Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solaga.

Och Solaga är historien om Steffen Hansen och hans lilla idé som fick tas genom eld och vatten för att bli en skandinavisk framgångshistoria på Costa del Sol.
 
Han föll för staden, stadslivet och de gamla husen. Inte minst de fina, gamla bostäderna. De som hade bra läge, var snyggt möblerade och hade terrass eller altan med utsikt. Den unge Steffen Hansen förvånades över att inte fler utlänningar hittat till Málaga. Hans förvåning ledde till tanken om att hyra ut de fina lägenheterna i Málaga. En idé som för tio år sedan presenterades som MalagaCityBreak.
”På den tiden fanns det ingen på marknaden för bostadsuthyrning. Det låter bra att säga att jag var ’first mover’ men jag hade inte blivit avundsjuk om någon tagit det steget före mig”, säger Steffen Hansen, som aldrig glömmer hur tufft det var i början när företaget startades.

En nästan hopplös idé

Han hade precis så att det räckte till insatsen i företaget och jobbet att få in bostäder till uthyrningsportföljen, samt även kunder till att hyra dem, var så tuff att han inte kunde ta ut lön på flera månader.
”Jag var en enmansarmé som kämpade för ett projekt som ibland såg hopplöst ut. Jag städade, checkade in gäster och vaknade mitt i natten om gästerna hade akuta problem. Men jag hade ingen plan B. Jag hade viljan och jag trodde på projektet”, förklarar Steffen Hansen, som sjösatte sitt projekt precis innan finanskrisen bröt ut och dessutom innan Málaga blivit så känd som staden är i dag.
 
Steffen Hansen trodde inte bara på Málaga utan även på de möjligheter som internet skapade för bostadsuthyrning i andra europeiska storstäder. Därför blev MalagaCityBreak ganska snart GlobalCityBreak. Det gick okej, men inte mer än så.
”Det blir direkt en annan sak om man hyr ut semesterbostäder via internet. Men å andra sidan är det svårt att göra skillnad för både uthyrare och hyresgäst. Fokus försvinner och det blir snabbt rörigt bland priser och bokningar så snart flera personer hyr samma bostad”, förklarar Steffen Hansen, som för fem år sedan lyckade få sitt företag på rätt spår.

Framgång med lokalt tänk

Málaga började nämligen sprudla, fler började se idén med att hyra ut sina bostäder till pengastarka utländska turister och Steffen Hansens ihärdiga arbete online började ge resultat.
”Vi gick tillbaka till där vi började och riktade allt fokus på Málaga stad. Och vi gjorde det vid exakt rätt tidpunkt och utan att kompromissa med våra värderingar”, berättar entreprenören, som ursprungligen kommer Danmark, och han fortsätter: ”Vi hade bara bostäder med hög standard, med bra läge samt med terrass eller altan med utsikt, och dessutom är vår servicenivå gentemot både uthyraren och hyresgästen lika hög. Det är här som vi differentierar oss från andra och det är därför som vi är framgångsrika.”
 
Det kanske låter som om det skulle vara dyrt men enligt Steffen Hansen får kunderna riktigt mycket för pengarna. Och då det i kartoteket finns bostäder i alla storlekar så finns det alltså bostäder till olika priser. Faktum är att Solaga i dag har exklusivitet på uthyrningen av 60 bostäder i Málaga stad och 10-15 nya bostäder är på väg in.
 
”Exklusivitet säkrar ett starkt engagemang mellan oss och uthyrarna. Vår erfarenhet visar tydligt att det ger bäst resultat för alla. Det är lite underligt kanske, för det är tvärtemot fastighetsmarknaden, där nästan alla objekt till salu kan ses hos flera mäklare”, säger Steffen Hansen, som i dag har 16 personer i sin arbetsgrupp. Bara på avdelningen för ”Support and Booking” sitter fyra personer och så är det sex personer som arbetar med ”House Keeping”, dvs. städning och iordningsställande av semesterbostäder inför att nästa gäst ankommer.
 
”Med tiden har vi blivit många men det behöver vi vara för att hålla nivån uppe samt för att expandera”, berättar Steffen Hansen, och just expansion är årets största utmaning för Solaga.

Vill vara en stor pojke

I dag har företaget bara ett tiotal bostäder i Fuengirola- och Marbellaområdena. Men Solaga har nu så stor efterfrågan på bostäder i dessa områden att nu, under året, etablerat sig även där.
”Vi har viljan och potentialen att utvecklas. Och vi tror också på att vi med vårt koncept och våra värderingar kan bli en stor spelare på Costa del Sol”, berättar Steffen Hansen, som inte tvekar med att upprepa att hans företag är på jakt efter bostäder att hyra ut på sträckan mellan Fuengirola och Marbella/San Pedro.
 
”Om det bara finns en liten potential i din bostad så är det bra att veta att vi förr lyckats göra en gul ankunge till en vacker svan. Ofta kan man komma långt med bara lite och vi samt vår inredningsarkitekt finns här för att ge dig rådgivning, om det finns potential i din fastighet”, lovar Steffen Hansen, som gärna spenderar några timmar med nya, potentiella bostadsuthyrare. Han lovar också en tydlig prognos på uthyrnings- och inkomstpotentialen på den nya bostaden. Faktiskt är Solaga i dag så säkra på sin prognos att företaget erbjuder uthyrare en i förskott utbetalad fast avgift för dennes bostad – oavsett hur det går med uthyrningen därefter.
”Jag vet, det är inte normalt, men tar vi oss an en bostad så är det för att vi tror på dess potential. Dessutom tror vi på Costa del Sols framtid. Och inte minst, vi tror på oss själva. Vi tror på att vi har det som krävs för att göra både uthyrare och hyresgäster nöjda – och samtidigt nå framgång själva”, avslutar Steffen Hansen.
Hjärtebarnet har blivit stort men attityden är den samma som när allting startade i mycket liten skala för 10 år sedan. Solaga och Steffen Hansen tvekar inte att ge det där lilla extra.
 
Solaga keys
 
Det är inte bara företaget som vuxit, det har även familjen gjort. Steffen och hans flickvän Natalia fick nämligen tvillingar för fyra år sedan.
”Vi träffades min fösta dag i Spanien. Mitt första jobb här var på en förskola och hon jobbade med administrationen, resten är historia”, säger Steffen Hansen. Familjen trivs och Steffen och Natalia försöker hitta en bra balans mellan de skandinaviska och spanska vanorna och värderingarna.
”Vi äter varken klockan 18.00 eller klockan 22.00 – i stället äter vi någon gång däremellan, vi kan ha mys och lek både inomhus och ute, och så pratar vi både danska, spanska och engelska hemma. Det råder inga tvivel om att tvillingarna ska gå i en tvåspråkig skola.”
 
Solaga steffen team
 
Ambitionerna för året är stora. Solaga förväntar sig ha fördubblat sin bostadsportfölj innan året är slut.
 
Solaga1
 
Så ska det vara! Bra bostäder med bra läge och terrass eller altan med utsikt. Här ses en lägenhet i Málaga stad, men Solaga vill nu även visa det bästa av Fuengirola och Marbella.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com , Foto/video: Simon Goltermann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.