Det kostar 6 euro att ta en skridskotur i den nya julparken i Fuengirola.
Julen är överraskningarnas tid – även i Fuengirola Kommunen i Fuengirola invigde den 18 december en helt ny julpark ”Parque de la Navidad” på feriaplatsen i staden. Parken är totalt 3 500 m2 och full med nöje för hela familjen. Den största attraktionen är en stor skridskobana för alla som är nyfikna på att ge sig ut på isen och ta några skär. Därutöver finns det en rad attraktioner och nöjen för barnen. Det finns även en bar där föräldrarna kan slappna av. Julparken har öppet varje dag från kl. 12.00 till 23.00. Men passa på, den 11 januari stänger den för säsongen.
Det är första gången en medlem av det spanska kungahuset dras in i ett korruptionsfall.
Den spanska prinsessan ska betala böter på 600 000 euro Åtalet i det mycket omtalade korruptionsfallet ”Caso Nóos” är nu färdigt. De två huvudmisstänkta är den spanska prinsessans man, Iñaki Urdangarín, och dennes tidigare partner, Diego Torres. De båda åtalas för grovt skattebedrägeri, manipulation av bokföring och för att ha överfakturerat myndigheterna, primärt på Balearerna, för totalt 5,9 miljoner euro. Statsåklagaren kräver miljonböter och 17 års fängelse för de båda huvudmisstänkta. Den spanska prinsessan Cristina kommer inte åtalas i fallet om hon accepterar att betala en bot på 587 413 euro. Hon bötfälls för att ha haft, eller bör ha haft, kännedom om oegentligheterna som ägde rum i hennes makes bolag, vari hon figurerade som medägare. Hennes advokat, Miquel Roca, står fast vid sin klients oskuld men bekräftar samtidigt att prinsessan kommer att samarbeta och betala boten inom snar framtid för att få ett avslut på historien.
Länderna i eurozonen har en tydlig överenskommelse om att hålla statsbudgeterna och reducera det offentliga underskottet.
Eurogruppen ställer höga krav på Spanien Om Spanien ska uppnå sitt mål för 2015, som innebär att reducera sitt underskott i den offentliga budgeten till 4,2 procent, kan det bli nödvändigt med nya reformer. Så formulerade Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, sig under en presskonferens i december. Han ställer sig frågande inför om den spanska regeringens reformer och sparplaner kommer uppnå önskade resultat. Omvänt försäkrar den spanska finansministern, Luis de Guindos, att regeringen har skurit det som går i budgeten och att resultaten kommer. Luis de Guindos påpekar att för att få ned statens underskott är det också viktigt med tillväxt. Han är rädd att de nya nedskärningarna ska bromsa den tillväxt som Spanien har sett under 2014 och som även förväntas fortsätta 2015.
Rodrigo Rato – den före detta Bankia-chefen på börsen i juni 2011.
Mörka moln över börslanseringen av Bankia Rodrigo Rato, den före detta Bankia-chefen, beklagade sig inför de många investerarna i maj 2012 och återigen har den spanska finansministern tvingats ursäkta och erkänna att börslanseringen av Bankia sommaren 2011 inte skedde korrekt. Allting tyder på att bankens bokföring var kraftigt förfinad inför lanseringen på börsen. Det var en börslansering som fick starkt stöd från den då sittande PSOE-regeringen och dennes finansminister, Elena Salgado. Den nuvarande finansministern, Luis de Guindos, kallar Bankias introduktion för ett ”fel”, men är glad att Bankia idag är solvent. ”2011 var Bankia ett av de största problemen i spansk ekonomi”, sa han under en presskonferens. Vid Bankias börslansering förlorade ca en miljon spanska investerare i stort sett hela deras investering. Hela historien kan läsas i En Sueco decembernummer 2014.
Dinosaurer i fullskalig storlek blir huvudattraktionen i den nya parken.
Jurassic Park i Estepona Till påsk får Estepona en dinosaurietemapark i området Los Pedregales. Parken kommer också att inrymma andra attraktioner och en äventyrspark, skriver dagstidningen Diario Sur. ”Tanken är att samla tre parker inom ett stort område”, säger chefen Miguel Ángel Carrillo från bolaget som står bakom projektet. Bolaget räknar med att investera 400 000 euro i parken. Huvudattraktionen i parken blir dinosaurier i full storlek. Dinosaurieparken i Estepona blir den största i Andalusien. Redan nu finns det två liknande projekt i Teruel i Aragón samt i Benidorm.
