För några månader sedan fick jag vid en undersökning konstaterat att jag hade en benstomme som en 45-åring, vilket jag självklart blev mycket glad över att få höra.
För en tid sedan kom en av mina manliga kunder in som berättade att han hade fått diagnosen, benskörhet. För några år sedan var benskörhet mest känd som en kvinnosjukdom, men männen har dessvärre knappat in på oss nu. Upp emot var 4:e man över 60 år kommer att få benbrott som en följd av osteoporos. En manlig god vän som är ca 70 år bröt lårbenet genom ett enkelt fall. Då jag besökte honom stod det en Coca Cola framför honom. Jag påpekade att det inte var en speciellt bra dryck under rådande omständigheter, men han förklarade med en axelryckning att det trodde han inte på. Ok, jag fick ta mig själv ordentligt i kragen och säga till mig själv att det var hans ensak. Benskörhet har med tiden blivit något av en folksjukdom och med det följer t ex benbrott, smärtor och handikapp.
Osteoporos är ett allvarligt hälsoproblem, både för den enskilde personen, som för familjen, samt även för samhället, både livskvalitetsmässigt, ekonomiskt och praktiskt. Osteoporos kallas också för den "tysta" sjukdomen, då det tar lång tid innan den ger symptom, som exempelvis ryggsmärtor och benbrott. Personligen tror jag att antalet drabbade kommer att stiga under de kommande åren. Jag tror också att osteoporos kommer att uppträda tidigare i åldrarna. Professor Grace Wyshak från Havard School of Public Health har nämligen påvisat att flickor i 8 – 9:e klass som dricker läskedrycker och Coca Cola löper 3 gånger så stor risk för benbrott än flickor som dricker andra drycker. Det som verkligen är en grund till bekymmer är en undersökning på Århus länssjukhus som visade att 1/3 av tonåringarna hade kalkbrist i benstommen. Antagligen kommer de att kunna räknas in bland de kommande osteoporospatienterna.
Bortsett från en viss ärftlighet, så finns det utöver kalkbrist, andra riskfaktorer, tobak, koffein, alkohol, livsmedel innehållande raffinerat socker, hormonbrist (här skiljer man på östrogen, progesteron, testoron, parathyreoideahormonet samt calcitoni) samt olika typer av medicin bl.a. binjurebarkhormon.

Det hjälper att göra något själv!
Det finns inte utrymme tillräckligt här för att gå på djupet med allt du kan göra själv, men det finns en internationell osteoporosförening www.springerlink.com , där du kan få mer information.

Kosten
Vad du äter påverkar självklart också din benstomme. Vänlig kost för benstommen innehåller mycket kalk men även magnesium, som är minst lika viktigt som kalk. Dessutom innehåller en vänlig kost också bor, kalcium, kisel, koppar, mangan, zink, selen, molybden, den speciellt viktiga D-vitaminen, K-vitamin, B- och C-vitaminer m.m. Underskott av K-vitamin kan ge upphov till svag benstomme och medverka till åderförkalkning. Var uppmärksam på att om du tar blodförtunnande mediciner, får du inte ta K-vitamin.
Vill du läsa mer om detta läs då på www.vitaminsidan.se

Se upp med för mycket kött, fisk, ägg, ost, alkohol samt kaffe och i det hela mat, som producerar mycket syra. Se upp för raffinerade matvaror och snabba kolhydrater. Det är ett känt faktum att socker helt enkelt drar kalken ut ur benstommen. Det kan vara en god idé att sätta sig in lite i syra/bas-balansen.
Ät mycket grönsaker, särskilt de gröna. Och frukt – kom ihåg papaya och ananas – russin, brunt ris, linser, fullkornsprodukter och sesamfrö. Silicium är en vital mineral för sund benstomme och finns mycket av i olika salter, selleri, hirs, havre m.m. Bor finns i russin, sviskon och olika nötter, också i grönsaker och vissa frukter. Drick gärna åkerfräken-te som är speciellt rikt på kisel. Eventuellt kan åkerfräken kombineras med brännässle-te.
Det är viktigt att du håller dig fysiskt aktiv. Stavgång är en av de mycket populära motionsformerna för folk i alla åldrar. Det finns flera olika klubbar, och utöver att du använder alla muskler och får de riktiga instruktionerna, så har du trevligt med många andra medlemmar.
Efter att menstruationen har upphört kan motion motverka nedbrytningen av benmassan. Kom ihåg att det aldrig är för sent. Det har visat sig att åldersrelaterad nedbrytning av benmassan kan upphöra genom motion. Andra bra motionsformer kan vara dans, cykling, gymnastik m.m.

Värdefulla tillskott
Flera studier, där man har samlat fakta från många undersökningar, har visat att mjölk inte har den stora betydelsen för att förebygga benskörhet. Kalk är bra men behövs inte i stora doser som det hittills har förutsatts av några. 500 – 600 mg kalk om dagen rekommenderas. Alltför stora doser av kalk kan kanske bidra till styvhet och eventuellt åderförkalkning.
Magnesium är en viktig mineral och bör alltid tas när man tar kalk. Ca 50 % av kroppens magnesium finns i benstommen. Magnesium är nödvändigt för lagringen av kalk i benstommen och för att kalken ska stanna kvar. Daglig dos är ca 600 mg.
Kännedomen om D-vitaminens betydelse har ökat under de senaste åren. Många har brist på D-vitamin. Om vi inte får tillräckligt med D-vitamin har vi inte förmåga att ta upp kalk. En tysk medicinjournalist har beskrivit att D-vitamin styr samma receptorer i cellkärnorna i de celler som står för byggandet av benmassa som i östrogen.
Så D-vitamin kan eventuellt visa sig vara ett biverkningsfritt alternativ till hormontillskott. Daglig dos 400 – 2000 IE. D-vitamin kan överdoseras vid omkring 5000 IE.
Jag läste en intressant artikel i den amerikanska tidskriften Life Extension om en undersökning av kvinnor som hade fått DHEA tillsammans med kalk och vitamin D. De kvinnor som hade fått alla tre kosttillskotten hade en större förökning av bentätheten än de kvinnor som uteslutande hade fått tillskott av D-vitamin och kalk.
DHEA är ett naturligt förekommande hormon som produceras av binjurarna. Med åldern minskar det kraftigt. DHEA är förbjudet. Men det har visat sig att de människor som regelbundet mediterar har en högre nivå av detta hormon än de människorna som inte mediterar.
Kanske kan B-vitaminer också bidra till att ge starkare benstomme, då det har visat sig att en låg halt av B-12 också kan medverka till benskörhet. Det är lättast att ta upp B-12 som sugtablett som läggs under tungan. Också folinsyra anses ha en viss betydelse, så jag rekommenderar ett komplext B-vitamintillskott t.ex. Multi B, 1 tablett dagligen.
Låt din bas bestå av en bra multivitamin/mineralprodukt. Kom ihåg att de eteriska oljorna också har betydelse för benstommen. Det hjälper så att kalk kan integreras i benstommen, förbättrar styrkan i benstommen och ökar produktionen av bindväv i benstommen.

Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.