s3
 
Málaga ligger på Europas yttersta kant, men efterhand har flygförbindelserna blivit så bra att vi enkelt kan ge oss iväg på semestrar över nästan hela Europas kontinent. Denna serie är en liten aptitretare på städer som man lätt kan resa till från Spanien.
Denna gång sänder vi en aptitretare från en eskapad till de kroatiska städerna Split och Dubrovnik.

Kroatien är historiskt och kulturellt sett ett enastående sammelsurium av arv från de gamla grekerna, som kallade området för Illyrien, från romarna och naturligtvist från sydslaverna, hos vilka de flesta av dagens kroater kan hitta sina rötter. Senare lämnade de turkiska osmanerna, fenicierna, österrikarna och ungrarna sina bidrag. Det gjorde även Jugoslavien med Tito och den kommunistiska eran, som dock inte var så inskränkande som i Warszawablocket, som ju Jugoslavien inte var en del av. Därefter det efterföljande kriget i samband med flera staters kamp för självständighet, som har satt sina spår i form av kulhål och bombkratrar. Men folket har återigen rest sig för att skapa ett självständigt land, som det en gång var kring åren 800-1100.
Landets historia, vars ruiner fortfarande kan ses, är mycket omtumlande och lever kvar hos befolkningen, som gärna berättar deras version av den.
 
Gud på särskilt bra humör
Det sägs att gud var på särskilt bra humör den dag då han skapade adriatiska havets östra kust, och man förstår varför. Det gäller inte bara, utan även landsdelen Dalmatien, som har en kuststräcka på 3 270 km och en skärgård med 1 244 öar, som speglar sig i det turkosa vattnet. Här finns Europas renaste badvatten, hävdas det, och oavsett om det är så eller inte, kan det njutas från de många båtarna och seglatserna som erbjuds i området – och från stränderna, som inte alltid har sand utan istället pärlgrus, vilket man som cevapcici och slivovic lär sig att värdesätta då man slipper sand mellan tårna.
Har gud även skapat städerna vid Dalmatiens adriatiska kust var han nog på riktigt gott humör. Här finns bland många Salona, som under romarnas tid var dubbelt så stort som Pompeji, och som har en välbevarad amfiteater. Och här finns Trogir, som ligger på två öar, och här hänger fortfarande ren tvätt och torkar på gatorna.
På denna resa har vi valt att besöka Split och Dubrovnik. Båda städerna har egna flygplatser men man kan gott och väl klara av båda under en resa för det är bara mellan 220 och 270 km mellan dem – beroende på om man tar motor – eller kustvägen.
 
s1
 
Split
Det är bra att ha det historiska perspektivet av Split klart för sig för att kunna skapa sig en förståelse för staden samt för att få ut så mycket som möjligt av sitt besök när man är där. Split är historia med nutida själ, för i stadens centrum vadar man i resterna av romerska palats, någonting som inte ens kan jämföras med självaste Rom.
Det var den romerska kejsaren Gaius Valerius Aurelius Diocletianus som började låta uppföra ett palats i sin hemregion år 295. När han sedan abdikerade, 10 år senare, valde han att dra sig tillbaka till detta palats, som han självklart hade uppkallat efter sig själv, och som vi idag känner till som Diocletians Palats. Det bredde då ut sig över 28 900 m2.
Det var på 600-talet som Split blev en egentlig stad och växte upp runtomkring palatset. Genom åren har dock invaderande folkslag och jordskalv, samt bombningar under andra världskriget, härjat staden, så mycket har förlorats, men i stadens centrum, av vilket mycket ligger innanför palatset området, ses fortfarande idag rester av murar, pelare och statyer.
Här kan man besöka palatsets källare, templet dedikerat till Jupiter och katedralen Sankt Duje, och i övrigt bara insupa atmosfären som kryddas med bodar och moderna butiker samt caféer, där man kan hitta en turkisk specialitet – nämligen det turkiska kaffet.
Är det så att man står för sin egen semestermat, eller om man bara i allmänhet tycker att fisk och fiskmarknader är spännande, så är det en bra idé att ta vägen förbi fiskmarknaden som ligger vid den södra delen av gågatan Marmontova. På marknaden säljs det även frukt och grönt samt andra lokala produkter som oliver, tryffeloljor, ostar och charkuterier, som den lufttorkade och rökta skinkan, och här handlar själva många av stadens ca 180 000 invånare.
 