148 nya hiv-smittade men det antas att det är ytterligare 20 procent som inte vet att de är smittade.
Hivsmittan sprids på nytt i Málaga Sedan januari 2013 och fram till i dag har det registrerats 148 nya patienter som är hivsmittade i Málagaprovinsen. Det är första gången på nästan tio år som antalet ökar. De nya hivsmittade är primärt män i 30-års åldern. Enligt den hälsoansvariga i Junta de Andalucía, María José Sánchez Rubio, beror ökningen på att människor inte längre är rädda för det livshotande viruset efter att man sedan 1990-talet har lyckats att minska antalet smittade med 90 procent. ”Alla vet hur man smittas och hur det kan undvikas. Det är viktigt att befolkningen lever upp till deras ansvar så att det inte blir ett stort och omfattande problem”, säger María José Sánchez Rubio. En ny och annorlunda möjlighet för att undvika att bli hivsmittad är ett nytt piller som ska tas inom 36 timmar från ögonblicket man smittades. Har man smittats sexuellt kan det nya pillret bryta ned viruset på ett så tidigt stadium så att viruset aldrig når ut i blodet. Pillret ska ordineras av läkare och tas under en period av fyra veckor. Man känner dock inte till om det nya pillret har några biverkningar. I Málagaprovinsen får ca 4 000 hivsmittade behandling och medicin idag, för att smittan ska förbli ett kroniskt virus och inte utvecklas till den livshotande sjukdomen AIDS.
Plan PIVE gör det billigare att köpa bil idag jämfört med för tio år sedan.
Bilförsäljningen ökar markant Både lokalt och nationellt var 2014 ett bra år för bilhandlarna. De tre stora branschorganisationerna har rapporterat om en ökad bilförsäljning i hela Spanien – inte minst i Málagaprovinsen, där försäljningen under november ökade med 15 procent jämfört med 2013. Totalt såldes det 20 300 nya bilar i Málagaprovinsen förra året. Siffrorna för Andalusien är 83 000 och för hela landet körde det ut 782 000 nya bilar på vägarna. Som förklaring på den ökade försäljningen pekar branschorganisationerna på det ökade konsumentförtroendet och regeringens förlängning av subventionssystemet ”Plan PIVE”. Detta subventionssystem ger konsumenterna ett bidrag vid köp av ny bil om denne samtidigt skrotar sin gamla. ”Plan PIVE” ger även bilhandlaren ett ekonomiskt bidrag per varje såld bil för att kunna hålla konsumentpriserna nere.
Över 600 ton mat samlades in. Det är ca 100 ton mer än förra året.
Fler hemlösa – men även mer mat till de hungriga Den katolska hjälporganisationen Cáritas rapporterar om en betydande ökning av antalet hemlösa i Andalusien. Hjälporganisationen hjälper idag 4 500 hemlösa som primärt är män. Dock rapporterar de att allt fler kvinnor i 40-års åldern söker hjälp. I samband med dagen för hemlösa ”Día de las Personas sin Hogar” uppmanade Cáritas till nya sätt och större insatser för att hjälpa de hemlösa. Insatser var det också mycket av sista helgen i november när tusentals frivilliga stor för insamling av mat till Málagas nödställda. I åtskilliga butiker i hela provinsen kunde kunder donera mat som tack vare de frivilla sorterades i kassar och sedan fördes till ett lager. Från lagret fördelades sedan maten till de så kallade ”comedores sociales” (offentliga soppkök) där det antas att ca 100 000 invånare i provinsen får deras dagliga måltider.
Alfonso Alonso.
