anjaMarielouise
Två nya ansikten hos Norrbom Marketing
Inom loppet av årets två första månader har gänget hos Norrbom Marketing vuxit med två nya medlemmar; Anja och Marie Louise.
 
Anja är med hennes egna ord ”en superglad, nyanställd annonssäljare hos Norrbom Marketing”, som ser fram emot att bidra med ytterst attraktiva och skräddarsydda annonserbjudanden till Costa del Sols företagsvärld. Anja packade ihop sitt danska liv i två flyttkartonger, tog pojkvännen under armen, och flyttade till Costa del Sol i oktober förra året för att söka sig nya utmaningar i värmen. Hon har många års erfarenhet från nöjesbranschen och är nu redo att bidra med utveckling och nytänkande när det handlar om att göra kustens företag intressanta för den attraktiva skandinaviska marknaden som finns här: ”Jag är så glad över att nu vara en del av Norrbom Marketing och därmed även företagslivet på Costa del Sol.”
 
Marie Louise är ny praktikant hos Norrbom Marketing. Till vardags läser hon till en kandidatexamen i kommunikation och marknadsföring vid Copenhagen Business School – för stunden är det självstudier här i Spanien som gäller. Under loppet av Marie Louises praktikperiod kommer hon att bidra med spännande och aktuella nyheter och artiklar samt stå för de tre magasinens nystartade Facebooksidor. ”Jag ser framemot att få arbeta praktiskt med teorin och få konkret erfarenhet av allt det som jag har lärt mig i mina studier. Jag har redan under dessa två månader som jag nu varit hos Norrbom Marketing lärt mig mycket och är nyfiken på att få lära mig ännu mer.”
 
Fem frågor till Anja:
1. Hur ser en perfekt arbetsdag ut?
En perfekt arbetsdag för mig är varje dag. Inte två av veckans arbetsdagar ser likadana ut för mig, för varje dag möte jag nya, spännande människor och företag. Jag älskar den flexibilitet som jobbet innebär och känner mig mycket priviligerad över att kunna bidra till dessa människor och företag.
 
2. Vad är det bästa med att bo på Costa del Sol?
Absolut solen, vattnet, att uppleva en annan kultur, och inte minst alla möjligheter som finns till nya, spännande upplevelser.
 
3. Vad är ditt första intryck av andalusiska män?
Mycket sociala, utåtvända och käcka. Det är intressant att uppleva hur männen träffas i det lokala barlivet, hur antingen dagen eller kvällen kickstartas med en cerveza och ett snack framför tv:n. Kvinnorna finns naturligtvis i bakgrunden eller i ett annat rum, om de är med.
 
4. Vad är din ”guilty pleasure”?
Min vardagslyx är att ha friheten att springa i bergen och få solen i ögonen varje dag. Och så njuter jag av alla de fantastiska massageerbjudanden som finns på kusten.
 
5. Tre saker som du alltid har med dig i väskan
Jag har alltid mina visitkort med mig. Jag vet aldrig vem jag träffar och när. Utöver det har jag en uppdaterad karta över staden så att jag alltid vet vartåt jag ska gå. Jag har också alltid med mig lite kex så att blodsockernivån inte faller i farten.
 
Fem frågor till Marie Louise:
1. Hur ser en perfekt arbetsdag ut?
De tär full fart. Jag älskar att ha full fart och mycket att göra på jobbet. Jag är en person som fungerar bäst med listor och jag kan göra listor över nästan vad som helst. När jag kan bocka av en punkt från listan känns det bra. Den perfekta arbetsdagen bjuder på varierande arbetsuppgifter, liksom dagen i dag, när jag både ska skriva nyheter till veckans nyhetsbrev, översätta och ladda upp notiser på magasinens Facebooksidor. I morgon ska jag sätta upp nyhetsbrev och researcha lite inför nästa artikel. Allting är spännande arbetsuppgifter.
 
