Spanska registreringsskyltar – Var är vokalerna?

Spanska registreringsskyltar - Var är vokalerna?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokstäverna på medtrafikanterna registreringsskyltar. Att bilda ord av registreringsskyltens bokstäver kan också underlätta att komma ihåg registreringsnumret på ens egen bil. Men har ni lagt märke till att här i Spanien så saknas en hel del bokstäver ur alfabetet. Det är nämligen så att de modern spanska registreringsskyltarna, som introducerades för nya bilar den 18 september 2000, helt saknar vokaler samt bokstäverna Ñ och Q.

119 år med registreringsskyltar

Systemet med registreringsskyltar togs i bruk i Spanien den 31 oktober 1900. Då började registreringsskylten med en eller två bokstäver som angav i vilken provins bilen var registrerad (i undantagsfall användes även tre bokstäver, t ex för Albacete, ALB). I fall när flera städer har samma begynnelsebokstav användes bara en bokstav för den största staden, t ex M för Madrid och MA för Málaga. Bokstäverna följdes av upp till sex siffror, registreringarna gjordes i sifferföljd – från t ex 000000-999999 (sista registreringsskylten med detta system blev dock M-960985).
Den 7 oktober 1971, när antalet fordon i landet ökat betydligt, gjordes registreringsskyltssystemet om för nya fordon. Fortfarande innehöll de provinsangivelse men de följdes av bara fyra siffror (återigen i sifferföljd), och i stället för att registreringsnumret avslutades med en siffra, som förr, avslutades det nu av, till att börja med, en bokstav. Här börjades det med A och när bokstavsföljden nått till slutet av alfabetet (Z) lades ytterligare en bokstav till, från A till Z.

Provinsskylt gav plats för nationell EU-skylt

Den stora förändringen av de spanska registreringsskyltarna gjordes, som ovan nämns, den 18 september 2000. Med de nya (nuvarande) skyltarna blev utseendet ett annat. Provinsförkortningarna togs bort helt och registreringsskyltarna blev lika i hela landet. I stället för provinsangivelser fick registreringsskyltarna ett blått EU märke till vänster med bokstaven E – för España och till höger om detta följer fyra siffror och tre bokstäver (som registreras i siffer- respektive bokstavsföljd).
Med det nuvarande systemet för registreringsskyltar i Spanien går det att registrera totalt 80 000 000 fordon och det uppskattas att detta motsvarar drygt 40 år (baserat på hur många bilar som säljs i landet dagligen) sedan systemet startades.

Bättre försäljning med nya skyltar

Anledningen till att registreringsskyltarna byttes senast var bland annat för att främja försäljningen av begagnade fordon i landet. Med det gamla systemet var det bland annat svårt att
sälja fordon över vissa provinsgränser på grund av gammal polemik och rivalitet; t ex var Sevillaregistrerade fordon mindre populära i Málaga och Madridregistrerade fordon mindre populära i Barcelona. Genom att byta system undveks även problemen för dem som under ETA:s aktiva år reste in i Baskien med t ex en bil vars registreringsskylt visade att de kom från t ex Madrid – vilket inte var populärt i den nordspanska regionen.

Vokalerna försvann

När så de nya registreringsskyltarna kom ut på marknaden blev det alltså utan provinsangivning och det blev även utan vokaler. Underligt att ta bort även vokaler kan det tyckas, men beslutet fattades av det spanska trafikverket, Dirección General de Tráfico (DGT), för att undvika förkortningar med betydelser som t ex ETA, FBI och ONG, namn som t ex EVA, ANA och LEO liksom även för att undvika fula ord som t ex PEO (prutt), PIS (kiss) och ANO (anus). Och så togs som sagt konsonanterna Ñ och Q bort, detta för att undvika förväxling med bokstäverna N och O.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco