Civilekonomen som följde drömmen och blev författare
En kvinna mitt i livet. Man, barn och hus. Utbildad civilekonom. Företag ihop med mannen. Mycket jobb i många år. Livet i ekorrhjulet snurrar på. Känns det igen? En del fortsätter att springa så att hjulet fortsätter att snurra, andra kliver ur hjulet och söker något mer utanför vardagsstressen – kanske något som tillför mer liv till livet?
Jag har begett mig till Torreblanca, Fuengirola, för att möta en kvinna som med sin familj har gjort just det – valt en annan väg.
Möt Anna Winther!
Äventyr i utlandet
Från barnsben har Anna Winther med sig erfarenheten att livet och världen har mer att erbjuda än ett ekorrhjul. När hon var liten fick hennes pappa jobb i Thailand, varmed han tog med hela familjen. Där gick Anna på internationell skola, och vidgade sina vyer både för olika kulturer och livet. Den erfarenheten har hon sedan haft med sig och hon vet att flyttar, speciellt utomlands, är något som skapar mervärde.
”När man är yngre finns det en utstakad väg och förväntningar på vad man ska göra – skola, eftergymnasial utbildning, man, barn och jobb, och så rullar det bara på”, börjar Anna när jag frågar vad som fått henne att flytta till Spanien, och hon fortsätter: ”Det är verkligen stimulerande att börja om mitt i livet. Du får en chans att välja om, men man är lite klokare och vet mer vad man uppskattar och gillar.
Både Anna och hennes man Morten har erfarenhet från utlandsboende – en erfarenhet som de ville dela med sig till sina barn, och nu bor de sedan fyra år tillbaka i Spanien. ”Tankarna låg först på Malta, men så tänkte vi att det vore bra att bo på fastlandet, om något skulle hända. Jag hade varit mycket i Spanien, både i jobb och på semester, och jag hade pluggat spanska, så det blev Spanien.” Anna tittar på mig och utbrister: ”Här har vi ett bra klimat och här lever man varje dag, inte bara på helgerna! Man träffas, umgås, spelar padel… man går ut, man lever verkligen!”
Att tänka på vid flytt till Spanien
Svenska skolan i Fuengirola blev avgörande när de valde var i Spanien familjen skulle bo. Sedan följde besök på skolan med barnen på höstlovet 2018 och ett radhus köptes 2019 (som de till en början hyrde ut). Barnens antagningsbesked kom våren 2020 och i augusti samma år hade villan i Sverige sålts och lasset med 40 flyttkartonger anlände i Spanien.
Så blir Anna allvarlig: ”Funderar man på att flytta hit ska man ha klart för sig att A och O är att ha pengar, bostad och sysselsättning. Annars är det svårt. Man ska också tänka på att det är svårt att få anställning och att lönenivåerna här är betydligt lägre än i Sverige – därför är många som har flyttat hit och stannat entreprenörer.
Väl här är viktigt att integrera sig. Det är grundläggande att försöka lära sig språket och att ha respekt för landet som man kommer till – då blir livet här både enklare och roligare.”
Att bryta upp mitt i livet
Att man är i ständig utveckling och att ens val av yrke inte är tvingande för hela livet är tydligt när man pratar med Anna. När hon var liten drömde hon om att bli skådespelare, men hon blev civilekonom. Precis innan hon och familjen flyttade till Spanien blev hon färdig med en utbildning som inredare och väl i Spanien provade hon att jobba som fastighetsmäklare, och i januari kom hennes första bok ut.
”Det kan naturligtvis vara svårt att bryta upp när man är mitt i livet, men vi kände att tiden var rätt när barnen blev lite större och skulle börja sjuan och gymnasiet. Morten har startat ett nytt företag och jag själv har tagit chansen att göra något som jag tycker är roligt – att skriva. Att skriva är nytt för mig, men jag är inte rädd för att göra det. Nu när jag är lite äldre kan jag ta hjälp av de erfarenheter och upplevelser jag fått hittills i livet när jag hittar på mina berättelser”, förklarar Anna. Som exempel tar hon sin debutroman Kärlek på ön – en feelgood som gavs ut av Seraf förlag i början av året. I boken berättas bland annat om utmaningarna med att bygga hus på en ö, något hon själv har erfarenheter av. Liksom att i uppföljaren Börja om på ön, byter huvudkaraktären yrke mitt i livet, precis som hon själv nu gjort. (Börja om på ön ges ut i februari 2025, också av Seraf förlag).
Att skriva är ett jobb
Enligt Svenska författarförbundet är man inte författare förrän man gett ut två böcker. Så när jag träffar Anna säger hon att hon enligt den definitionen inte är författare. Frågar du mig så är hon det i alla fall. Livet har gett Anna en möjlighet att skriva och hon har gjort det, och hon fortsätter med det. I pipelinen har hon en tredje bok på gång – en julroman, som hon skriver på uppdrag åt förläggaren och feelgoodförfattaren Christoffer Holst på förlaget Pia & Co. Detta är ett uppdrag som hon fick i mars efter att Christoffer Holst läst Kärlek på ön.
”Att skriva en bok är en stor utmaning, det gäller att man har disciplin att sätta sig och skriva för att komma i mål. Själv börjar jag med en stomme – en synopsis, sedan kommer det som sker i berättelsen medan jag skriver. En bra skrivardag skriver jag fyra A4-sidor. Med det sagt ska det sägas att det finns många olika tekniker – en del skriver texten med hänsyn till grammatik m.m. från början medan andra låter orden flyta på för att senare redigera”, berättar Anna.
Klivet in i författarvärlden
Annas första steg in i författarvärlden var en skrivarkurs, som hon gick 2018. Hon förklarar att det är ett bra sätt att lära sig mer om dramaturgi och få höra hur andra tänker och jobbar. Sedan kom det att dröja till 2022 innan hon bestämde sig för att slutföra romanen hon påbörjat under skrivkursen.
”När råmanuset var färdigt i september 2022 anlitade jag en lektör, som jag hittade på Facebook, som gick igenom manuset och återkopplade med värdefulla förbättringsförslag. I januari 2023 hade jag redigerat klart min berättelse och skickade manuset och det viktiga följebrevet till ett antal förlag, och i mars 2023 hörde så Seraf förlag av sig och erbjöd sig ge ut boken i januari 2024. Det var ett fantastiskt ögonblick, att min berättelse skulle få bli en riktig bok!”, säger Anna med ett stort leende.
Vill du också skriva? – Tips!
– Gå en enkel skrivkurs och lär dig de grundläggande teknikerna som den dramaturgiska kurvan, karaktärsskapande och gestaltning.
– Skissa upp din berättelse med en början, en mitt och ett slut. Låt resten komma medan du skriver.
– Skriv på en dator i Word, med radavstånd 1,5 och typsnittet Times New Roman.
– Sätt dig ner på rumpan och skriv, helst lite varje dag för att hålla igång berättelsen. Vissa dagar flyter det på bättre än andra, men bara fortsätt. Det är ett jobb att skriva.
– När du skrivit klart berättelsen och är sugen på att pröva den hos förlag, låt en eller flera testläsare läsa din berättelse och ge feedback, kan vara en kompis. Och/eller anlita en lektör. Ju mer ”färdigt” ditt manus är, desto större chans att ett förlag vill ha det.
– Skriv ett genomtänkt följebrev. Det är din pitch – den minut som du har på dig att presentera din bok och göra den intressant för förlaget. Förlagen läser inte alla manus de får in utan man måste ”fånga” dem med sitt följebrev.
– Lycka till och ge inte upp!
Kort info
Namn: Anna Winther
Född: 1969 i Järfälla
Familj: Morten, 2 gemensamma söner och 1 bonusson
Bor: Fuengirola
Gör: Författare
Följ Anna på instagram: ©anna.winther.forfattare
Kärlek på ön
Kärlek på ön handlar om hur en krånglig väg, kantad av tvivel och missförstånd, ändå kan leda fram till innerlig kärlek, bara man vågar och vill – Sandra tvingas flytta från ex-pojkvännens mammas lägenhet i Stockholm till sin mormors skruttiga gäststuga på en ö i skärgården, och livet känns hopplöst, och Markus, vars mamma just dött, tar ett tillfälligt jobb på ön…
Boken finns att köpa i några av de svenska butikerna på Costa del Sol samt på bland annat Bokus och Storytel.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001