”Inga ord behövs för att beskriva denna hjälm. Är man inne i branschen vet man direkt vad det är.” Det är Robert Börjessons ord när han visar mig runt på kontoret i Fuengirola, där han efter lite möda får ned en stor låda från översta hyllan och plockar fram en gul dykarhjälm, som han vördnadsfullt ställer på bänken bredvid sig (en Kirby Morgan hjälm).
Robert Börjesson är ägare och tekniskt ansvarig på företaget Marine Vision, ett företag som bl.a. samarbetar med Guardia Civil, SAAB, Kirby Morgan och många fler. Ett arbete som han trivs mycket bra med. Det är till och med så att han faktiskt sysslar med det som han alltid, i grund och botten, har varit intresserad av – undervattensteknik.
”Det ligger i blodet hos både min bror och mig själv. Vår far, Bengt Börjesson, tillverkade sina första undervattenskameror redan på 1950-talet och var en pionjär i Sverige inom undervattensteknik. Han filmade bl.a. Svampdykare (1964) som handlar om tvättsvampdykare på Kalymnos i Grekland – en nästan K-märkt film inom undervattenteknikvärlden”, ler Robert stolt när han berättar om sin far och tillägger:
”Min bror och jag har levt med det hela våra liv. Pappa gjorde även bl.a. Expedition Röda Havet och han var med och filmade när Wasa bärgades. När han jobbade hemma fick jag också ofta vara med. Min bror, Eric Börjesson, är också i branschen men som undervattenfotograf och han har bl.a. varit med och filmat Disney-dokumentären Oceans, och många andra undervattenscener i flertalet filmer.”
Familjetradition
Robert kan tala länge om sin far och bror och jag får påminna honom om att vi har träffats för att tala om honom.
”Själv är jag mer intresserad av det tekniska. I mitt företag tillverkar vi specialutrustning. Bl.a. tillverkade vi kameror och maskiner som användes vid den stora BP-oljekatastrofen för några år sedan. Vi har kameror som kan gå ned till tusentals meters djup och fjärrstyrda kameror för att filma undervattensliv på djupet”, säger Robert.
Robert är född i Sollentuna utanför Stockholm och när han blev lite äldre flyttade familjen in till centrala Stockholm. När han var 27 flyttade han till Madrid där han tog en paus från undervattensteknikvärlden och utbildade sig till systemanalytiker samt datatekniker på CENEC. Därefter arbetade han sig igenom en karriär inom olika dataföretag såsom Siemens Nixdorf och Control Data.
”Jag lärde mig massor under åren i datateknikvärlden, t ex hur stora företag fungerar, hur man arbetar effektivt med olika resurser samt hur man utvecklar system. Kunskaper som jag har fått nytta i mitt lilla företag”, förklarar han.
Men så en dag, när Robert hade arbetat med datateknik i drygt tio, år ringde hans far och berättade att han skulle flytta permanent till Costa del Sol, där familjen hade haft semesterboende i flera år. Hans far berättade att han tänkte starta ett företag i linje med det han arbetat med i Sverige och frågade om Robert var intresserad, och det var han. Så sedan 1995 är det han och hans affärspartner Pedro som driver företaget, Marine Vision.
Trång sektor
Att driva ett teknikbaserat företag på Costa del Sol är inte alltid lätt. Robert uttrycker ett visst avund på svenska företag som ofta får statlig hjälp och där det finns ett väl utbrett samarbete mellan marknaden och universiteten, men det går även i Spanien berättar han:
”Vi får helt enkelt ta tillvara på resurserna. Det finns kompetens på landets olika universitet – som vi ofta samarbetar med – men vi får kämpa oss fram själva för det finns inget existerande nätverk mellan marknaden och universiteten, som i Sverige. Här arbetar inte heller företagen med varandra i samma utsträckning, marknadstonen är mycket hårdare och många delar måste vi beställa från utlandet.”
Det bästa av Sverige
När Robert talar om Spanien använder han ordet hem. Men när vi sedan kommer in på Sverige använder han också ”hem”, men med en mer drömmande nyansering och han berättar att han längtar dit ibland. Och hem är Stockholm, där han har en båt liggande vid Långholmen som han gärna tar en tur ut i skärgården med, minst en vecka per år.
”Det är lätt att sakna Sverige när man bor här för minnet är selektivt och jag minns alltid Sverige från landets bästa sida med vackra sommardagar, blå himmel m.m. Sedan är inte vintrarna så roliga med mörker, regn och rusk”, säger han och liksom ryser i ryggmärgen.
Sedan ser han fundersam ut igen och liksom reser runt hela Spanien i sina tankar:
”Spanien är också bra. Jag tycker om att det är mångkulturellt, människorna är fantastiska och det finns så mycket att se och uppleva, någonting i varje stad och by.”
Samtalet leder återigen in på företagande och jämförande mellan länder:
”Mitt företag skulle troligtvist gå ännu bättre i Norden, också för att nordiska företag, speciellt inom teknik, har ett annat anseende än spanska. Nordiska teknikföretag har ju alltid varit kända för att ligga i framkant”.
Trots det har han aldrig funderat på att flytta till Sverige, men han säger att om han någonsin startar upp ett till företag så ska det ligga i Sverige.
Svensk företagskultur
Att tala med Robert är som att tala med en svensk som är spanjor. Hans svenska är felfri, liksom hans spanska, samtidigt som det ofta sker att han omedvetet växlar till spanska när han talar svenska. Så det märks verkligen att han är en mix av de båda länderna, hans far är svensk och modern spansk.
På ett område där hans svenskhet verkligen lyser igenom är när vi kommer in på krisen och hur han driver sitt företag.
”Som litet företag måste man vara flexibel och hela tiden hitta nya lösningar, vara öppen för nya möjligheter men samtidigt vara försiktig. Det är ofta en svaghet i spanska småföretag – som mot alla odds syssla med sitt och alltid kan bäst i alla lägen. Men så är det sällan”, jämför han och fortsätter:
”Det gäller även i mitt företag. När jag gjorde upp Marine Visions arbetstider, vi har sju anställda, tittade jag på personalens behov och då nästan alla har familj tänkte jag att arbetstiderna måste matcha deras privatliv. Så istället för spanska arbetstider med lång siesta jobbar vi åtta till tre med korta raster. Dock har vi alltid mobilerna med oss, vilket är en förutsättning för att kunderna ska vara nöjda.”
Och hans strategi har fungerat:
”De som jobbar hos oss vill inte jobba någon annanstans och vi har kul tillsammans, vilket kunderna märker i vår service till dem. Jag har också lärt mig värdesätta varje enskild person i företaget – alla kan och är bäst inom sitt område. Det handlar om att ge och få tillbaka, inte ge och ta.”
Överlever krisen
Förutom en god företagskultur som recept för ett stabilt företag berättar Robert att det är ett måste med koll på ekonomin:
”Vi har överlevt krisen tack vare ett strikt ekonomiskt tänkande. Det är lätt att lockas av stora lokaler, fina bilar m.m. när pengarna kommer in men ofta fungerar det inte i längden, så vi har aldrig tillåtit oss det. Dessutom redovisas varje cent till vår ekonom och är det en kostnadspost som inte går att redovisa dras den från lönen, vilket även gäller mig. Likadant som att jag inte kan sitta på en piedestal som chef, för mig är skruvmejseln och sopborsten lika viktiga som datorn och skrivbordet.”
Återigen nämner Robert värdet av att vara anpassningsbar och se möjligheter:
”Vi har fått lov att tänka om en del och ett exempel är att vi idag har Decathlon som kunder. Hos dem har vi bl.a. personalutbildning och service på maskinerna för påfyllnad av dyktuber, något vi inte gjorde tidigare.”
Hoj och ålderskris
Man skulle kunna tro att Robert på grund av sitt stora intresse för undervattenteknik också skulle roa sig i undervattensvärlden på fritiden, men så är inte fallet:
”Jag har sedan min ungdom tävlat i motorcross så jag har en motorcykel och numera blir det mer golf. Och när det kom till att köpa motorcykel och bil ville jag ha svenskt så jag kör en Husqvarna och en Volvo. Egentligen kanske motorcykeln är uttryck för en viss 50-års kris. Det är faktiskt en jobbig ålder för helt plötsligt har jag insett att jag börjar bli gammal, jag som fortfarande var ung som 40-åring. Nu skymtar pensionsåldern. Dessutom har jag inte samma kraft längre att ta tag i saker som när jag var 35.”
Innan vi avslutar funderar han ett tag och tillägger:
”När det kommer till det här med ålder har kvinnor en stor fördel för de talar med varandra. Vi män gör inte det, vi umgås inte på samma sätt, det förväntas istället att vi ska sätta oss och ta en öl. I mitt fall har det nog uttryckt sig i att jag för första gången i mitt liv skämt bort mig själv med en lite häftigare bil, en av Volvos sportigare modeller”.
Kort info:
Namn: Robert Börjesson
Född: 1959
Bor: Marbella
Familj: Fru och dotter
Stolt över: Sin dotter, 21 år, som studerar till eco-ingenjör i Madrid
Gör om 10 år: Pensionerar sig med förhoppning om att dottern tar över familjetraditionen.