Vi har trätt in i julmånaden och många av oss säger ofta den kända frasen ”det vattnas i munnen” när vi känner dofterna från julmaten eller andra kända juldofter.
Det är fantastiskt att ha starka och friska tänder som utan vidare biter i det som ska bitas, oavsett om det är julskinkan eller en seg kola.
Efter att mjölktänderna är borta och de nya tänderna kommit fram har vi 32 blivande tänder. Varje tand består av tandkrona, tandhals och tandrot. Övergången mellan krona och rot är täckt av tandköttet.
Det är bra om man redan från barnsben vänjer sig att tugga kraftig mat ordentligt. Tänderna har behov av bra, grov kost. För att tugga maten ordentligt har vi behov av bra tänder. Tuggandet hjälper till att stärka tänderna och att hålla dem friska. Man skulle dessutom kunna säga: ”Bra tuggat är hälften smält”. Så om vi tar hand om våra tänder och tuggar ordentligt skulle vi kanske inte ha så många magproblem. När maten tuggas ordentligt, och på så sätt blir uppblött med saliv, är smältningen av maten redan halvt gjord. Om du däremot bara äter mjuk mat – som t ex köttfärs, mos, gröt, soppor och liknande, så kan det lättare bidra till tändernas förfall.
Parodontit
Min far hade mycket fina, stora tänder. Dessvärre drabbades han allt för ung av paradontit och tvingades dra ut sina tänder. Hade jag bara vetat det som jag vet i dag kunde vi säkert ha räddat hans tänder. Denna tandköttssjukdom med kronisk tandköttsinflammation och tillbakadraget tandkött ser jag som en bristsjukdom och inte som en infektionssjukdom.
Du kan själv göra mycket för att hjälpa vid paradontit. Tänk på att ha en speciellt bra tandhygien och massera ditt tandkött med t ex röd solhatt. Variera din kost och ät många grönsaker, vitlök och frukt samt undvik vitt bröd, pasta, kakor och liknande liksom även sötsaker och ät bestämt inte någonting sött som sätter sig i tänderna. Låt grönt te ingå i vardagen som en vardagsdryck. Ät gärna meloner, de innehåller mycket silicium.
Röker du bör du sluta. Det har visat sig att rökare i högre grad drabbas av paradontit.
Byt tandborste ofta och använd en bra tandkräm med olika naturliga ingredienser som t ex röd solhatt, bockhornsklöverfrö, aloe vera, tee tree olja, som är rika på bra antioxidanter.
Skölj gärna munnen med kamomillte eller salviate, eller använd ett naturligt munsköljmedel.
Q10 ca 100 mg 1-3 gånger dagligen har jag sett kan göra små mirakel.
C-vitaminer arbetar bra ihop med Q10 och dosen kan vara ca 1 gram 3 gånger om dagen.
Se även till att få e bra vitamin/mineralprodukt med bra doser av alla B-vitaminer.
Ta gärna också lite extra silicium.
Sjuka tänder har ofta dålig effekt på hjärtat. Jag tänker ofta på det, återigen för att min far dog på grund av dåligt hjärta när han var 67 år, efter alla sina problem med paradontit.
Kvicksilverbelastning
Var uppmärksam på att kvicksilverbelastning från amalgamfyllningar kan vara en viktig faktor när det kommer till ett svagt tandkött. Trots att det funnits oerhört delade åsikten om användandet av amalgamfyllningar tror jag inte att det finns någon tandläkare som i dag använder amalgam som fyllning, och då borde ju problemet vara passé, men det är det dessvärre inte. Jag finner det mer aktuellt än någonsin tidigare. Vi är fortfarande många som går runt med amalgamfyllningar och som också kan komma ihåg att våra mammors tänder också var fyllda md amalgam. Orsaken till att jag även nämner våra mammor är att kvicksilver lätt passerar genom moderkakan och över till fostret. På så sätt finns det personer som är födda med kvicksilverbelastning. Det har t ex konstaterats att det finns samband mellan för tidigt födda barn och kvicksilverbelastning. Jag har sett det flera gånger, men på den tiden talades det inte om det. En av orsakerna till födelsedefekter hos nyfödda barn på grund av kvicksilverbelastning hos mammorna var antagligen brist på folsyra, för kvicksilver kan nämligen blockera folsyra, och då finns det större risk för defekter som ryggmärgsbråck.
Symptom på amalgambelastning
Symptomen på en amalgamförgiftning kan vara så många att de kan vara svåra att utreda.
Jag ser ofta människor med ett hav oförklarliga problem, som blivit skickade från den ena behandlaren till den andra, för att till slut ofta bli beskylld för att vara hypokondriker, för att det varit omöjligt att hitta en diagnos och en behandlingsform som fungerar. Ju större fyllningar du har och ju fler olika metaller och legeringar du har med t ex guld, silver, koppar, tenn, ju värre kan dina symptom vara. Vid en blandning av dessa metaller framkommer det som kallas oral galvanism eller ström i munnen, som bidrar till att separera kvicksilverjoner ihop med andra metalljoner.
