Efter flera missförstånd och direkt felaktiga instruktioner från andra friskhetsinstanser när det kommer till hur man ser på is respektive värme för att behandla skador så är det på tiden att vi reder ut det hela, så att du som läser detta i alla fall vet hur det ligger till. 
 
Det finns två viktiga saker som det ska skiljas mellan och det är om det är en akut skada eller en äldre och kronisk skada. Om det t ex är en idrottskada som plötsligt uppstår, är det alltid tal om en akut skada. Det kan t ex också vara akut smärta i ryggen. Vid akuta skador ska man använda IS! Och alltid IS! Det får ALDRIG läggas värme på en akut skada, för värme kommer att förvärra den inflammation och blödning som skadan orsakat.
 
Om skadan medför svullnad, rodnad, blödning och/eller värme är allt en indikation på en kraftig inflammationsreaktion i vilken kroppen arbetar på högtryck för att dels skydda och dels läka skadan. Genom att tillföra värme på stället utvidgas blodkärlen och en ännu kraftigare inflammation kommer att uppstå och skadan kommer därmed att förvärras. Genom att lägga på is sker det motsatta; blodkärlen drar ihop sig och blödningen samt inflammationen dämpas.
 
Det finns en fast procedur för alla akuta skador, som alla bör känna till, speciellt de som idrottar. Den heter RICEM och består av fem steg.
Om du följer dessa gem steg och använder ditt sunda förnuft så är du snabbare på benen igen.
• R står för Rest/Vila. Dvs. sluta med den aktivitet du håller på med så att du inte ådrar dig själv ytterligare skador.
• I står för Ice/Is. Lägg så snart du kan is på området för att minska blödningen. Inte direkt på huden, då det kan orsaka frostskador, men lägg en handduk emellan eller någonting. En påse frysta ärtor fungerar bra, men en ännu bättre idé är att alltid ha en bestämd förpackning i frysen – en påse med flytande såpa i frysen eller en engångsispåse.
• C står för Compression/tryck. Dvs. det ska lägga på ett tryckförband om skadan, om det är fysiskt möjligt. En bra idé är att lägga på detta först och sedan ispåsen in emellan. Det är viktigt att den binda som används är elastisk! Du får aldrig använda icke-elastisk sporttejp eller gips.
• E står för Elevation/höja upp. Dvs. att det skadade området helst ska upp över hjärtnivå, då det kommer att minska trycket i den skadade väven och därmed minska blödningen.
• M står for Mobilisation/rörlighet. Dvs. rör det skadade området så mycket som möjligt men inom smärtgränsen. Gör små rörelser ca 10-15 gånger och låt det därefter vila i 2-3 timmar. Kyl det under denna period 10-15 minuter per timme. Upprepa därefter rörelserna inom smärtgränsen. Du får inte provocera fram smärta i rörelserna. Smärta är en signal från kroppen som säger att du håller på att orsaka ytterligare skada.
 
Det får ALDRIG:
• Läggas värme på en akut skada, oavsett om det handlar om en muskel eller led.
• Masseras på skadan.
• Drickas alkohol de två första dygnen eter att skadan uppstått.
• Läggas is på bebisar!
De tre första punkterna kommer att öka blödningen, svullnaden och inflammationen och därmed förlänga läkningstiden.
 
Behandling med kyla bör ej användas vid svår hjärt- och kärlsjukdom, på områden med nedsatt känsel i huden eller där det varit frostskador.
 
Vid kronisk sjukdom och tillstånd är det helt okej att använda värme som smärtlindring, även om det är en mindre inflammation. Det kan även användas is, eller en mix – så att man växlar mellan de två. Det är lite en smaksak vad som känns bäst. Men högst 15 minuter åt gången med värme.
 
Vid t ex smärta efter drag, som jag ser ofta just nu när folk njuter av solen men blir kalla därefter på grund av skugga och svett, är det bra att använda värme som lindring, då området varit nedkylt, dvs. att blodkärlen dragit ihop sig under en längre tid. Då kommer värmen att hjälpa till att boosta området genom att blodkärlen utvidgas.
 
I dag kallar man det även för POLICE, i vilket det primära är att fokus ligger lite mer på att röra skadan så mycket som möjligt; OL=Optimal Loading utan att förvärra skadan, så aldrig helt i vila, om man kan. P står för Protection, så det är fortfarande vila som står i fokus. ICE är det samma. Och M är ju det samma som OL, nämligen rörelse!
Tvekar du så kontakta en fysioterapeut!
Av fysioterapeut Rikke Markussen, Centro Sanum, www.centrosanum.es.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.