2. Vad är det bästa med att bo på Costa del Sol?
Vädret måste jag ju nämna. Tapas går ju inte heller av för hackor – det är troligtvis min favoritmat.
Men därutöver tycker jag oerhört mycket om den spanska kulturen. Jag har rest till Spanien hela mitt liv så jag känner mig hemma här. Jag tycker om spanjorernas inställning till livet, då de tar livet lite lättare tillskillnad från det ”rått-race” som vardagslivet många gånger kan liknas vid i Danmark, speciellt i Köpenhamn. Danskarna är, tycker jag, många gånger är mycket själviscensättande och självförverkligande och det upplever jag inte på samma sätt i Spanien. Det är en befrielse.
 
3. Vad är ditt första intryck av andalusiska män?
De är mycket utåtvända, och ibland lite sliskiga, när de ropar ” ¡Hola guapa!” efter en på gatan. Låt mig säga som så att jag har flyttat hit med min danska pojkvän och honom behåller jag, haha.  
 
4. Vad är din guilty pleasure?
Mörk choklad. Den var lätt. Det är min vardagslyx.
 
5. Tre saker som du alltid har med dig i väskan
Tuggummi, läppcerat, kulspetspenna.

Spansk politik: Lokala pakter i fara
En del av de många nya koalitioner som finns i kommunerna är i fara. Det gället t ex i Marbella, där kommunfullmäktige fortfarande inte har antagit stadens kommunala budget för nuvarande år. Detta för att Podemos inte håller med om sina kollegors budgetförslag. Marbella leds i dag av en koalition bestående av fyra partier.
Problem finns det även i Pizarra, där det lilla vänsterpartiet Izquierda Unida (IU) kommer att säga nej till den socialistiska borgmästaren och i stället bilda regering med det borgerliga Partido Popular.
Ragnarrök på kommunhuset i Mijas
Samarbetet mellan Ciudadanos och Partido Popular i Mijas har hängt på en ytterst tunn tråd. Ciudadanos har i flera omgångar krävt att Ángel Nozal ska avgå. Han är PP-ledare och talesman i kommunfullmäktige och var borgmästare i kommunen mellan 2011-2015. Men stadens nya borgmästare, Juan Carlos Maldonado från Ciudadanos, har flera gånger begärt att Ángel Nozal ska avgå på grund av oegentligheter i administrationen under Nozals tid som borgmästare. Detta trots att de två partierna har ingått en nära politisk pakt i kommunen. Men Ciudadanos har satt allt på spel och krävt Nozals avgång, vilket Partido Popular nu har gett efter för. Pakten mellan de två partierna är atypisk men en viktig spelbricka i en större politisk pakt mellan Partido Popular och Ciudadanos i Málaga. Läs mer om denna pakt – och annat spännande – i en stor intervju med Mijas borgmästare i En Sueco.
Mer politik: Förfarande ingen överenskommelse i Madrid
Någon ordning har det inte heller blivit i Madrid, där Pedro Sánchez (PSOE) fortfarande letar efter någon att bilda regering med. Förhållandet till Partido Popular är så dåligt att Mariano Rajoy inte ens skakade hand med Pedro Sánchez efter deras korta möte förra veckan. Sánchez hopp om att kunna samla Ciudadanos och Podemos i en stark majoritetsregering har helt klart inte vuxit de senaste veckorna då det enda som dessa två partier kommer överens om är att de inte har så mycket gemensamt. Ger de upp går ”bollen” tillbaka till Rajoy och Partido Popular. Och om inte heller det lyckas innan slutet av mars ska det utlysas nyval, om inte de mindre partierna kommer överens om att sätta in en opartisk statsminister, precis som lösningen har varit flera gånger i t ex Italien.
Månadens Tweet
På Twitter tweetar partimedlemmen från Ciudadanos, Fran Hervías, flitigt om kampen att upprätta en antikorruptionskommission. Han har bland annat retweetat partivännen José María Espejos meddelande vari Espejo tackar Ciudadanos i Madrid för att de stått i fronten i kampen mot korruption. Som Espejo skriver är det nödvändigt. På samma sätt ger Hervías Podemosmedlemmen Iñego Errejón rätt i att det är ny politik på väg; det råder nya tider för politiken och nya sätt att föra politiken på.
Ciudadanos och Podemos har båda två fått stort stöd bland folket i Spanien. Det sägs till stor del bero på de två partiernas agendor vari kampen mot politisk korruption och uppbyggandet av en antikorruptionskommisson prioriteras högt. Detta ska ses i sammanhang med den långa raden av politiska korruptionsskandaler som landet mött under de senaste åren. Konkret har Ciudadanos utformat sex punkter, som utgör deras politiska hållpunkter. Bland dessa finns förslag mot politisk korruption som punkt fyra och ett mer transparent parlament med mer öppna medlemmar som punkt sex. Tanken är alltså solklar: Att skapa etisk politik och kasta ut dem som inte följer spelreglerna.
Fran Hervías roll i Ciudadanos är att i kampen mot korruption slå ned på och peka ut politiker som agerar oetiskt – så kallade svarta får. Han har fått i uppgift att implementera varumärket Ciudadanos i hela Spanien, vilket görs genom att resa mellan partiets huvudkvarter för att lösa konflikter och maktkamper. Han är den som kan ”tvätta rent” Ciudadanos huvudkvarter, med en sällan skådad finess. Själv säger Hervías att han är expert i problemlösning. Hervías har också fått smeknamnet Señor Lobo (Herr Varg), och han har själv sagt att det är hans barndom, som inte alltid var lätt, som har bidragit till hans tjocka skinn på näsan, och enligt honom själv har det bidragit till att han kan lösa obehagliga utvisningssituationer utan att låta sig gå under av det. Ett jobb som många av Hervías partivänner menar är obehagligt, och som de inte själva önskar.
Hervías har haft en stressig vecka då han bland annat tvingats avskeda ledaren för Ciudadanos i Leganés, Jorge Pérez, samt tre medlemmar i Jaén. Bara under de senaste åtta månaderna har 57 politiker fallit offer för vargen Fran Hervías städning.
 