Den kända och berömda barnboken ”Den galne Hattmakaren” av Lewis Carrol, beskriver enligt författaren och läkaren Knut Flytlie många av de symptom som ofta går att koppla till en amalgambelastning.
I virrvarret av symptom som kan kopplas till en amalgambelastning kan nämnas överkänslighet, allergi – ofta med eksem och utslag, oförklarlig trötthet – som kan leda till utmattningskänslor, behandlingsresistens, blodsockerproblem, ämnesomsättningsproblem, dåligt immunförsvar, olika former av psykiska problem, långsamma reaktioner på beröring, dåligt minne, koncentrationssvårigheter, ångest, depression, migrän, blödande tandkött, impotens, yrsel, skakningar, epilepsi, oförklarlig smärta i hela kroppen, dåligt luktsinne och andra former av kemiska obalanser och det kan placeras in en massa andra symptom här.
Vid en kronisk förgiftning samlas kvicksilver i njurarna, hjärnan, ögonen, sköldkörteln och levern. Ibland hör jag vissa tror att det finns ett samband mellan kvicksilver och Alzheimer.
Vet du att du har amalgamfyllningar så bör ju undvika att tugga tuggummi. Det förvärrar nämligen utsöndringen av kvicksilver samt undvik värme och syrliga drycker som t ex citronte.
Vad kan man göra?
Om du beslutar dig för att göra en sanering av dina amalgamfyllningar är det viktigt att du hittar en tandläkare med kunskap och rätt utbildning gällande amalgamsanering. Det finns inte så många, men vi har sådan tur här där jag bor att här finns det en specialutbildad och välkvalificerad tandläkare. Jag vet också att det finns fler här i trakten.
Innan du sätter dig i stolen bör du se till att tala med din tandläkare om hur problem ska lösas, vilket takt och vilken ordning fyllningarna ska bytas och självklart vad de ska bytas ut med.
Se också till att få en offert på vad behandlingen kommer att kosta. Jag säger inte att priset är det viktigaste men du ska kunna lita fullt ut på den tandläkare, och dennes kvalifikationer, som du har valt. En dålig tandläkare kan utsätta dig för allvarlig fara.
Prata också med tandläkaren om vilka kosttillskott som bör tas inför behandlingen, när de ska tas och hur länge de ska tas efter behandlingen.
Jag vet att en del får avgiftningssymptom i olika grad. Tala med din tandläkare om det, så att du är väl förberedd. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten, gärna ett par liter om dagen.
De vanligaste tillskotten som rekommenderas är
• Selen 100 – 200 mcg. 1 tablett dagligen
• Vitamin/mineraltablett av bra kvalitet 1-2 st. dagligen
• B-vitaminkomplex
• Chlorella, av bästa kvalitet. Det rekommenderas mellan 4-10 st. tabletter dagligen,
• C-vitamin 1000 mcg, 1 tablett 2 gånger dagligen.
De nämnda tillskotten är bra att ta även om du inte bestämt dig för att genomgå en sanering. Kircheiner beskriver nämligen i sina böcker att alla tungmetallförgiftningar förvärras om du bar brist på mineraler som kalk, magnesium, zink och selen liksom att bra C-vitaminer och B-vitaminer är viktiga.
Dåliga tänder, orsak till sjukdom
Det verkar som att varje enskild tand har kontakt till våra energibanor i kroppen. Många människor med rotbehandlade tänder upplever olika sjukdomar eller symptom när de blir äldre. Jag har talat med flera som har upplevt att deras tillstånd blivit bättre efter att de fått den rotbehandlade tanden utdragen. Dr. Flytlie skriver i sin bok ”När naturen helar” att det inte beror på en dålig rotbehandling. Rotbehandlingen kan vara helt optimalt gjord men det kan allt efterhand växa bakterier i små sidokanaler, som kan ge en kronisk irritation i immunsystemet, som så blir utmattat.
Har du fyllningar men inte vill eller kan ta ut dem just nu kan du komma långt genom att göra en avgiftningskur med spirulina, som drar ut tungmetaller från hjärnan och det centrala nervsystemet. Ta 2 tsk. spirulina dagligen blandat med vatten eller kokosvatten. Ta det ihop med korngräspulver, som drar ut kvicksilver ur tarmkanalen och bukspottskörteln. Ta 1-2 tsk. blandat med vatten eller juice.
Louise Hay skriver om tandproblem:
”Att de kan bero på långvarig obeslutsamhet.
Oförmåga till att ta hål på idéer till analys och beslut.”
Hon föreslår att det ska bytas ut med ett nytt tankemönster:
”Jag fattar mina beslut baserat på sanningsprinciperna och jag är säker på att jag vet att bara de rätta åtgärderna sker i mitt liv.
Med det önskar jag alla en riktigt god jul.
Kom ihåg att tugga maten ordentligt
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop