La Sueca hälsar välkommen till En Sueco februari 2019!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco februari 2019!

Det händer mycket i omvärlden just nu. I skrivande stund är statsapparaten i USA fortfarande nedstängd. Det väntas förslag från Trumps sida till Demokraterna under kvällen, men så länge han vägrar kompromissa gällande muren är det svårt att se en lösning. Var fjärde amerikan (läs i USA) uppskattas vara påverkad av nedstängningen. Det är ju helt galet. Och denne självgoda, uppblåsta man har mage att fortsätta be om 5,7 miljarder dollar(!) till en mur som ingen annan än han själv vill ha.
”Nej!”, säger jag. Jag minns Berlinmurens fall
– vilken seger! Byggs muren mot Mexiko kommer de nästa många åren spenderas på att få den riven. ”Ge upp muren och lär dig att lyssna på någon annan än dig själv!”, skulle jag säga om jag satt i ett samtal med mannen som kallar sig presidenten i USA.
Sedan skulle det inte förvåna mig ett dugg om Trump nu använder konflikten kring sin mur för att dra uppmärksamheten från någonting som vi ännu inte ser klart. Han är slug, det har han alltid varit – spelat ut aktörer runt omkring sig mot varandra för egen vinning skull.
På närmare håll har vi Brexit. Om detta skriver min kollega Henrik Andersen en intressant kolumn denna månad. Vi, alla, som har flyttat inom EU upplever och ser de positiva effekterna av gemenskapen och den fria rörligheten.
Likadant är det säkert för utlandsbritter. Men det intressanta med Brexit, redan från början, är att utlandsbritterna inte har haft rätt att rösta om just Brexit, som ju på verkar dem i allra högsta grad. Skulle det en dag bli tal om ett Swexit önskar jag innerligt att vi utlandssvenskar har rösträtt, samt att alla utlandssvenskar använder sin röst! Ett utträde drabbar inte bara handel m.m. utan även villkoren för oss ”vanliga”. Jag vet att en del anser att Brexit inte har med oss, svenskar på Costa del Sol, att göra. Till dessa säger jag: ”Det har det visst!” Storbritannien är det första land med krafter som verkligen vill se ett utträde, och som med mycket – det är lättare att följa efter än att vara den som tar första steget. Diskussionen om ett Swexit finns och är ingenting som vi ska ignorera. Jag följer Brexit nära.
Någonting helt annat, som jag också följer på nära håll – och älskar att leka med själv – är det som min andra kollega, Louise Mercedes Frank, skriver om i detta magasin, nämligen Virtuel Reality (VR). Är inte VR hur coolt som helst! Jag kommer mycket väl ihåg mitt första Skype-möte; det var en arbetsintervju. Nu ser jag fram emot dagen då möten är tillgängliga i VR för andra än topparna i näringslivet. Hittills har jag bara jagat dinosaurier i VR-spelvärlden.
Nu blev det ganska tungt här på sidan två men det händer ju så mycket intressant i omvärlden! Visst kan vi skärma av och se åt ett annat håll, men jag tror inte att det är rätt väg. Återigen ger jag svar på frågan om varför jag är intresserad av både inrikes- och utrikespolitik – för att det påverkar oss alla!
Med det sätter jag punkt för mina ord på denna sida och hälsar er alla välkomna till En Sueco februari, som förutom Brexit och VR bjuder på t ex godsaker som churros och en semmeltjuvstart, auktioner och utflykter, tankar från en nybliven pappa och ett möte med en designer vars arbete du garanterat känner igen. Detta och mycket mer serveras du denna månad – och, du får även lära känna oss på redaktionen lite närmare.
 
Soliga alla hjärtans dags-hälsningar
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.