Prinsessan i kraftig motvind
Den spanska prinsessan Cristina har det inte lätt i den pågående rättegången mot hennes och hennes makes bolag Aizoon. Även om det är hennes andra hälft som är huvudmisstänkt i fallet står prinsessan Cristina också åtalad då hon är delägare i bolaget. Under förhören har bolagets före detta revisor, Marco Antonio Tejeiro, sagt att han kände till den avsiktliga förskingringen av offentliga medel i bolaget. Aizoon organiserade konferenser till i första hand offentliga instanser, som ofta accepterade höga överpris för att ha en bra relation till kungahuset. Det är naturligtvis inte lagligt att överfakturera en offentlig instans men under de senaste dagarnas förhör har den före detta revisorn till och med avslöjat att bolaget också hade fiktiva arbetstagare för att få högre statsbidrag. Bolaget tog emot bland annat arbetslöshetsstöd för de fiktiva medarbetarna när de ”avskedades”.
Under förhören har revisorn också erkänt att han borde ha trätt fram för länge sedan. Hans vittnesmål har helt klart inte gjort rättegången mot prinsessan Cristina och hennes make, Iñaki Urdangarin, lättare.
Flamingon återvänder till Fuente de Piedra
De stora rosa fåglarna har redan börjat landa vid den stora saltsjön Fuente de Piedra, norr om Málaga. Till glädje för dem som önskar se dessa långhalsade fåglar i vilt tillstånd ute i naturen. Vanligtvis kommer fåglarna till dessa trakter först längre in på våren men den varma vintern har lockat dit dem tidigare än normalt. Dock ser experterna problem med det varma och regnfattiga vädret som varit. Det är nämligen så att det behövs 300 mm regn för att fåglarna ska trivas tillräckligt för att para sig och i år saknas 130 mm regn, har chefen vid naturreservatet Laguna de Fuente de Piedra, Manuel Rendón, sagt till dagstidningen Sur. För tillfället uppgår vattenmängden till ett medeldjup på 230 mm.
Manuel Rendón är dock ändå hoppfull: ”Flamingon är en fågel som kräver vatten för sin fortplantning men samtidigt är flamingon den fågel som bäst anpassar sig efter naturens förutsättningar när det kommer till reproduktion och biologiska strategier.”  
 
