Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk på är att komma ut och prata det under något av de många språkutbytesevenemang som hålls längs hela kusten. Men hur kommer man igång? Ska man bara gå dit? Riskerar man inte att sitta och prata bara ett och samma språk hela tiden?
Jag har deltagit vid ett språkutbytesevenemang i centrala Málaga. Anmälan till detta gjorde jag dagen innan på hemsidan: www.pachange.net och i samband med anmälan specificerade jag att jag talar engelska och vill öva min spanska.
När jag den aktuella kvällen kliver in på tetería el Harén i Málaga möts jag av en kvinna som heter Denitsa. Hon är kvällens arrangör och ber om 2 euro som avgift för att deltagande. Medan hon kryssar av mitt namn på en lista ber hon mig slå mig ned vi bord nummer ett. Tetería Harén är, som de flesta marockanska tehus, inrett med små rum med pyttesmå bord och ännu mindre stolar samt några sittpuffar. Jag går förbi några bord kring vilka det sitter tre-fyra deltagare, som redan är igång med samtal, och längst in hittar jag bord nummer ett. Här sitter två unga kvinnor som förväntansfullt tittar på mig.
Sakura är 20 år. Hon kommer från Japan men studerar på universitetet i Málaga. Denna kväll deltar hon i evenemanget för att förbättra sin spanska och engelska. När jag frågar vad hon förknippar med Skandinavien så slår hon armarna om sig och ”burrar”, likt en person som fryser.
Johanna är 22 år och kommer ursprungligen från Argentina men hon har bott i Málaga sedan hon var sju år. Johanna har just avslutat en grundkurs som flygvärdinna och vill förbereda sin engelska för att öka chanserna att få arbete hos ett flygbolag.
Vi börjar på engelska och frågar varandra om de mest vardagliga saker. Det är lite utmanande att hitta ett bra samtalsämne men snart hittar vi i alla fall en gemensam nämnare i vår passion för tecknade serier. Det dröjer inte länge innan Sakura plockar fram en japansk manga-serietidning ut väskan. Naturligtvis är den på spanska, så att hon kan öva språket samtidigt som hon läser.
Efter en 30 minuter tittar Sakura, som har varit med vid några Pachangeträffar tidigare, på klockan och påminner oss om att det nu är dags att byta till spanska. Det är ganska bra att det är fasta tidsramar för språken, så att man inte sitter och pratar bara det språk som man är mest bekväm med.
Halvtimmen med spanska går överraskande snabbt och när tiden är slut kommer organisatören Denitsa fram till vårt bord och frågar om det är någon av oss som känner för att gå vidare. Jag svarar att jag är det och så får jag ta plats vid grannbordet, där jag sätter mig på den plats där en annan kvinna just suttit, som liksom jag fortsatt till ett annat bord. Nu får jag möta spanska María och Leon, som är kinesisk australiensare.
María är 22 år och född samt uppvuxen i Málaga. Hon undervisar utlänningar i spanska – bland annat en del skandinaver.
När jag lämnar teterían möter jag ett par som håller på att betala för sin fika. De har också varit med under språkutbytet.
”Vi är glada över att kunna komma hit och öva vår spanska”, säger brittiska Christine, 69 år, varefter John, 68 år, tillägger: ”Det är välorganiserat och så försöker de dela in grupperna efter ålder – det tycker vi om.”
Mitt övergripande intryck av denna språkutbyteskväll är riktigt bra. Det har varit bra att det fanns en specificerad språk-tidsram, vilket gjorde att man fick chans att öva det språk som man är minst säker i. Ser man till nationaliteterna var det en mycket blandad grupp som deltog den kväll som jag var med. De sex personer som jag talade med var från sex olika länder.
Gott råd: Förbered några frågor på vartdera språket så att samtalet inte dör ut. Det behöver inte vara speciellt avancerat. Det viktigaste är att man får öva sig på att prata.
Pachange-utbyte
De primära språkparen är engelska och spanska. Vid varje bord talas det engelska eller spanska i 30 minuter. Därefter byts det språk, eventuellt till ett tredje språk de nästa 30 minuterna. Efter den första timmen kan man byta bord om man vill. Den totala tiden är alltså två timmar.
Tyska Franziska Arndt, 34 år, startade Pachange Málaga år 2006. ”Det var när jag gick på universitetet i Málaga. Jag ville nämligen själv bli bättre på spanska, och det var så som jag fick idén. Jag såg också att de teteríor som fanns i Málaga ofta stod halvtomma, och så fick jag idén om att använda dem till språkutbytesevenemangen. I dag har jag barn och tar mig mest an den administrativa delen, vilket jag sköter hemifrån via datorn.” Och det är en hel del anmälningar att hålla koll på. Det hålls nämligen tre träffar i veckan och vid varje träff deltar i genomsnitt ca 30 personer.
Att delta en pachange-språkutbyte kräver att man anmäler sig på antingen:
www.pachange.net eller malaga@pachange.com. Kom ihåg att ange namn, ålder, modersmål, det språk som du vill öva samt nivå liksom telefon och e-mail.