s2
 
Dubrovnik
Dubrovnik och dess omgivningar ligger inklämt av grannlandet Bosnien-Hercegovina, och den gamla stadsdelen, där allting händer, ligger inklämt och upp längst med stadsmuren. Muren är ca två kilometer lång och upp till 25 meter hög, och på en del platser är den hela sex meter tjock. I gamla dagar kunde man hålla utkik efter hotande fiender från 15 utkikstorn och två fästningsanläggningar. Detta är en av Europas bäst bevarade stadsmurar och om vädret och skorna tillåter så kan det verkligen rekommenderas att ta en promenad på muren. Därifrån kan man se den gamla stadsdelens alla tak samt det adriatiska havet, med alla små öar. En av dessa är Lokrum, där Rikard Lejonhjärta ska ha seglat på grund, och Mljet, där sägnen säger att Odysseus ska ha tillbringat sju år tillsammans med nymfen Calypso.
Idag utgör stadsmuren en ytterst charmig inramning åt staden som förövrigt är vigd åt fotgängare. Pulsådern i staden är det spegelblanka ströget Stradun, som förövrigt var en kanal innan staden byggdes upp på 1000-talet. Från Stradun går det ett virrvarr av smala och ofta branta gator.
Staden blev delvis förstörd av ett jordskalv 1667, men många av de mest intressanta byggnaderna såsom palats och kyrkor, samt det dominikanska klostret från 1301 klarade sig. De klarade sig även igenom den oväntade serbisk-montenegriska belägringen och bombningen av staden som pågick mellan 1991 till maj 1992, då de bombastiska murarna ännu en gång stod pall när en hastigt sammansatt försvarsstyrka kallades samman. Belägringen pågick fram tills att styrkor från norra Kroatien tillslut nådde fram.
Idag kallar ca 55 0000 människor Dubrovnik för sitt hem, och alla vi andra kan bara beundra stadscharmen. Dock rekommenderas det att man inte besöker Dubrovnik under sommarsäsongen, eller i så fall tidigt om morgonen, då denna stad är Kroatiens mest besökta. Och det är den av den enkla anledningen att här är det verkligen så vackert som bilderna lovar.
 
s4
 
Fakta Kroatien:
Officiellt namn: Republika Hrvatska
Yta: 56 594 km2
Antal invånare: Drygt 4,2 miljoner
Huvudstad: Zagreb
Religion: Ca 88 procent är romersk-katolska, fyra procent grekisk/serbisk ortodoxa, drygt en procent muslimer, under en procent protestanter och ca fem procent kallar sig agnostiker.
Inbördeskriget: Inbördeskriget började 1991 och slutade 1995.
EU: Det 28:e medlemslandet sedan 1 juli 2013.
Valuta: Fortfarande kuna, men på många platser kan man betala med euro.
Prisnivå: Långt under både Sveriges och Spaniens; på många platser kan man äta två rätters inkl. dryck för under 100 kuna (100 kuna = ca 13 euro, september 2013).
 
Naturen som den fortfarande kan vara
Kroatien har åtta nationalparker och dessa är verkligen urtida områden. Dessutom finns det ytterligare flera skyddade naturparker. De skyddade naturområdena utgör ca tio procenta av landets yta.
Bland nationalparkerna finns Kraka som ligger ca 80 km utanför Split och längre norrut ligger Plitvice-sjöarna (Plitvička Jezera), som ses på bilden. Det är ett tätbevuxet skogsområde med 16 sjöar, flera floder och vattenfall, och i det rika djurlivet ingår bl.a. brudbjörn, varg, lo, vildkatt och örn.
 
Kroatiska skärgården
Vid den kroatiska adriatiska kusten finns det 1 244 öar, varav ca 50 är bebodda. Några av dessa är Hvar, Pag, Krk, Brac och Mljet vid Dubrovnik, som ses på bilden.
Många av öarna ligger så nära fastlandet att det finns broar eller landgångar ut till dem, och till de övriga bebodda öarna går det regelbundna båtförbindelser.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.