Ny sjukvårdsminister Den 47-åriga Alfonso Alonso har utsetts till ny spansk sjukvårdsminister efter att hans föregångare, Ana Mato, valt att dra sig tillbaka fån sin ministerpost. Det beslutet togs efter att det framkommit att hon av åklagaren kommer att bli indragen i korruptionsfallet ”Caso Gürtel” då hon misstänks ha tjänat på sin exmake, Jesús Sepúlveda, som är en av fallets huvudmisstänkta. Alfonso Alonso har sedan hösten 2011 varit Partido Populars talesman i kongressen och är av Mariano Rajoys trofasta vapenbärare. Alfonso Alonso har under många år varit en frontfigur för PP i Baskien och har under två perioder varit borgmästare i staden Vitoria. Det är regeringens tredje ministerbyte sedan valet 2011. Förra året byttes även personerna som satt på lantbruksminister- och justitieministerposten till nya ministrar.
Den högerradikala supporterklubben för La Liga-laget Atlético Madrid, Frente Atlético, för ej längre tillträde till arenan vid klubbens hemmamatcher.
Högerradikala supportrar kastas ut efter fotbollsmord Fotbollsklubben Atlético Madrid kastar ut supportergruppen Frente Atlético från sina hemmaarenor efter La Liga kravallerna som slutade med att en supporter från Galiciaklubben Deportivo de La Coruña dog under hemmamatchen i Madrid, på Vicente Calderon-stadion. Det är klubbens ledning som har fattat beslutet att den högerradikala supporterklubben inte längre får vara på plats vid lagets hemmamatcher. Det är fortfarande oklart huruvida enstaka personer från supporterklubben ska få tillgång till stadion. Klubbledningens beslut kommer efter att det i en polisrapport har rapporterats om att de inblandade i slagsmålet har identifierats och att det har dokumenterats att Frente Atlético deltog i de våldsamma kravallerna mot Riazor Blues, som stöttar Deportivo de La Coruña. En Deportivo de La Coruña-supporter dog och flera sårades under upploppen. Även Galiciaklubben stryker flera av sina supportrar från listan över välkomna fans till nästa match.
El Corte Inglés fick nyligen en ny administrativ chef och han har stora ambitioner.
El Corte Inglés bygger världens största varuhus Ambitionerna i det rikstäckande varuhuset El Corte Inglés är det absolut inget fel på. Det kända varuhuset har nämligen köpt granntomten till deras varuhus på huvudgatan La Castellana i Madrid för 136 miljoner euro. ”På den nya tomten ska det skapas ett varuhus på 10 176 m2 som tillsammans med det redan existerande varuhuset kommer att bli världens största”, skriver dagstidningen SUR. El Corte Inglés har redan nu 13 varuhus i bara Madrid och hela 86 varuhus i hela landet. El Corte Inglés nya tomt var tidigare huvudsäte för Adif, som står för förvaltningen av de spanska tågen. Adif ska skära ned och organisationen görs mindre och mer flexibel.
Costa del Sol riktar en intresserad blick mot norr.
Costa del Sol satsar på Nordens resglada människor Resebolag Sverige, Danmark och Norge har visat stort intresse för det senaste reseerbjudande från rådet för Turism Málaga-Costa del Sol ”Citybreak”. Kultur- och familjeresor är populära i Norden och det är här citybreak-konceptet som Málaga erbjuder kommer in. Det är familje- och stadsresor med gastronomisk, kulturell och historiskt fokus och allt arrangerat av citybreak-människorna. Resorna kommer först och främst gå till Málaga, Ronda och Antequera och en del av de resebolag som har tagit till sig erbjudandet är: Seniortravel, Travel agent FIT, Vega Eriser AS, FNM Travel, Dione AB och Rese-Konsulterna. Det växande fokuset på Costa del Sols möjligheter ses även i antalet flygpassagerare som landade i Málaga 2014 från de nämnda länderna. Från januari och fram till oktober reste 171 072 svenskar och 189 502 danskar till Solkusten, vilket motsvarar en ökning av hela 14,89 procent svenskar och 6,94 procent danskar. Det är speciellt möjligheten att lära känna det traditionella spanska köket, Málagas, Rondas och Antequeras historia samt städernas kulturella utbud som väcker intresse hos de nordiska resglada besökarna.
Det går framåt – men mycket långsamt.
