Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin konst hjälper kvinnor i Costa Rica till ett liv i en lättare vardag.

Hjälpa kvinnor till balans och harmoni

För att förstå bakgrunden till eventet Yoni Portraits – Divine Feminine Art får vi börja med att titta på Pias egen livsresa. Pia är en aktiv kvinna med barn och familjeliv. Efter komplikationer tvingades hon operera bort en av sina äggstockar och upplevde då stark obalans i sig själv. I stället för att dämpa symptomen med läkemedel sökte hon källan till obalansen. För två år sedan gjorde hon så en resa till Costa Rica och deltog i en retreat vid Monteverde. Där fick hon hjälp att djupdyka i sig själv. Hon visades vägen till att tro på sig själv, till naturen och sin egen kreativitet (målning), vilket blev hennes ”healing” och som hjälpt henne finna vägen till att bli den kvinna, mamma, partner etc. som hon är.
Nu vill hon hjälpa andra kvinnor!

Sakralchakrat

”En del av min egen ’resa’ till balans började med att jag målade mig själv, och mina cykler. Jag berättade för min danslärare om att jag funnit balans och så ville hon komma på en session. Sedan spred sig ordet. I samhället är kvinnans underliv och allt kring det traditionellt tabu men i min konst lyfter jag fram det personliga och vackra. När jag målar en kvinna varar sessionen ca 2 timmar. Vi börjar med en medveten meditation under vilken kvinnan får kontakt med sitt sakralchakra.”
Sakralchakrat sitter enligt sanskrit en bit nedanför naveln. Under en session hjälps kvinnan få kontakt med chakrat, som har förbindelse med bland annat livmoder, äggstockar, kvinnans sexualitet samt känslor som livsglädje, passion och spontanitet. När balans nås, uppnås egenvärde. Finns i stället blockeringar upplevs och uttrycks det ofta i menstruationsproblem, vaginala infektioner, barnlöshet, tumörer samt cellförändringar i livmoder, äggstockar och vagina, ländryggssmärtor samt blås- och urinvägsinfektioner.

En pusselbit till balans

”En session börjar med en medveten, guidad meditation in i sakralchakrat. I processen finner vi en situation vari kvinnan är bekväm och helt i kontakt med sitt sakralchakra. Det som händer är att kvinnan öppnar upp och i stället för att bjuda in låter hon energin flöda, och det är denna energi som jag upplever och uttrycker på kanvasduken. I detta erbjuds kvinnan också att tala (en del sjunger) och på så sätt får hon uttrycka det som finns i sakralchakrat med halschakrat – det vill säga i ord”, berättar Pia, som alltså i bild och färg översätter kvinnans inre resa.
 
”Kvinnorna som kommit för en session uttrycker att de får kontakt med sig själva på ett djupt plan, vilket kan användas som en pusselbit (det är nämligen ingen återkommande terapiform) på vägen till medvetenhet och balans. När vi är färdiga får de med sitt konstverk som minne”, berättar Pia.
 
Då Pia upplever att intresset för sessioner och hennes konst ökar, vill hon ta stöd i detta och hjälpa utsatta kvinnor i Costa Rica. Därför arrangerar hon nu utställningen Yoni Portraits – Divine Feminine Art den 9 mars (med hänsyn till internationella kvinnodagen 8 mars). Pengarna från eventet går oavkortat till att hjälpa kvinnor i Costa Rica, som själva inte har ekonomiska möjligheter till att få hjälp. I Monteverde får kvinnorna delta i retreatet för att finna en väg ut ur en utsatt och svår vardag.
 
Utställning: Yoni Portraits – Divine Feminine Art
Konstnär: Pia Mattinen
Plats: Ananda Laie
Adress: ”Finca Alta”, Ctra. Tramo de Unión 10, La Cala de Mijas
Datum och tid: 9 mars 2019, kl. 13-18
Inträde: 5 euro*
Övrigt: Under eventet kommer det finnas café, hållas lotteri* samt ges möjlighet till frivilliga donationer*.
Eventet hålls utomhus (om vädret tillåter) med mingel i trädgård, live musik, tapas m.m.
*Intäkterna går oavkortat till välgörenhetsprojektet för kvinnor i Costa Rica.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.