Ansiktslyftning åt Antonio Banderas
Torget ”Plaza Antonio Banderas” i centrala Puerto Banús har nyligen öppnats igen efter nästan tre månaders renoveringsarbete. Marbellas kommun har investerat 434 000 euro i att upprusta det kända torget, så nu är det både finare och bättre upplyst om kvällen. ”Den senaste renoveringen av torget gjordes för nästan 20 år sedan så det fanns ett behov”, säger Giuseppe Russo, ordföranden för handlarna i Puerto Banús. ”Torget skapar möjlighet för en handfull nya mindre restauranger och butiker att slå upp sina dörrar här, och det kommer vi naturligtvis använda oss av”, tillägger stadens borgmästare José Bernal.
Ny gastronomimarknad i Fuengirola
”En kulturell marknad till en marknad av kulturer.” Med detta motto slog La Galería, den första gastronomiska marknaden i Fuengirola, upp sina dörrar för allmänheten. Med på invigningen var Fuengirolas borgmästare Ana Mula, som med sin närvaro visade sitt stöd för den nya marknaden. Detta innovativa projekt väntas möta en ljus framtid. Någonting som det överväldigande mottagandet av de många besökarna vittnade om redan på öppningsdagen.
Med det nya restaurangkonceptet, som är en blandning av marknad, restauranger och bar, har skaparna bakom gourmetmarknaden en tydlig tanke om att bjuda på både kulturella och kulinariska upplevelser. Marknaden utgörs nämligen av en treenighet mellan smakprover, försäljning, mat och dryck samt gourmetprodukter, och inte minst möjligheten att njuta av bra och olika evenemang som vinprovning och konstutställningar.
Marknaden har även café, cocktailbar och två exklusiva Cruzcampo-ölstånd. Med detta erbjuder La Galería på både förtäring och aktiviteter i bästa kvalitet.
Denna gourmetmarknad är verkligen värd ett besök, inte bara för att få en kulinarisk upplevelse utan även för den vackra arkitekturen som skapar ramarna för marknaden. La Galería har inspirerats av det karakteristiska ljuset i Fuengirola, som släpps in genom de stora fönstren som skapar det välvda taket, och som resulterar i ett imponerande ljusinsläpp.
Gourmetmarknaden ligger i centrala Fuengirola på Calle de España nr.5 och Miguel de Cervantes nr.8 och 10. Öppettiderna är måndag-torsdag kl.12-00 och fredag-lördag kl. 12-01.
 
El Caminito del Rey i privat regi från och med april
Nu är ramarna för förvaltningen av El Caminito del Ray fastställa, meddelade nyligen Elijah Bendodo, ordförande för Málagas landsting, under mässan Fitur i Madrid. Så nu är det fritt fram för intresserade företag att presentera sina offerter och hoppas att landstinget väljer just dem. Men reglerna är tydligt utarbetade i minsta detalj. Förvaltandet av El Caminito ska börja med start i april detta år. Kostnaden för förvaltningen kommer att uppgå till minst 75 000 euro per år. Biljettpriset för besökare får inte överstiga 10 euro inklusive IVA och öppettiderna ska vara tisdag till söndag, med undantag för 24, 25 och 31 december samt 1 januari, med reservation för om vädret skulle vara olämpligt. Och för att inte belasta den natursköna och hisnande vandringen får besökarantalet inte överstiga 1 100 personer per dag. Dessutom ska minst 1 procent av intäkterna gå till underhåll av stigen. Utöver det ska det företag som ämnar ta över förvaltningen av caminiton kunna uppvisa en årsomsättning på minst 750 000 euro.
Tilläggas bör även att kontraktet kommer att skrivas för fyra år och det är inte förnybart, så El Caminito del Reys öde kommer att omförhandlas igen år 2020.
Under mässan i Madrid presenterade även Elijah Bendodo att El Caminito del Rey, tillsammans med vandringsleden la Grand Senda har ökat turismen i Málagas inland med 7,3 procent under 2015, vilket motsvarar ca 906 000 personer.
Bra år för bostadshandeln
Det har både skrivits och sagt flera gånger men efter de senaste siffrorna råder de inga som helst tvivel. 2015 har varit ett superår för bostadshandeln i Málagaprovinsen. Den totala handeln för hela provinsen uppgick till 24 705 bostäder, vilket är en ökning på 11,1 procent jämfört med föregående år, vilket är den bästa siffran sedan 2007. 78 procent av förra årets bostadshandel har varit begagnade bostäder eller bostadsprojekt som bankerna övertagit. Den förnyade optimismen, bankernas förmåga och lust till att utställa fler bostadslån, samt bankernas prissänkningar på de bostäder som de har i deras stora bostadslager, är de tre huvudfaktorerna som gjorde handeln så bra 2015. Ökningen förväntas fortsätta 2016, när flera nya byggprojekt redan har startats.    
 