OECD: blygsam tillväxt och minskad arbetslöshet Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, estimerar en blygsam tillväxt och en fortsatt liten minskning i arbetslösheten för Spanien. OECD räknar med en tillväxt på 1,3 procent för 2014, 1,5 procent aktuellt år och 1,9 procent för 2016. I sin rapport pekar OECD på den höga arbetslösheten i landet som det största hindret för att skapa ytterligare tillväxt. Bland OECD:s 34 medlemsländer är Spanien, efter Grekland, det land som har den högsta arbetslösheten. Den spanska arbetslösheten var som högst 2013 då den låg på hela 26 procent. Enligt OECD:s estimeringar skulle arbetslösheten ligga på 23,9 procent vid utgången av 2014 och därefter falla till 22,6 procent under 2015 och till 21,6 procent i slutet av 2016.
Övergreppet är bara ett av många brott som den katolska kyrkan har varit inblandad i de senaste två åren.
Ärkebiskop knäböjde framför församlingen för att be om förlåtelse Under en söndagsmässa i december lade sig ärkebiskop Francisco Javier Martínez i Granada och andra högt stående religiösa medlemmar sig på magen i flera minuter framför altaret i katedralen för att be om förlåtelse för de präster i församlingen som är involverade i skandalen som handlar om sexuellt utnyttjande av en nu 24-årig man. Övergreppen började när offret var 13-14 år och fortsatte under det mesta av hans tonår. I oktober förra året anmälde offret övergreppen till högsta domstolen i Andalusien efter att han i augusti hade mottagit ett telefonsamtal från självaste påven som personligen bad om ursäkt i kyrkans namn för prästernas övergrepp. Ärkebiskopen i Granada följde påve Franciscos exempel genom att offentligt be om ursäkt för kyrkomedlemmarnas synder. ”De skyldiga är människor och människor syndar och begår fel. De representerar inte kyrkan eller gud”, sade Martínez under mässan. Hela tio präster är misstänkta för att ha deltagit i de omfattande övergreppen varav fyra är anhålla tillsvidare. Fallet hamnade på allvar i rampljuset efter att den 24-åriga mannen tog biskopen åt sidan för att berätta om övergreppen. Totalt tolv personer inom kyrkan är nu misstänkta för att ha deltagit i övergreppen.
Elias Bendodo från landstinget i Málaga och Ciudad de Panamas borgmästare, José Blandón.
Málaga och Panama går hand i hand Málaga och Panamas huvudstad, Cuidad de Panama, har ingått ett nytt och uppmärksammat samarbete vari Málaga ska hjälpa latinamerikanerna med att marknadsföra deras turism. Omvänt ska panamanerna hjälpa Málaga med att locka nya investerare. ”Málaga kan mycket väl vara porten till Europa för många av våra exportverksamheter”, sa Ciudad de Panamas borgmästare José Blandón, under en presskonferens i mitten av december. Ordföranden för landstinget i Málaga, Elias Bendodo, ser Málagaprovinsen som ett självklart område för nya investeringar och hoppas att Panamas näringsliv ska utnyttja den stora tillväxten på hemmamarknaden till att leta efter nya exportmarknaden. Panama har en årlig tillväxt på åtta procent. Samarbetet är det första synbara resultatet av det samarbete i den nya avdelningen (Oficina Provincial de Apoyo de las Inversiones) för att främja nya investeringar. Med detta kontor garanterar Elias Bendodo en lättare och snabbare administration för nya investerare i Málagaprovinsen.
Norwegian har stora framtidsplaner för Málagas flygplats. Samma budskap har tidigare kommit från Ryanair.
Norwegian satsar på flygningar till USA från Málaga I en intervju till tidningen Sur lyfter chefen för Norwegian, Bjørn Kjos, på locket för flygbolagets framtidsplaner.”Málaga ingår i våra planer om att start nya flygningar till USA med start 2017”. Norwegian är i dag Europas tredje största lågprisflygbolag och är det fjärde största flygsällskapet räknat i antal passagerare på Málagas flygplats. 2013 året flög Norwegian 700 000 passagerare till Costa del Sol. 2014 var siffran redan under decembers första hälft 820 000 passagerare. Norwegian satsar stort på den nya flygmodellen Boeing 737 Max 8 som kommer att lanseras om några år. Det nya planet kommer att göra det mycket mer ekonomiskt att flyga de långa sträckorna till bl.a. USA.
Skulden faller och investeringarna ökar för Málagas landsting år 2015, lovar Elias Bendodo.
