Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

 

2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den 27 september i skolan i Fuengirola, där föreningsmedlemmar, personal och särskilda inbjudna närvarade vid invigningsceremonin av skolan 50-åriga historia – skolans historiska vägg. Denna vägg tar en med på en resa från när första idén till skolan planterades till i dag, när skolan fortsätter att sprudla av liv, lärande och engagemang. Vid invigningen serverades goda snittar och dryck.

svensk skole samlet

Svenska Skolan Costa del Sol i dag, på Avenida Acapulco, med många glada elever.

 
Svenska Skolans historia i Fuengirola började 1969 och är i dag en av de äldsta institutionerna på Costa del Sol. Initiativtagarna var de två svenska kvinnorna Anne Palmers och Åsa Hvid-Hansen, som själva bodde på kusten med sina familjer. Då båda hade barn i skolåldern letade de efter ett modernt skolalternativ till barnen och Anne Palmers kom på idén med att starta en svensk utlandsskola med ekonomiskt stöd från svenska staten och dåvarande skolöverstyrelsen. Åsa Hvid-Hansen å sin sida hade de lokala kontakterna som behövdes. När minimikravet om minst tolv elever uppfylldes startades skolan, med tre lärare, höstterminen 1969 och bara efter några veckor uppgick antalet elever till 70 barn, och fler lärare anställdes.
 
Skolans första lokaler låg i en liten villa på det som då hette Carretera de Cádiz, N340, som i dag är Avenida Ramon och Cajal, i närheten av floden som delar Los Boliches och Fuengirola. Men med den något oväntade elevtillströmningen blev villan snart för liten och efter en del sökande hittades en ny skolbyggnad i Villa Isabel, som låg på samma gata men längre in mot Fuengirola. Flytten till Villa Isabel skedde direkt efter skolavslutningen 1972 och alla hjälpte till. Varje elev tog sin egen stol och promenerade längs grusstigen som gick parallellt med landsvägen till den nya byggnaden. Sedan gick de tillbaka för att två och två bära borden, ett efter ett. Samtidigt flyttade rektorn skolmaterial och annat som kunde packas i hans herrgårdsvagn, som han körde fram och tillbaka mellan den gamla och den nya skolbyggnaden.
 
När skolan började hösten 1972 uppgick elevantalet till 200 barn och på bara tre år hade skolan blivit Sveriges största utlandsskola!
 

svensk skole gammel

Villa Isabel sedd från Avenida Ramon y Cajal.

 
I takt med att skolan växte uppkom behovet av högstadie- och gymnasieundervisning, varför ett samarbete med Hermods korrespondensskola i Malmö startades i slutet av 1970-talet med. Hermods gjorde det möjligt för barn runt om i världen att på egen hand läsa högstadie- och gymnasieåren.
 
Skolan har sedan fortsatt med mellan 160-200 elever för att i slutet av 1990-talet passera 200 elever. Nu förvärvades ett hyreskontrakt med grannbyggnaden – Villa Mercedes, dit förskola och lågstadium flyttades. Under den senare delen av 1990-talet fick skolan dessutom behörighet för eget gymnasium och godkändes av de spanska myndigheterna och Junta de Andalucía. För att bära gymnasiet startades det som skolan i dag är så känd för, nämligen sin Gäststudentverksamhet, som erbjuder elever i Sverige att gå ett utbytesår på Svenska Skolan i Fuengirola.

svensk skole gammel samlet

Skolans elever då, på baksidan av Villa Isabel

 

Under mer än 30 år var Villa Isabel skolans huvudbyggnad men 2007 var det ett faktum att byggnaden blivit för liten. Flytten gick till Avenida Acapulco i Los Boliches, i Norska Skolans tidigare lokaler, och innan dess var hyresgästen St. Anthony’s College.

Och här blomstrar så denna 50 åring i dag. Varje höst startar en ny skara barn, lite nervösa över att ta steget in i skolvärlden, och varje vår kastar en skara studenter sina vita mössor högt i luften, redo att ta steget ut i livet efter gymnasiet.
 
Stort grattis önskar En Sueco 50-årsjubilaren Svenska Skolan Costa del Sol!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.