Kontrolltorn på flygplatser samordnar marktrafik, landningsbanor, ankommande och avgående flyg, liksom även flygplan som befinner sig inom en viss radie från flygplatsen. Men hur kontrollerar flygplatser fåglar på sina områden?
En Sueco tar här en närmare titt på olika metoder och system som används för att kontrollera och avskräcka fåglar på och runt flygplatser.
Delat luftrum
Att fåglar och flygplan delar samma luftrum har lett till konfrontationer ända sedan människor började ta sig in på samt ta över fåglarnas territorier. När den franska militärpiloten Eugene Gilbert flög med sin öppna Bleriot XI över Pyrenéerna i flygkapplöpningen mellan Madrid och Paris, blev han överfallen av en örn som ville skydda sina små ungar. Piloten ville inte skada örnen, men var tvungen att skjuta några varningsskott med sin pistol för att hålla örnen på avstånd. Senare målades scenen och bilden hamnade på framsidan av La Domenica del Corriere den 4 juni 1911. Som tur är gick sammandrabbningen bra den gången, även om fåglar förr i tiden orsakade betydligt mycket större skador på segeldukstäckta maskiner än de gör i dag på nutiden enorma jumbojetar.
De flesta flygplatser ligger i relativ platta landskap, en terräng som utgör en utmärkt miljö för många fågelarter. Gäss älskar att gå och picka i gräset runt flygplatser och små gnagare som ofta gömmer sig i sådan miljö lockar rovfåglar som falkar, hökar och till och med örnar. De vidsträckta gräsområdena lockar även insekter, som i sin tur lockar flockar med mindre fågelarter. Dessa fåglar kan också utgöra ett problem för flygtrafiken. Även om de flesta sammandrabbningar som i dag sker mellan flygplan och fåglar nästan går obemärkt förbi (och flygplan kan fortfarande fungera utan en av sina motorer), kan större fåglar som flyger in i en jetmotor orsaka omfattande skador. Därför är fågelkontroll en uppgift som tas på stort allvar på flygplatser.
Kontrollsystem
De allra flesta kommersiella flygplatser har olika system för att begränsa fågelbestånden i sina områden. En del system kan göra området runt flygplatsen mindre attraktivt för fåglar, som därmed söka nya ”hem”. Sådana åtgärder kan inkludera nät över stillastående vatten och dammar så att fåglarna inte kan landa, användandet av reflekterande material, borttagande bort matkällor för fåglarna, uttunnande eller borttagande av bort träd och buskar samt kortklippt gräs, så att fåglar inte har någonstans att gömma sig. Med rätt planering av flygplatser samt kontroll av byggnader och jordbruk, kan man minimera sammandrabbningar mellan fåglar och flygplan. Samtidigt kommer fåglar av naturen att dyka för att försöka undvika ett flygplan som närmar sig på grund av aerodynamik, färg och motorljud.
Det finns många olika sätt att avskräcka fåglar på som fysiska, visuella, ljud eller multisensoriska avskräckningsmetoder. Därtill tillkommer kemikalier, preventivmedel och fysiska hinder. En del system använder störande ljud som ljudkanoner och andra metoder som kan orsaka obehag för fåglarna, eller fysiska hinder och utrustning som hindrar fåglar från att landa, vila och häcka.
Det finns också fler naturliga sätt för att hålla fåglar borta från flygplatsområden. Även om grisar inte kan flyga kan de kan de kanske spela en roll i att hålla flygplatser säkra. Tro det eller ej men på Amsterdams flygplats Schiphol finns det 20 grisar som ingår i ett pilotprojekt för att skrämma iväg fåglar, för att minska antalet oönskade sammandrabbningar mellan fåglar och flygplan. Andra flygplatser har hundar som är utbildade till att jaga bort fågelflockar. En del flygplatser placerar ut verklighetstrogna ugglefigurer på strategiska platser eller använder ljudinspelningar av rovfåglar för att avskräcka andra fåglar.
Mer moderna metoder för att hantera problemen är drönare, mekaniska rovfåglar och radarövervakning. Andra högteknologiska metoder är maskiner som skickar ut lukter som fåglar inte tycker om, och det systemet används t ex på flygplatsen Chicago O’Hare. T ex så tycker duvor inte om lukten av druvor.
Fågelkontroll på Málaga flygplats
Även flygplatsen i Málaga har problem med att kontrollera fågelpopulationerna runt flygplatsen. För att råda bot på problemet har flygplatsen därför anlitat en ”flygande patrull” för att hålla flygtrafiken säker. För att undvika driftstörningar på Costa del Sols flygplats öppnade flygplatsoperatören AENA tidigare under vintern upp för anbud för ett nytt kontrakt för djur- och fågelkontroll.
Programmet, som faktiskt har varit i drift sedan 1991, omfattar minst åtta hökar och sex örnar som är tränade till att jaga bort eller jaga djur och fågelarter som inte ska vara på flygplatsen. Dessa ”rovfågelvakter” gör minst åtta flygningar varje dag, vid olika tidpunkter på dagen, 15 minuter varje gång, 365 dagar om året. Förutom rovfåglarna har teamet naturligtvis även mänskliga tränare och en koordinator.
Fåglar som är särskilt farliga för flygplatsverksamhet listas i ordningen från lägst till högst risk, från sparvar och andra småfåglar till duvor och måsar, och slutligen fåglarnas egen jumbojet – gamar. I jobbet för fågelkontrollteamet på Málaga flygplats ingår även ett antal tilläggsuppgifter som att kontrollera omgivningen runt flygplatsen, undersöka och identifiera arter samt utbildning och riskbedömning. Enligt flygplatsoperatören är målet med programmet att prioritera icke-skadliga åtgärder för att lokalisera, observera, identifiera, kontrollera, förebygga, avskräcka, mota bort och fånga vilda djur (fåglar, harar, kaniner, vildsvin, rävar m.m.) och bortsprungna husdjur (hundar, katter och andra tamdjur).
Med förra årets rekordhöga passagerarantal på Málaga flygplats och målet att nå en operativ hastighet på ett flygplan i minuten har flygplatsens flygande rovdjurspatrull och deras tränare nu ett hektiskt år framför sig.
(Källor: SUR in English, Conde Nast Traveller, Scarecrow, Fauna Advice och Sky Aviation Holdings)
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001