Málagas landsting ökar investeringarna I år ökar investeringarna i Málaga för första gången sedan 2009. Málagas landsting, La Diputación de Málaga har fått sig tilldelat 280 miljoner euro från centralregeringen för år 2015, vilket är tänkt att kunna öka investeringarna i provinsen med tio procent. Det är primärt turist- och jordbrukssektors som kommer att få glädje av regeringens nya budgetfördelning. ”Turismen är nyckeln till ny tillväxt i provinsen, det vet alla. Därför är det i årets budget avsatt tio miljoner euro till denna sektor. Det är en fördubbling jämfört med förra året”, har landstingets ordförande, Elias Bendodo, sagt. Till jordbruket har det avsats 1,2 miljoner euro som bl.a. ska användas till att marknadsföra ”Sabor a Málaga”, som är det nya varumärket för provinsens kulinariska specialiteter. Ca 30 procent av landstingets budget går till löner och 14 procent till avbetalningar av gammal skuld.
Under 2013 hade Plaza Mayor nio miljoner besökare.
Plaza Mayor bygger ut Det populära shoppingcentret Plaza Mayor som ligger mellan Málaga och Torremolinos kommer att bygga ut betydligt under året. Den portugisiska koncernen som äger Plaza Mayor har köpt flera av de tomma tomterna som ligger runtomkring det nuvarande shoppingcentret. Totalt ska centret byggas ut med 30 000 m2 till nya butiker, restauranger och nöjen. Expansionen kommer att ske i två faser och den fösta fasen på 17 000 m2 kommer att börja under det andra kvartalet i år och stå färdigt 2017. Dessa 17 000 m2 kommer att bli ”Málaga Design Outlet”, vilket blir Spaniens första designeroutlet. Totalt kommer det att öppnas 90 butiker, som uteslutande kommer att sälja kända varumärken till låga priser året runt. ”Málagaprovinsen har en stor potential och goda framtidsutsikter samt ett mycket modeintresserat klientel”, löd pressmeddelandet från företaget bakom ”Málaga Designer Outlet”. Expansionen av den första fasen av Plaza Mayor är budgeterad till 45 miljoner euro och beräknas skapa 400 arbetstillfällen.
Mentorn bakom möbelbutikerna Loft & Roomers i Marbella och Mijas samt innehavaren av den danska möbelfirman Actona Company, Orla Dahl Jepsen.
Loft & Roomers i Marbella respektive Mijas.
Världen har blivit en möbelkung fattigare Många känner till de två möbelbutikerna Loft & Roomers som öppnade den första butiken på Den Gyllene Milen i Marbella hösten 2012, och ett år senare i Mijas. Konceptet är en bra blandning av modern och klassisk design och båda butikerna har varit framgångsrika sedan de öppnade och har idag en stor skandinavisk kundkrets. Kenneth Boutrup, som har många års erfarenhet från möbelbranschen, styr de båda butikerna. Men vad många inte vet är att mentorn bakom Loft & Roomers var danska Orla Dahl Jepsen, Kenth Boutrups styvfar, och innehavare av Danmarks största möbelkoncern Actona Company, som har över 1 200 anställda fördelade över Danmark, Kina och Ukraina. En man med skinn på näsan, framåtanda och vilja att ta chanser. Samtidig var Orla Dahl Jepsen en livsnjutare som tillbringade stora delar av sin tid i södra Spanien var han bland annat tyckte om att spela golf. Men trots en vilja av stål somnade Orla Dahl Jepsen stilla in den 7 december 2014 efter ett års hård kamp mot cancern.
Orla Dahl Jepsen hade redan sedan etableringen av Loft & Roomers ett direkt inflytande i möbelbutikerna i Marbella och Mijas och det gick alltid att hitta honom bakom ridån varifrån han gav Kenth Boutrup och de övriga i butikerna goda råd längs vägen. Orla Dahl Jepsen kommer att vara saknad både här i Sydspanien och i hans hemland Danmark. Men trots förlusten av möbelkungen fortsätter Loft & Roomers utan förändringar och expanderar i Spanien med öppnandet av en tredje butik i Torrevieja nu till våren. Vi hedrar hans minne.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.