Ny förordning kring uthyrning av privata bostäder
Det har varit på gång länge men nu har Junta de Andalucías nya förordning om uthyrning av privata bostäder offentliggjorts. Åsikterna om de många reglerna är många, men det finns ingenting att frukta. Tvärtom, menar Michael Kolodnicki, från den danska uthyrningsfirman Rincon Rent. ”Jag ser förordningen som en strukturell guide för uthyrning av privata bostäder. Det ska säkra minimikrav för kvalitet, som bara kommer att skapa trygghet för turisten, som är en av regionens viktigaste tillgångar”, säger Michael och fortsätter: ”Det är helt grundläggande saker som uthyraren ska försäkra sig om. T ex att det under sommarperioden finns antingen A/C eller fläkt i sovrummen. Om vintern ska det i stället finnas A/C med värme, värmepump eller liknande. I ett uthyrningsobjekt ska det också finnas ett första-hjälpen-kit, en reklamationsbok samt en enkel introduktion till hur man handskas med bostadens elektroniska apparater”, informerar Michael Kolonicki, som trots sitt efternamn är dansk, och som har drivit Rincon Rent tillsammans med sin fru de senaste tolv åren. Därmed har han kunnat följa utvecklingen av semesterbostäder på nära håll. ”Andalusien har blivit ett riktigt bra varumärke i stora delar av världen. 2015 var ett rekordår för turismen och efterfrågan på privata bostäder ökar kraftigt. Detta ska vi värna om och det görs genom att bland annat säkra bostadskvaliteten för de som kommer hit. Därför tycker jag om den nya förordningen.”
 
Tusentals avstår från sina arv varje år
Det råder ingen tvekan om att arv i Andalusien förknippas med höga skatter. Någonting som resulterar att uppåt 6 000 familjer i Málaga avstår från sina arv varje år, helt enkelt för att de inte har råd att betala skatten, som ska betalas innan arvet betalas ut. Nu har Partido Popular (PP) återigen tagit upp kampen mot arvsskatten och lanserade i lördags, den 13 februari, en kampanj, med insamlande av namnunderskrifter via bland annat change.org, för att få den andalusiska regeringen att avskaffa både arvs- och gåvoskatten i regionen. PP ser arvsskatten som orättvis och enligt partiets provinsordförande, Elías Bendodo, ska PSOE ha uttryckt att skatten är en plikt för de rika, vilket Elías Bendodo anser vara helt fel, skriver dagstidningen Sur.
I dag måste en person som genom arv får en lägenhet värderad till 180 000 euro betala 25 000 euro i skatt. Detta önskar alltså PP i regionen ändra. Deras förslag är att införa ett gradvist avskaffande så att skatten sänks med 25 procent under 2016, ytterligare 25 procent nästa år, och ytterligare 25 procent 2018 så att de resterande 24 procenten ska avskaffas 2019. Efter det ska andalusierna, om PP får sin önskan igenom, alltså bara behöva betala 1 procent i arvsskatt.
 
Norrman gripen i Marbella
En norsk 45-årig medborgare har gripits av polisen i Marbella på begäran av myndigheterna i Norge. Mannen har varit efterlyst för 17 bankbedrägerier, då han ska ha ansökt om 17 banklån på totalt 3 927 944 euro. Mannen ska i ansökan ha angett att han skulle bygga småhus i södra Norge, men i stället lämnade han alltså landet. Norska myndigheterna ska ha kommit honom på spåren och förklarat honom som skyldig till bankbedrägeri 2013. Och nu har alltså den spanska polisen, med en internationell arresteringsorder, lyckats gripa den norske mannen utanför hans hem i Marbella.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.