Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari 2018 utgick endast arvskatt på arvslotter över 1 miljon euro, förutsatt att arvingarna ingick i arvsklass I och II, d.v.s. make/maka och närbesläktade samt att arvingarna inte hade egna tillgångar överstigande 1 miljon euro. Gåvoskatten fanns dock kvar.
 
Den 9 april 2019 röstade den andalusiska regeringen igenom en sänkning av arvs- och gåvoskatten och man har numera rätt till en skattelättnad med 99 procent mellan makar, föräldrar, barn och barnbarn. Det innebär att skattesatsen i Andalusien kommer att likställas med den som funnits i Madrid sedan flera år.
 
Arvs- och gåvoskatt utgår vid dödsfall eller när man ger en gåva i livet. Vid dödsfall är det arvingarna som betalar skatten och vid gåva är det gåvomottagaren.
 
För dem som har skatterättslig hemvist i Spanien (s.k. resident) betalas skatten för all egendom som personen äger i hela världen och för dem som har skatterättslig hemvist i ett annat land (s.k. icke-resident) betalas skatt endast på den egendom som finns i Spanien. Tidigare kunde arvingarna till en icke-resident med en fastighet i Andalusien bli tvungna att erlägga arvsskatt med 7,65 procent – 36,5 procent när det gällde avlägsna släktingar och upp till 73 procent vid arvingar utan släktskap med den avlidne. Efter den nya lagändringen utgår alltså ingen skatt för närstående.
 
Observera att skattesänkningen inte gäller för släkt som inte är make, föräldrar, barn och barnbarn. Om du t ex ärver efter en vän eller sambo finns fortfarande skyldighet att betala arvsskatt i Andalusien som i särskilda vissa fall kan uppgå till 73 procent.
 
Det är också värt att notera att även om gåvoskatten i stort sätt är borttagen finns det andra skatter som kvarstår vid gåva av fast egendom, såsom kapitalvinstbeskattning för gåvogivaren och den kommunala värdestegringsskatten, ofta kallad plusvalia. När du ger bort en fastighet anser skattemyndigheten att fastighetens värde har skrivits upp under perioden som du ägt densamma och därför ska man betala för denna ökning. Det gäller både residenta som icke-residenta.
 
Ett exempel: Om du som är svensk medborgare med skatterättslig hemvist i Sverige äger en fastighet som du köpte för 150 000 euro och nu bestämmer ge bort den till din dotter, och nuvarande värde på fastigheten är 250 000 euro, gör du en kapitalvinst på 100 000 euro som beskattas med 19 procent som icke-resident, d.v.s. du ska erlägga 19 000 euro i skatt. Därutöver tillkommer plusvalia-skatt som beräknas på taxeringsvärdet multiplicerat med en koefficient beroende på var fastigheten är belägen och antal år du ägt fastigheten.
 
Om du går i tankarna att ge bort din fastighet med beaktande av den nya lagen om gåvoskatt rekommenderas alltså att man också beräknar övriga skattekonsekvenser som gåvan medför.
 
Den nya lagen är välkommen framförallt för dem som tidigare skulle ha fått betala vid arv på mer än 1 miljon euro eller för att de hade egna tillgångar på över 1 miljon euro samt för dem som erhåller något i gåva, där de tidigare betalade skatt från första euron.
 
Har ni frågor om arvs- och gåvoskatt eller andra juridiska frågor i Spanien är ni välkomna att höra av er. Gonvel & Kamph har mer än 25 års erfarenhet inom juridisk och skattemässig rådgivning i Spanien. https://gonvelkamph.net/sv/ 
 
 
Av Jesús González Molino, delägare ansvarig för skattefrågor, och Jessica Kamph, delägare & VD Gonvel & Kamph, Skatt & Juridik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.