Ovanför Coín, längs smala, krokiga vägar kantade med bostadshus ligger en certifierad ekologisk gård som drivs av Familia Hevilla. Där träffar vi Christobal Hevilla, som tagit vara på den kunskap som han blivit lärd, från många generationers arbete och erfarenhet.
”Här på gården arbetar vi efter säsong. Det är långt ifrån de konventionella odlingarna som man kan se på andra håll, där grödor odlas i raka, långa rader i växthus, under vad många tror är perfekta förhållanden, utan varken ogräs eller insekter”, berättar Christobal Hevilla och leder vägen runt bakom huset ut på de relativt branta markerna. Vid första anblick ser det mest ut som en stor överbevuxen, övergiven tomt.
Inte bara trend
De senaste åren har intresset för ekologiska varor ökat, någonting som Christobal Hevilla och andra ekologiska odlare märker. Men även om det i sig är positivt har han funderingar: ”Jag hoppas att människor inte bara köper ekologiska produkter för att det är trendigt utan att det växande intresset bottnar i en verklig ökad medvetenhet kring en hållbar livsstil. För som vi alla vet försvinner trender ofta lika fort som de kommer. Ekologi är mer än så, mer än en trend. Det handlar om både vår egen hälsa, naturen och långsiktig hållbarhet. En annan sak är att många verkar tro att det är lätt att fuska. Men för oss som ekologiska odlare är det viktigt att alla odlare är noga med att hålla sina jordbruk ärliga. Om en enda odlare fuskar drabbar det trovärdigheten för alla som arbetar med och för den ekologiska certifieringen av livsmedel och andra varor.”
Lära genom generationer
Christobal Hevillas far lärde honom att marken ska odlas så att den bjuder på mat året runt. Nu i mitten av maj är träden fulla av söta gula apelsiner, fikonen är fortfarande små och hårda och mispeln, den är perfekt mogen och bara att plocka direkt från trädet. Variationen är stor. På marken ses rader med omväxlande olika salladssorter, kål, purjolök, blomkål och så jordgubbsplantor samt några små hallonbuskar som är nyplanterade. Vi får akta var vi kliver för det spirar överallt.
”Min far var alltid noga med att våra marker skulle skänka oss mat året runt. Det kräver planering av växtföljden. Men en välplanerad växtföljd ger inte bara mat på bordet, det är positivt för jorden som odlas också. Förutom att jorden inte utarmas samt att det återger näring till jorden motverkar växelbruk skadedjur och sjukdomar. Naturen, faunan, reglerar nämligen sig själv, varför variationen är så viktig. Att kontinuerligt variera vilka grönsaker som odlas på en plats, ihop med en jämn och lagom tät sådd och grödor med olika höjder gör det svårt för ogräsfloran att anpassa sig. För att gynna jordbruket värnar vi också om växter som kanske inte direkt ger oss föda men som lockar specifika insekter som hjälper oss genom att angripa skadegörare. Ett exempel på skadedjur är bladlöss, som älskar kol och som kan förstöra stora delar av en skörd. Men det hanterar vi genom att ha en miljö som lockar nyckelpigor, som älskar att äta bladlöss”, förklarar Christobal Hevilla. Han förklarar också att variationen av grödor och de skiftande höjderna på växterna m.m. hjälper till att hålla ogräs borta. Att odla ekologiskt handlar alltså om att anpassa strategin efter naturen och finna ett produktionssystem i harmoni med den, i stället för att kämpa emot den. Och lyckas det ökar också produktionens lönsamhet.
Näring från jorden
”Såhär arbetas det inte inom den konventionella odlingsvärlden. Där handlar det om att driva fram så många t ex tomater som möjligt så snabbt och billigt som möjligt. Dessa tomater drivs upp med vatten – då växer de snabbt, och tillförd näring – för utan växtföljd förlorar jorden den näring som just tomaterna behöver. Och så besprutas de med kemikalier för att bekämpa skadeinsekterna. Det ses även allt fler genmodifierade grönsaker i butikerna, som vi ännu inte känner till de långsiktiga följderna kring. Dessutom kastas det mycket. Grönsaker och fukt växer inte till exakt samma storlek och form – även om det ser ut så i matbutikerna – och det som inte når upp till standarden kasseras eller förhoppningsvis i alla fall används i annat syfte. Detta är ett problem för oss som odlar ekologiskt för folk tror att alla gurkor är raka, att tomaterna är perfekt runda och alltid fasta m.m. vilket gör det svårt att sälja en zucchini som kanske är gul i ena änden och grön i andra, eller som har en konstig form och är vit eller som kanske är jättestor för att det har regnat mycket. Då riskerar vi att stå där med ett överskott av en gröda som vi i stället för att kasta bort den måste skänka bort, helt enkelt för att folk inte köper någonting som ser annorlunda ut – och det kan vi inte överleva på”, berättar Christobal Hevilla. Därefter jämför han konventionella tomater med ekologiska och förklarar: ”En ekologisk tomat behöver nödvändigtvis inte ha bättre smak än en konventionellt odlad, men konventionellt odlade tomater innehåller mycket mer vatten – vilket ofta ger mindre smak, samt färre vitaminer och mineraler. De ekologiska tomaterna å sin sida får kämpa i naturen mot både regn och vind, torka och sol, samt insekter som attackerar plantorna gör tomaten mer motståndskraftig – vilket vi som äter den också gynnas av. ’Man är vad man äter’, säger man ju. Ekologiska tomater innehåller både mer vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter samt andra näringsämnen tack vare solen samt näringsämnena som de får från jorden, och det är ju det vi vill äta.”
Ekologiskt året runt
En av de grödor som ses på Familia Hevillas gård ovanför Coín är en gammal sorts spenat – en hög växt med rödaktiga, tjockare blad, som gör den lämplig att odla större delen om året, jämfört med spenat som ju är känslig mot den starka Andalusiska solen. Denna är en i mängden av grödor som nästan försvunnit från marknaden, som de är i gång med att kultivera för att återinföra.
”I livsmedelsbutikerna finns ett sortiment som drivs fram för att det är kommersiellt fördelaktigt vilket medför att många andra sorter som försvinner. Tänk över det – alla konventionella matbutiker erbjuder mer eller mindre samma frukter och grönsaker. Vi å andra sidan arbetar för att få tillbaka näringsrika grödor som våra mor- och farföräldrar åt, också för att bredda sortimentet så att vi kan erbjuda ekologiska råvaror på matbordet hela året runt. Det är mycket jobb, inget kl. 9-17-jobb. Vi arbetar varje dag, men vi jobbar för någonting som vi tror på”, säger Christobal Hevilla.
_______
Ekologiska marknader
Det finns flera ekologiska marknader och butiker längs Costa del Sol, här är ett urplock som ingår i kooperativet Guadalhorce Ecológico
______
Besök Familia Hevillas gård i Coín
Familia Hevillas gård i Coín är öppen för gårdsförsäljning varje måndag mellan ca kl. 17.00–19.00. Ring till Christobal Hevilla om ni önskar besöka gården för att köpa era grönsaker, så får ni vägbeskrivning, tel. 676 472 987.
De hittas även på Guadalhorce Ecológicos marknader och på deras blogg kan ni följa deras vardag samt även se utbudet för beställnig av säsongens varor: familiahevilla.blogspot.com.es
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001