Vad går du och tänker på just nu? – Annika Scharnke

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien.
Denna månad träffar vi Annika Scharnke. Annika bor med sin make Kent (framgångsrik mäklare) i Fuengirola. Annika varierar sitt boende mellan Spanien och Sverige. Dessutom spenderar hon mycket tid i Norge. Där bor nämligen parets två söner medan deras dotter bor i Stockholm.
Här på Costa del Sol känner många igen Annika. Hon har arbetat på bägge de svenska skolorna på kusten, senast som rektor på Marbellaskolan. Men 2016 lade hon jobbet som rektor på hyllan. Annika vill nämligen gärna finnas till hands för sina barn och hjälpa till med barnbarnskaran (sju barnbarn!) när det kan behövas ett extra par hjälpande händer. Det är dock inte det enda hon sysselsatt sig med sedan hon slutade sitt yrkesverksamma liv. Nyligen kom nyheten ut att hon redan skrivit sex böcker och att hon arbetar på en sjunde!

Vad går du och tänker på just nu?

Jag funderar mycket på lanseringen av mina böcker. Jag har ännu inte skickat in mina manus till något förlag, eftersom jag väntar på fler bilder till böckerna. Det är min kusin, Jessica Borup, som illustrerar.
Så nu får vi hålla tummarna att något förlag vill ge ut böckerna.

Författare, vilken fantastisk nyhet – berätta, vad har fått dig att börja skriva och när kommer dina böcker ut i bokhandeln?

Jag är mellanstadielärare i botten, och i och med min lärarroll så har berättandet alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag tycker att det är viktigt att barn får höra berättelser muntligt så att de kan skapa sig egna bilder i huvudet. I dag är det många barn som aldrig får höra sagor.
Sedan vårt äldsta barnbarn föddes har jag berättat mycket för honom om hur det var då jag var liten. Han är nyfiken och vill hela tiden veta mer och mer.
En dag så slog det mig att jag borde skriva ner det jag berättat för honom eftersom min barndom är så olik hans. MEN samtidigt är de lika. Barn har samma funderingar idag som jag hade på 60-talet. Barn oroar sig i dag för samma saker, blir glada över liknande saker etc. Det som är olika är ju att vi hade mycket mer frihet som barn på 60-talet. Det var t.ex. ingen som oroade sig för om vi red ensamma ut i skogen.
Jag tror också att barnen som kommer att läsa mina böcker tycker om att läsa om alla rackartyg som vi gjorde. Jag brukar säga: ”Det spelar ingen roll hur du är när du är liten, bara du blir bra då du blir stor.” Det stämmer på så gott som alla mina tidigare elever och erfarenheter från andra barn och ungdomar.

Vad handlar böckerna om och varifrån hämtar du inspiration?

Innehållet i böckerna är sant. Det är händelser som jag har varit med om på riktigt. Jag ändrar en del namn och platser så att det passar in i boken. Jag har så tydliga minnen om hur det var då jag var liten. Jag har givetvis checkat med andra om mina minnen stämmer, och det gör de.
Varje bok har ett tema t ex olyckor, rackartyg, skolan, stallet eller äventyr eftersom barnbarnen är intresserade av olika saker. Vad boken handlar om beror på vilket barnbarn som boken är tillägnad.
Det är sammanlagt sju böcker eftersom vi har sju barnbarn. De sex första böckerna handlar om när jag var 7-8 år och den sjunde boken handlar om tiden på mellanstadiet.

Hur är livet annars, nu tre år efter att du sa upp dig från rektorstjänsten på Svenska skolan i Marbella?

Jag har fullt upp. Jag reser ständigt mellan Spanien, Sverige och Norge. Jag är aldrig länge på samma plats. Jag passar barnbarnen när jag är i Oslo och Stockholm. När jag är i stugan i Bosjön, Frövi, skriver jag på mina böcker.

Vad ska du göra nu i mars?

Nu ska jag vara i Spanien. Förhoppningsvis kommer jag att besöka Svenska skolan i Marbella ett par gånger. Jag saknar inte rektorsrollen där men jag saknar alla barn. Det är en fantastiskt bra skola.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.