”Ursprungligen kommer jag från Göteborg och när jag där i min ungdom var färdig med lumpen tänkte jag att jag skulle åka till Spanien, några månader, för att bättra på spanskan. Jag hade läst spanska i tre år, så jag tänkte att det var en bra idé. Så jag gav mig iväg”, berättar Jan, som med ett leende, som hörs genom telefonen, förklarar att han gärna kallas Janne.
Jannes första resa till Barcelona har faktiskt en egen historia:
”Jag ingick i Sverige första grupp av Erasmusstudenter, som 1992 reste på språkresa tillsammans. Det var en ren slump – ett bananskal – att jag såg en annons om ett EU-samarbetet kring studier, och jag förstod att Erasmus var väletablerat och mycket populärt utomlands. Detta var någonting som regeringen verkligen ville stötta så de hade ett stipendium till dem som reste, så vi som var med på första resan fick 18 000 kr var – det var ju jättemycket pengar. Men inte bara det, UR gjorde också ett tv-program om mig och några andra unga svenskar i Barcelona, vilket gjorde att folk verkligen fick intresse för Erasmus. Terminen efter var det så många Erasmusstuderande anmälda att stipendiepengarna bara räckte till 3 000 kr per person.”
Det är lätt att tro, när Janne beskrivs så här, att han är en person som kastar sig ut i nya saker, men någon äventyrare till fulla mått vill han inte själv beskriva sig som. Janne har en plan framåt i livet – att lära sig bättre spanska ingick i den, för varför skulle han kasta bort spanskstudier under tre år i skolan och sedan inte vara flytande i språket. Och liknande är det med alla aspekter i hans liv. Han gör ingenting halvdant. Att han sedan i Barcelona kom att möta kvinnan, som han senare gifte sig och fick två söner med, fick honom att återvända ganska snart efter Erasmustiden. Och kring det förklarar han tydligt vad språket betyder för honom i dag: ”Bor man i ett land är språket helt avgörande. Kan man inte spanska men bor i Spanien tycker jag nog att man mister hälften av upplevelsen – man kommer aldrig riktigt nära det spanska samhället. Därför har jag också lärt mig katalanska – mina söners mamma kommer från en katalansk familj och här i Katalonien talar man inte spanska i en katalansk familj, liksom man inte pratar katalanska i en spansk familj.”
I dag, med hänsyn till självständighetskonflikten i Barcelona, funderar Janne dock på om det inte är dags att lämna den internationella storstaden.
”Jag ser konflikten överallt. Situationen är fruktansvärd, med katalaner som demonstrerar och vill ha sin frihet. Sedan fem år är situationen än mer ansträngd och det är ett evigt tjat om självständighet, och är man för ett samlat Spanien kallas man fascist. Jag märker i vardagen att folk blir osams kring frågan och talar otrevligt mot varandra, och det kan vara var som helst. Stämningen kan ibland också bli hotfull, men det är dock, tack och lov, ovanligt. Men jag vill inte leva så. Jag vill inte ens diskutera ämnet, för det tar så mycket energi. Jag vill att folk ska ha det bra. Jag är en positiv person och vill ha en positiv atmosfär omkring mig”, förklarar Janne, vars tankar faktiskt lutar lite Málagahållet, eller Madrid, om flyttlådorna en dag ska packas, och han fortsätter: ”Min egen åsikt är: jag är för Spanien. Jag tycker att det är superhärligt med olikheterna som finns i detta stora land. Jag har rest landet runt i 23 år, både privat och med kunder, och Spanien är fantastiskt.”
Det var just sönernas mamma, som Janne träffade på en UB40-konsert, som alltså fick flyttlasset att gå till Barcelona 1995. Bara två år senare startade han det som i dag är Spanienevents.com, som resultat av ytterligare ett bananskal i Jannes liv. Det hela började med att han, då han tyckte att det skrevs för lite om spansk fotboll i svensk press, erbjöd sig att skriva artiklar till svenska dagstidningar, vilket bland annat Aftonbladet tacka ja till. Men då skrivandet betalade sig dåligt började han arrangera resor för svenska elitklubbar som ju ofta tränar i Spanien om vintrarna. Då, till en början var det just bara idrottsresor. Han mötte framgång direkt och breddade sitt fokus till att arrangerade resor till Spanien till fler, bland andra även fotbollslag som Glascow Rangers och Paraguays U21-lag. Och med åren har kunskaperna och kontakterna vuxit.
I dag fortsätter Janne med resor och han arrangerar nu många till, förutom Spanien, även Portugal och Marocko, och han har kunder från ett 30-tal länder, till och med långväga från Japan, Filippinerna, Malaysia och Moldavien.
”Jag arrangerar resor av alla de slag, mest idrottsresor. Jag arrangerar allt som behövs för det gästande laget som t ex övernattningar, utflykter, matcher m.m. Men det kan även vara rena kulinariska och kulturella resor, resor för orkestrar som vill gästspela i Spanien, och det behöver inte vara bestämda grupper, utan även för privatpersoner, som t ex födelsedagsresor – det är populärt att bjuda familj med barn och barnbarn till t ex Spanien när man t ex fyller jämnt. Efter alla mina år i branschen kan jag anpassa en resa utefter kundens önskemål”, berättar Janne, innan han nämner resor som är populära just nu: ”2017 arrangerade jag min första resa till Marocko, och en helt fantastisk plats där är Chefchaouen – den blå staden, men även Marrakech märker jag är populärt, speciellt hos stockholmare.”
Och var kommer så sociala medier in – där jag själv kommit i kontakt med Janne första gången? Jo, sedan redan 2014 har Janne arbetat aktivt med Facebook, då han märker att det sociala mediet hjälper honom att nå ut till så många. Han förklarar: ”Varje dag sedan 2014 har jag skrivit om spännande resor, utflyktsmål och andra saker som intresserar och som är positiva med Spanien, både lokalt och nationellt. Det är så mycket negativt om Spanien hela tiden så jag vill lyfta fram allt bra och fint som finns här.”
Namn: Jan Törstedt
Född: 1968 i Göteborg
Familj: Sönerna Markus 22 år och Nil 20 år
Gör: Researrangör
Fritid: Tycker om att vara ute i naturen
Drömmer om: Att gå Camino de Santiago
Ska du besöka Barcelona får du inte missa:
1) Besök La Sagrada Familia – en av världens mest fantastiska byggnader. Boka entrébiljetten i riktigt god tid och boka besöket om eftermiddagen, för då är det normalt färre besökare, många börjar nämligen sin utflyktsdag i staden med just ett besök till La Sagrada Familia. Guidat besök är inte nödvändigt, för det är ändå så många synintryck, men se till att besöka även bottenvåningen, för att se hela utvecklingen!
sagradafamilia.org
2) Upptäck Dalí: Ta tåget till Figueres och besök Dalí-museet – ett av världens häftigaste konstmuseum. Detta museum är helt unikt och väggar, tak – allt är täckt av Dalí.
Besök även gärna Dalís hemby by Cadaqués, där konstnärens arv ses igen överallt på gator och torg.
www.turismocadaques.com/dali-en-cadaques-visitas-recomendadas/
3) Tycker du om att sy och sytillbehör är butiken Mercería Santa Ana verkligen värt ett besök. Detta är en av Europas kanske bästa och häftigaste sytillbehörsbutiker med knappar och annat i mängder.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001