget bidrog att rätt-känslan blev ännu starkare”, berättar Magga, som förklarar att hon älskar det lätta livet som hon hittat här i Spanien. Hon säger sig inte sakna någonting egentligen, förutom en ateljé, där hon kan måla fritt och inte oroa sig för färgstänk på vita patioväggar.
 

Boho och hatt, inget för jante

Här jag sitter snett mitt emot Magga förstår jag att hon har sökt sig utanför Sveriges gränser. Trots sin uppväxt och sitt yrkesliv i Sverige känns hon alldeles för lite ”svensson” för att passa in i Sverige. Hon har en energi som skvallrar om att hon låter livets mening ha sin gång, vilket inte platsar i svenskars mörka höstkläder och den inrutade jantelagen. Hon utstrålar en kontinental, avslappnad harmoni vilken förstärks med hennes svepande, vita boho-klänning och den breda solhatten.
”Jag har behov av öppenhet och spontanitet, vilket jag aldrig hittade i Sverige men som jag känner att Spanien kan erbjuda mig. Jag vill inte leva instängt. Jag trivs med livet som det är här – man rör sig mycket ute, träffar vänner ute, tar dagen som den är och så är det varmt. Värmen är viktig för mig. Så har jag alltid känt. Det samma är det med min kreativa sida. Den har inte kommit med åldern utan den har alltid funnits där”, förklarar Magga och fortsätter att berätta att hon redan som liten sydde egna kläder i material och färger som skilde sig från kompisarnas liksom det som hon hittade i butikerna.
”Jag var alltid annorlunda”, säger Magga. Men jag får inte känslan av att hon lidit av det i sitt liv. Magga har i stället bejakat och vuxit i det och lärt sig att dra fördel av sin kreativitet och att inte vara som alla andra.
 

Konstnärlig ådra från isländska väsen

Jag tittar på Maggas konst och leder in samtalet om att vara annorlunda till att hennes konst inte följer några bestämda linjer. Hennes konst är abstrakt och utgörs av former, färger och strukturer.
”När jag tänker på det kanske det konstnärliga och andliga kommer från mina isländska rötter. Island har ju ett enormt arv med historier samt väsen och min mamma berättade alltid isländska sagor för mig. Dessa historiers energier har jag alltid känt finns där”, berättar Magga. Och nog är det så att hennes isländska rötter går att skönja i konsten, som låter betraktarens fantasi flöda fritt i det som skapas på dukarna. Hon använder en blandning av tekniker inom vilka hon är självlärd och färgerna är härliga samt positiva och verkligen sköna att vila blicken på – det turkosa är återkommande i nästan alla tavlor och har en onekligen en harmoniserande effekt på sinnet. Det är också med denna färg som hon lyckas förmedla sin egen trygghet genom konsten.
 

Ingenting bestämt

”När jag skapar, och jag skapar alltid fritt, är jag liksom inne i färgerna och det blir som en slags meditation, och jag vill bara arbeta med positiva färger”, förklarar Magga, medan jag studerar tavlorna runtomkring oss. Andra färger som är återkommande på dukarna är lila och guld (Magga använder ofta bladguld i sin konst) samt lite svart. Magga skapar konst som lockar ens uppmärksamhet och som är lätt att föreställa sig på en stor, vit vägg i en lyxvilla, samtidigt som de mindre dukarna kan bidra med harmoni till mindre rum. En annan intressant aspekt är att hennes tavlor går att ha på alla kanter – det finns ingenting som är uppåt och nedåt, eller till höger eller vänster, varför hon inte heller signera tavlorna innan köparen själv väljer hur tavlan ska hängas.
 
Så är intervjutiden slut. Jag tackar för mig och lämnar det lilla vita huset. Efter bara några meter är jag ute i stadsbruset igen. I september hade Magga vernissage på Svenska kyrkan i Fuengirola och nu ser jag fram emot att det blir ytterligare en vernissage – Magga Nancys konst har trollbundit mig.
 
Namn: Magga Nancy
Född: 1951 i Köpenhamn
Bor: Fuengirola
Gör: Konstnär
Familj: 2 söner och 3 barnbarn – alla pojkar
Övrigt: Maggas kreativitet genomsyrar hennes liv, vilket den alltid har gjort. Hon har tidigare arbetat med bland annat keramik, sömnad, reklam samt styling och så var hon en del av ett företag som gjorde många av de första produktkatalogerna till många, stora svenska företag.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Video/Foto: Simon Goltermann, simon@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.