Namnet ”salvia” kommer från det latinska ordet ”salvare”, dvs. ”bota” och bara namnet ger ett löfte om ovanliga egenskaper. Salvia är en av våra mest värnade läkeväxter och har använts som både krydda och läkeväxt sedan urminnes tider. Därför lyfter vi fram denna högt värderade läkeväxt och ser närmare på i vilka sammanhang vi kan få glädje av den.
Salvia hör till familjen Labiatea, liksom timjan, mynta och citronmeliss, och det finns flera olika sorter: grön salvia, ängssalvia, verbena salvia, men den hälsosammaste är läkesalvia (Salvia Officinalis), eller kryddsalvia som den också kallas.
Det är blommorna och bladen som man använder av växten och dess ämnen verkar i första hand stimulerande, bl.a. stimuleras blodomloppet och så underlättas nervsystemets arbete på ett underligt sätt. Överansträngda människor, studenter och intellektuellt arbetande personer kan ha stor nytta av salvia som ett uppiggande och stimulerande ämne. Det är inte helt utan anledning som salvia, tillsammans med rosmarin, hör till de mest populära örterna i klostrens örtträdgårdar.
Trötta människor, rehabiliteringscenter, nervösa och deprimerade kan återfå krafterna efter några veckors salviakur.
Växten är även förträfflig till att hålla tarm och mage i ordning (direkt verksam på tjocktarmen). Den är bra mot diarré och dess sammandragande egenskap gör den effektiv vid blödningar, onormal blodförlust hos kvinnor, vita flytningar och hosta.
Salvians vätskedrivande och kramplösande egenskaperna har visat sig pålitliga vid generande och allvarliga åkommor som urinretention (urineringsproblem), svaga njurar, ödem, urinsyregikt, reumatism och migrän.
Flera örtkunniga hävdar att salvia även har en svag blodsockersänkande förmåga, till och med att den skulle kunna sänka blodsockret till normala nivåer.
Kvinnor i övergångsåldern kan rekommenderas att ta salvia då den bekämpar obehag i menopausen och det är ett ganska vanligt medel mot obehagliga svettningar dag- och nattetid. Salvia har även egenskaperna att stärka livmodern, reglerar menstruationen och så hjälper den till att jämna ut hormonbalansen – helt utan biverkningar.
Utvärtes är salvia kraftigt antiseptiskt och salviaavkok är mycket effektivt mot tandköttsinflammationer, inflammationer i gom och hals, torsk (vitgrå svampbeläggningar på munnens slemhinnor hos barn), halsfluss hos barn, karies och abscess i munnen.
På grund av dessa positiva egenskaper i munhålan används ofta salvia som tillsats i tandkräm och munvatten, t ex används det i tandkrämen Parodontax.
De färska, lite tjocka bladen är även populära som kryddört. Torkade används de ofta till te, men många tycker inte om dess lukt och smak varför Phytonorm Salvia kapslar (burk med 90 st.) kan rekommenderas för medicinsk användning.
Salviakapslar, salviate och tandkrämen Parodontax kan köpas hos Vitamina i Centro Idea.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001